ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:38
 

Εξελίξεις στην Παιδεία με την επιστροφή Μητσοτάκη

Διαβεβαιώσεις προς τον Νίκο Αναστασιάδη για θετική κατάληξη στο ζήτημα με τις Μουσικές Σχολές, καθώς και για συγκεκριμένα ΤΕΙ

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Κατά τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ανάμεσα στα άλλα, τέθηκαν και διμερή ζητήματα Παιδείας που παραμένουν ανεπίλυτα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε αισιόδοξος για θετική κατάληξη τόσο για το θέμα με τις τρεις Μουσικές Σχολές της Ελλάδας (Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Θεσσαλονίκης και Μουσικών Σπουδών Άρτας), όσο και για όσους στρατεύσιμους βρέθηκαν μετέωροι μετά το κλείσιμο ορισμένων σχολών ΤΕΙ στην Ελλάδα, φέτος το καλοκαίρι.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα που προέκυψε με τις Μουσικές Σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτουν δύο σενάρια που θα άρουν το αδιέξοδο. Η μία λύση που εξετάζεται είναι η κατανομή των επηρεαζόμενων σε άλλες Μουσικές Σχολές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνεται από καλά πληροφορημένη πηγή, ένα άλλο σενάριο που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται υπό εξέταση είναι όπως οι 36 επηρεαζόμενοι παρακαθίσουν σε εξετάσεις τον Σεπτέμβριο σε ορισμένα μαθήματα, και αναλόγως των επιδόσεών τους να μπορούν να φοιτήσουν στις εν λόγω τρεις σχολές που μέχρι τώρα είναι «κλειδωμένες».

Το συγκεκριμένο θέμα που έφερε στην επιφάνεια η «Κ» στις 20 Ιουλίου αναφέρεται σε 36 συνολικά αποφοίτους των Μουσικών Λυκείων της Κύπρου στους οποίους απαγορεύτηκε η παραχώρηση θέσεων σε Κέρκυρα, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Θεσσαλονίκης και σε Άρτα. Η απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας είχε γνωστοποιηθεί ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου 2019 , με την οποία άλλαζε ριζικά ο τρόπος πρόσβασης των υποψηφίων, τόσο για τους εν Ελλάδι όσο και για τους Κύπριους υποψηφίου, στα προαναφερθέντα Τμήματα Μουσικών Σπουδών.

Το ΥΠΠ βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το αντίστοιχο της Ελλάδας, εξαγγέλλοντας μάλιστα και ειδικές ρυθμίσεις για νέες αιτήσεις στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων των 36 επηρεαζόμενων

Ωστόσο, στην Κύπρο δεν άλλαξε ο τρόπος εξέτασης, με τη δικαιολογία ότι η νομοθεσία μας επιτρέπει αλλαγές μόνο μέχρι 12 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Στους γονείς, μαθητές και διδάσκοντες δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι υπήρξε σχετική διαβούλευση με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Παρόλο που το αρμόδιο Υπουργείο της Κύπρου διαβεβαίωνε πως δεν υφίστατο οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας, η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα τον Ιούλιο, προφανώς απενεργοποίησε την προηγούμενη συμφωνία, και ως εκ τούτου οι 36 ενδιαφερόμενοι έμειναν μετέωροι.

Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το αντίστοιχο της Ελλάδας, εξαγγέλλοντας μάλιστα και ειδικές ρυθμίσεις για νέες αιτήσεις στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων των 36 επηρεαζόμενων σε περίπτωση αίσιας έκβασης της υπόθεσης, τη στιγμή που η έλευση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο φέρεται να λειτουργεί ως καταλύτης των όποιων εξελίξεων.

Αλλαγές στα ΤΕΙ

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη αφορά τις περιπτώσεις υποψηφίων των οποίων οι σχολές εισαγωγής στην Ελλάδα θα κλείσουν ή θα αλλάξουν καθεστώς λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας προέβη φέτος σε κατάργηση ορισμένων ΤΕΙ, τα οποία αναμένεται να εντάξει σε κάποια άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η απόφαση αυτή επηρεάζει το σύνολο των φοιτητών που εξασφάλισαν θέση σε αυτά, και δη τους Κύπριους, οι οποίοι μετά την κατάθεση των αιτήσεων φοίτησής τους, κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Η διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Τέρψα Κωνσταντινίδου παρουσιάστηκε στην «Κ» καθησυχαστική ως προς την εν λόγω εξέλιξη. Η κ. Κωνσταντινίδου ξεκαθάρισε πως υπάρχουν κάποια ΤΕΙ τα οποία η Ελλάδα είτε τα έκλεισε, είτε τα ενέταξε σε κάποια Πανεπιστήμια, οπότε αν επηρεάζονται κάποιοι στρατεύσιμοι, θα γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, το οποίο έχει την ευθύνη κατανομής των υποψήφιών σε άλλο τμήμα ή σχολή.

Σχολίασε, μάλιστα, πως δεν είναι μια εξέλιξη που στρέφεται εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας υποψηφίων, αλλά οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας επηρεάζουν στο σύνολό τους, τόσο Κύπριους όσο και Ελλαδίτες. Συνέστησε ψυχραιμία ως προς την προσέγγιση του ζητήματος, μιας και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αποκλεισμού του οποιουδήποτε από τη φοίτηση στην Ελλάδα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο Αναστασιάδη για θετική κατάληξη και στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που επεσήμανε και η κα Κωνσταντινίδου.

Στον υπουργό οι γονείς

Την Τρίτη 6 Αυγούστου έχει οριστεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστα Χαμπιαούρη με τη Συνομοσπονδία των Οργανωμένων Γονέων. Ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Κυριάκος Νικηφόρου ανέφερε στην «Κ» πως τα ζητήματα των Μουσικών Σχολών και των ΤΕΙ βρίσκονται μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τη συνάντηση, η οποία καθορίστηκε κατόπιν αιτήματος της Οργάνωσης. Όπως σημείωσε ο κ. Νικηφόρου, αναμένονται οι πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη αμέσως με την επιστροφή του στην Ελλάδα, με την ελπίδα πως εντός των επόμενων λίγων ημερών θα υπάρξει αίσια κατάληξη και στα δύο θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X