ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:07
 

Πολλαπλά ανοικτά μέτωπα στην παιδεία

Δημοκρατικός Συναγερμός και εκπαιδευτικές οργανώσεις οδεύουν προς μετωπική επίθεση

Νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγεται στην κρίση που ξέσπασε στην παιδεία εδώ και λίγους μήνες. Η κυβέρνηση ευελπιστώντας πως θα γεφυρωθεί το χάσμα που την χωρίζει με τους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστές, κατέβασε τους τόνους τα τελευταία 24ωρα, πράγμα που δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει ο ΔΗΣΥ.

Δημοκρατικός Συναγερμός και εκπαιδευτικές οργανώσεις, φαίνεται να οδεύουν προς μετωπική επίθεση, με τις καυστικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών, από χθες, να υποδέχονται η μια την άλλη. Μετά την άρνηση της νέας πρότασης της κυβέρνησης, άρχισαν τα πυρά απ’ την Πινδάρου.

Το έναυσμα έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος δήλωσε πως οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών δημιουργούν την εντύπωση ότι κρατώντας υπό ομηρεία 120 χιλιάδες μαθητές, αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να εξευτελίσουν την πολιτεία και να στείλουν το μήνυμα ότι αυτοί κυβερνούν τον τόπο. Ενδεικτικές βεβαίως ήταν και οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος εκφράζει έντονες διαφωνίες για τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και τη δημιουργία της τριμελούς επιτροπής. «Με ποιο σκεπτικό να συνεχίσει ο οποιοσδήποτε διάλογος;» διερωτήθηκε, ψέγοντας το γεγονός ότι όσο γινόταν ο διάλογος συνδικαλιστές κατάγγελλαν τον αρμόδιο υπουργό στην αστυνομία. «Είναι δυνατόν να ξαναμπαίνει σε διάλογο μια κυβέρνηση;» συμπλήρωσε.

Αν επιθυμούν την σύγκρουση θα την έχουν

Την απάντηση προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό θέλησε να δώσει με αναάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους. Ο κ. Χαραλάμπους, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον ΔΗΣΥ, ότι βρίσκονται πίσω από την «τεχνητή κρίση» στην παιδεία, όπως την χαρακτήρισε, ενώ τόνισε πως «αν τελικά επιθυμούν τη σύγκρουση θα την έχουν».

«Είναι φανερό ότι επιθυμούν να οδηγήσουν τα πράγματα προς μετωπική σύγκρουση. Δεν επιθυμούν την επίλυση της διαφοράς. Οι εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα κάνουν την απαραίτητη υπομονή μέχρι αύριο το απόγευμα που συνεδριάζουν τα ΔΣ τους», συμπλήρωσε».

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη κοινή συνεδρία εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση που θα λάβουν απ΄ την κυβέρνηση, βάσει της «ιδέας» που προτείναν, και εν συνεχεία θα παρθούν τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Από την άλλη η κυβέρνηση δεν αφήνει πολλές ελπίδες πως θα γίνει αποδεκτή η νέα η εισήγηση που απ’τους εκπαιδευτικούς, αφού με τα όσα δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αφήνεται να νοηθεί πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν το οτιδήποτε. Ο κ. Προδρόμου τόνισε «δεν είναι παραγωγικό να αλλάζει κάθε μέρα το κείμενο», ενώ, υπενθύμισε πως, «υπάρχει συμφωνία για φέτος και είναι το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων με την διυπουργική επιτροπή».

Υπ. Παιδείας: «Θα μελετήσουμε την πρόταση και θα επανέλθουμε»

Νωρίτερα, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «μέρα μεσημέρι», ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, μίλησε μεταξύ άλλων, για την πρόταση που θα αποστείλουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, μέχρι το μεσημέρι, αλλά και για την φωτογραφία που έγινε viral τις τελευταίες ώρες, όπου απεικονίζεται ένα μικρό λυόμενο που λειτουργεί ως ειδική μονάδα στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως δεν έχει στα υπόψη του την νέα πρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και σημείωσε πως, όταν την λάβουν γραπτώς θα την μελετήσουν και θα επανέλθουν.

Σημειώνεται πως, όπως αν έφερε χθες ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, η νέα «ιδέα, όπως την χαρακτήρισε, έχει να κάνει με την πίστωση του διδακτικού χρόνου.

Δηλαδή, αν ένας εκπαιδευτικός αυτή τη χρονιά δουλέψει πέντε διδακτικές ώρες περισσότερες από τις προγραμματισμένες, την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά να του επιστραφούν σε απαλλαγές.

Όσο αφορά το μικρό λυόμενο που λειτουργεί ως ειδική μονάδα σε Δημοτικό στην Αραδίππου, ο υπουργός Παιδείας σχολίασε, πως, «υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν

τα κτήρια που φιλοξενούν τα παιδεία με αναπηρίες». Ενώ ανέφερε πως θα επισκεφθεί το σχολείο αυτοπροσώπως για αν επιληφθεί του θέματος.

Στο στόχαστρο του Γενικού Ελεγκτή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Να μην αποδεχτεί την απαράδεκτη όπως την χαρακτηρίζει θέση των συντεχνιών για τις απαλλαγές καλεί την Κυβέρνηση ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Σε ανάρτηση του στο Τwitter ο κύριος Μιχαηλίδης προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που αποδεχτεί την θέση των συντεχνιών, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ζητήσει γνωμάτευση αφού ενδεχομένως μια τέτοια ρύθμιση να είναι παράνομη. Οι απαλλαγές σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής είναι σήμερα νομικά ακάλυπτες ενώ οι καθηγητές τις χειρίζονται ως να είναι περιουσιακό τους στοιχείο.

Μέσα στον καταιγισμό αναρτήσεών του για την παιδεία στα τελευταία του tweets o Γενικός Ελεγκτής βάζει πίεση στους κυβερνόντες ώστε να μην αποδεχτούν την πρόταση των εκπαιδευτικών. Με τις δύο του τελευταίες αναρτήσεις στρέφει τα «πυρά» του στον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπου αλλά και στον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαΐδη αποκαλώντας τους ουσιαστικά ψεύτες ενώ διερωτάται αν «το ψεύδεσθαι είναι από τα μαθήματα που οι καθηγητές παραδίδουν στα παιδιά μας;»

Ο Γενικός Ελεγκτής αυτή την φορά αγγίζει και το θέμα του εφάπαξ και επανέρχεται με την ίδια ατάκα αλλά αυτή την φορά για τους δασκάλους γράφοντας μεταξύ άλλων, «Το ψεύδεσθαι είναι από τα μαθήματα που οι δάσκαλοι παραδίδουν στα παιδιά μας;»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X