ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρώτο κουδούνι σήμερα σε λύκεια , γυμνάσια και τεχνικές σχολές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από ένα καλοκαίρι έντονων συζητήσεων για την μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Κατά την σημερινή πρώτη τους μέρα στα σχολικά κτήρια οι μαθητές όλων των τάξεων αναμένεται να κατανεμηθούν σε τάξεις, να πάρουν βιβλία και αφού τους επεξηγηθεί από τους υπεύθυνους καθηγητές η νέα καινοτομία με το ημερολόγιο του μαθητή, θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα τους βάσει του ωρολογίου προγράμματος το οποίο είναι ήδη έτοιμο.

Κατά τη νέα σχολική χρονιά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο παιδείας θα φοιτήσουν συνολικά 39330 μαθητές στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Από αυτούς οι 21600 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 17730 μαθητές στον λυκειακό κύκλο. Ενώ οι μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τις 5000. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι από τους 8800 απόφοιτους μαθητές της πρωτοβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν γραφτεί στα δημόσια γυμνάσια ένα ποσοστό τις τάξης του 83% το οποίο ανέρχεται συνολικά 7274 νέους μαθητές.

Διαδικασίες που προηγήθηκαν

Για να είναι όλα έτοιμα σήμερα, και να μπορέσουν τα σχολεία να υποδεχτούν τους μαθητές το περασμένο διάστημα κινήθηκαν έντονες διαδικασίες. Συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα οι καθηγητές, ανέφερε ότι «ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ομαλή, εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ώστε να αρχίσουν τα μαθήματα χωρίς προβλήματα από σήμερα. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή ολοκληρώθηκαν ενέργειες όπως η κατανομή των νεοεγγραφέντων μαθητών σε τμήματα και η κατανομή υπευθυνοτήτων τμημάτων.

Ακόμα κατά το διάστημα αυτό έγινε ενημέρωση στους καθηγητές κατά ειδικότητα σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα, με τους εκπαιδευτικούς παράλληλα να εργάζονται για την ανάληψη τμημάτων, την ετοιμασία αιθουσών διδασκαλίας, καθώς επίσης και στο έλεγχο του σχολικού χώρου για εντοπισμό επικίνδυνων για την ασφάλεια των μαθητών σημείων.
Στόχοι της νέας χρονιάς

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για την σχολική χρονιά η διεύθυνση μέσης εκπαίδευσης έχει βάλει κάποιους στόχους για υλοποίηση. Οι στόχοι αυτοί αφορούν κυρίως την βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσα από ενέργειες που γίνονται. Συγκεκριμένα από φέτος κάθε σχολική μονάδα θα αναπτύξει δικό της σχέδιο δράσης μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών. Ενώ ένα άλλο θέμα το οποίο προχωρά το υπουργείο έχει να κάνει με τις εναλλακτικές μορφές μάθησης. Με το Υπουργείο να προχωρεί και σε σχέδια δράσης για την μείωση της παραβατικότητας και bulling σε σχολικά κτήρια.

Άλλος στόχος που έχει τεθεί όπως για την νέα σχολική χρονιά είναι η προσπάθεια μείωσης του φαινομένου της παραπαιδείας, με το υπουργείο παιδείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, να στοχεύει σε ενέργειες, ώστε να πατάξει το φαινόμενο αυτό. Είτε αυτό οφείλεται στην παράνομη και μη εγκεκριμένη λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων είτε στην παράνομη παράδοση φροντιστηριακών μαθημάτων από εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Καδής: Στόχος να υπάρξει μια γόνιμη σχολική χρονιά

Σε δηλώσεις του στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου ο Υπουργός παιδείας Κώστας Καδής δήλωσε ότι ξεκινά μια νέα χρονιά οι οποία παρουσιάζει νέες καινοτομίες. Όπως ανέφερε για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι νέες αυτές καινοτομίες όπως είπε αναμένεται να βοηθήσουν την καθημερινότητα των σχολείων.

Παράλληλα όπως τόνισε το Υπουργείο βρίσκεται δίπλα στους μαθητές για να υπάρξει μια γόνιμη και ουσιαστική σχολική χρονιά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα πρώτα προβλήματα με το πρώτο κουδούνι εμφανίστηκαν στην Λάρνακα.
Συγκεκριμένα, λόγω του ότι σε συγκεκριμένο σχολείο υπάρχουν αλλοδαποί μαθητές, μερίδα ελληνοκύπριων μαθητών διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία τους, αρνούνταν να εισέλθουν στις αίθουσες μαζί τους με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν.

Για το συγκεκριμένο θέμα είναι ήδη ενήμερος ο διευθυντής μέσης εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης ο οποίος μετέβηκε στην Λάρνακα για επίλυση του προβλήματος.Στην προσπάθεια του αυτή θα έχει συνάντηση με γονείς αλλά και διαμαρτυρώμενους μαθητές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X