ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΟΚ: Να εισαχθεί μάθημα Χρηματοοικονομικής στα λύκεια

Zητά τον καθορισμό συνάντησης με τον Υπ. Παιδείας προκειμένου να συζητήσει μαζί του το θέμα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη εισαγωγής του μαθήματος «Βασικών Γνώσεων και Πρακτικής Χρηματοοικονομικής (Personal Finance), επισημαίνει η Ένωση Οικονομολόγων Κύπρου (ΕΟΚ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη.

Στην επιστολή της, η ΕΟΚ ζητά τον καθορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να συζητήσει μαζί το θέμα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στα λύκεια.

Έρευνα, που διεξήγαγε ο Γραμματέας της ΕΟΚ, Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου (Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο ΤΕ.ΠΑ.Κ) σε συνεργασία με τον Dr Dennis Philip (Centre for Banking, Institutions & Development - Durham University Business School) ανάμεσα σε 881 Κύπριους φοιτητές, κατέδειξε ότι μόλις το 6,24% των ερωτηθέντων ήταν σε θέση να απαντήσει σωστά σε έξι πολύ βασικές ερωτήσεις χρηματοοικονομικών και ότι μόνο το 36,9% των ερωτηθέντων μπορούν να θεωρηθούν ως χρηματοοικονομικά εγγράμματα άτομα.

Μάλιστα, σημειώνεται πως σε σύγκριση με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που κάλυψε ενήλικες σε 30 χώρες, η Κύπρος διαφαίνεται να είναι ουραγός στο θέμα αυτό και συγκατατάσσεται ανάμεσα σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Λευκορωσία, ενώ την ευρωπαϊκή πρωτιά έχουν χώρες όπως η Φινλανδία και Νορβηγία με ποσοστά που ξεπερνούν το 70%», όπως αναφέρει η ΕΟΚ.

Σύμφωνα με την ΕΟΚ, «από τα αποτελέσματα της έρευνας των Δρ Ανδρέου και Dr Phillip εξάγεται το συμπέρασμα για την ανάγκη να υπάρξει προγραμματισμός και σχεδιασμός από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για υιοθέτηση της κατάλληλης χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, τουλάχιστον, στους μαθητές των λυκείων με την εισαγωγή μαθήματος ‘Βασικών Γνώσεων και Πρακτικής Χρηματοοικονομικής (Personal Finance)’, σε όλες τις κατευθύνσεις των σπουδών».

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, η εισήγηση αυτή αποκτά περισσότερη υπόσταση, αφού οι 881 Κύπριοι φοιτητές, που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν σε ποσοστό 58.4% την έντονη τους πεποίθηση ότι οι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία χρηματοοικονομικά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα οι συναλλαγές με τις τράπεζες, οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο, προγραμματισμός συνταξιοδότησης κλπ.

«Η άποψη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. είναι ότι η εισαγωγή εξειδικευμένου μαθήματος χρηματοοικονομικών σε όλες τις κατευθύνσεις του λυκείου θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον τόπο μας αφού οι μελλοντικές γενιές θα είναι πιο καταρτισμένες και μορφωμένες και θα μπορέσουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση από επιτήδειους, θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν καλύτερα το οικογενειακό τους εισόδημα και θα έχουν καλύτερες προοπτικές να διασφαλίσουν μια αέναη χρηματοοικονομική ευημερία», καταλήγει η ΕΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση