ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

ΚΥΠΕ

Η σχολική χρονιά 2021-2022 θα αρχίσει την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021 για τους/τις εκπαιδευτικούς και την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021 για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες Μέσης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στους Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης .

Μέσα στους στόχους της νέας χρονιάς, σύμφωνα με την εγκύκλιο, συστήνεται μεταξύ άλλων, να τεθεί ως στόχος η περιβαλλοντική εκπαίδευση με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, οι οποίες έχουν διαφανεί έντονα και ταλανίζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, δίνονται οδηγίες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς παρέχει πάντοτε εφαλτήριο για μια καινούρια αρχή για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και μια ακόμα πιο ελπιδοφόρα συνέχεια.

«Αδιαμφισβήτητα, αφενός οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία κατά τα τελευταία δύο χρόνια και αφετέρου τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε ολόκληρο των πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μας φέρνουν αντιμέτωπους με ιδιαίτερες προκλήσεις», αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται, «οι προκλήσεις αυτές αναδεικνύουν ωστόσο και τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση εγγράμματων και ενεργών πολιτών με όλα τα εχέγγυα για την επιτυχή αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων, με στόχο τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «και η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να είναι μια απαιτητική χρονιά, αφού η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να ταλαιπωρεί όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και όλη την υφήλιο».

«Μπροστά στα δεδομένα αυτά και με τη σημαντική εμπειρία που έχει μέχρι σήμερα αποκτηθεί, καθηκόντως, θα καταβάλουμε όλοι και όλες κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συντεταγμένη διαχείριση της κατάστασης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για την παιδαγωγική και συναισθηματική στήριξη των μαθητών/τριών μας και την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της υγείας όλων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα βρίσκονται σε ισχύ», προστίθεται.

Στην εγκύκλιο «υπενθυμίζεται και τονίζεται η προτροπή του Υπουργείου Υγείας προς τους/τις εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό».

«Κρίνεται επίσης σκόπιμο να ενθαρρυνθούν και οι μαθητές/τριες όπως προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα επιδιώξει σχετική συνεννόηση και με τους οργανωμένους γονείς», σημειώνεται.

Αναφέρεται, επιπρόσθετα, ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολικών μονάδων και στο πλαίσιο αυτό, οι διευθυντές/ντριες προτρέπονται στην άμεση αναφορά οποιονδήποτε προβλημάτων προκύψουν στις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και στην αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την αστυνομία, ώστε οι οποιεσδήποτε ενέργειες να λειτουργούν ανασταλτικά προς αποφυγή ανεπιθύμητων γεγονότων.

Προστίθεται ότι την ίδια στιγμή, οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση καθώς και στην ενδυνάμωση/στήριξη όλων των εκπαιδευτικών.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εγκύκλιος, «η Παρασκευή, 17η Δεκεμβρίου 2021, και η Πέμπτη, 17η Φεβρουαρίου 2022 ορίζονται ως "Ημέρες Εκπαιδευτικού" και θα αξιοποιηθούν για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών». Τις ημέρες αυτές οι μαθητές/τριες δεν θα προσέλθουν στα σχολεία. Αναφέρεται επίσης ότι τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια των Επιθεωρητών/τριών προς τους/τις εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθούν από την 1η μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου 2021.

Στην εγκύκλιο, επισημαίνεται η προσοχή στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και στη σχετική εγκύκλιο του Τμήματος Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την προσέλευση στους χώρους εργασίας με πιστοποιητικό υγειονομικής ενημερότητας Safe Pass.

«Στη βάση των σχετικών πιστοποιητικών που θα παρουσιάζονται για την προσέλευση στο σχολείο, κρίνεται σκόπιμο όπως τηρηθεί και αποσταλεί αριθμητική κατάσταση στην αντίστοιχη Διεύθυνση με τον αριθμό των εκπαιδευτικών και ξεχωριστά τον αριθμό των υπόλοιπων εργαζομένων της σχολικής μονάδας, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, χωρίς περαιτέρω αναφορά σε προσωπικά στοιχεία. Ο κατάλογος αυτός θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση», σημειώνεται.

Μέσα στους στόχους της νέας χρονιάς, συστήνεται στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, να τεθεί ως στόχος η περιβαλλοντική εκπαίδευση με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, οι οποίες έχουν διαφανεί έντονα και ταλανίζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην εγκύκλιο δίνεται και το χρονοδιάγραμμα των τετραμήνων για το σχολικό έτος 2021-2022 για τα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση