ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα δικαιώματα γυναικών και ανηλίκων πριν, στη διάρκεια και μετά από εμπόλεμες συρράξεις

Ομιλητές ο Δρ Ανδρέας Μαυρογιάννης και οι συγγραφείς του βιβλίου “Protection of Women and Children in Armed Conflicts”

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ίδρυμα «Ζωή κατά της Εμπόλεμης Βίας» (ZOE vs War Violence) συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και ανηλίκων από τη σεξουαλική βία στο πλαίσιο του Jus in Bello και στο Jus post Bellum». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 18:00 – 20:00 στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και στο πλαίσιό της θα απευθύνουν χαιρετισμό η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, και η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ζωή κατά Εμπόλεμης Βίας».

Ομιλητές στην επιστημονική εκδήλωση θα είναι ο Δρ Ανδρέας Μαυρογιάννης, Μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, Πρέσβης επί Τιμή και συνεργάτης Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, και οι συγγραφείς του βιβλίου “Protection of Women and Children in Armed Conflicts” (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη): η Δρ Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, τ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, και ο Δρ Ιωάννης Τζιβάρας, Διδάκτωρ Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διδάσκων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην παρουσίασή τους, οι τρεις ακαδημαϊκοί θα μιλήσουν για την προστασία των αμάχων σε περιόδους ενόπλων συρράξεων από τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ενώ ο Δρ Μαυρογιάννης θα αναφερθεί στις προσπάθειες για καταδίκη των διεθνών εγκλημάτων της Τουρκίας, κατά και μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και στις μαζικές παραβιάσεις ενάντια στις γυναίκες. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίζει ο Δρ Παναγιώτης Δέγλερης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Frederick.

«Μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να φωτιστούν οι ξεχωριστές πτυχές των δικαιωμάτων γυναικών και ανηλίκων και να τονιστεί η ανάγκη καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας στη διάρκεια ένοπλων συρράξεων. Επιδιώκουμε, επιπλέον, να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο προστασίας προσώπων σε διεθνές επίπεδο, τα οποία επηρεάζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε πολεμική σύρραξη», εξηγεί η κα Νατάσσα Φρειδερίκου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 16ήμερων δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μια εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την εκδήλωση στηρίζουν το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι αναρτημένο εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εγγραφούν εδώ ή να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο τηλ. 22394394 (Χριστιάνα Ιωάννου, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-16:00) μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση αναγνωρίζεται ως πιστοποιημένο πρόγραμμα για σκοπούς Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΣΕΕ) των δικηγόρων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κ.Δ.Π 386/2017 με 2 πιστοποιημένες μονάδες CPD. Τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να εγγραφούν μέσω της πλατφόρμας του ΠΔΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση