ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H εβδομάδα της κρίσης στην Παιδεία

Το δημοψήφισμα των καθηγητών στις 11 Νοεμβρίου καθορίζει τις εξελίξεις

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Ως εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για τον ήδη εύθραυστό χώρο του δημόσιου σχολείου χαρακτηρίζεται αυτή που μόλις ξεκίνησε. Όλοι οι συμβαλλόμενοι φορείς παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει των εξελίξεων που σηματοδοτεί το δημοψήφισμα των καθηγητών την ερχόμενη Δευτέρα, με την επόμενη ημέρα να αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στις 11/11 είναι αυτό που ουσιαστικά θα καθορίσει τις μετέπειτα εξελίξεις μέχρι και τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων από τις 9-16 Δεκεμβρίου, καθώς σε περίπτωση που οι καθηγητές υπερψηφίσουν την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ για απεργίες/στάσεις τις ημέρες διεξαγωγής εξετάσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκληθεί «βραχυκύκλωμα» στα σχολεία.

Η απόφαση της οργάνωσης παραμένει σταθερά εναντίον του τρόπου που το Υπουργείο θα αξιολογεί τις επιδόσεις των μαθητών στο τέλος κάθε τετραμήνου παρόλες τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί το τελευταίο διάστημα στις εγκυκλίους που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργείας και τα χρονοδιαγράμματα. Η ΟΕΛΜΕΚ φέρεται διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τη σειρά του διαμηνύει πως υπάρχει πλάνο «B» στο ενδεχόμενο απεργιακών μέτρων.

Το υπουργείο παρόλα αυτά υποστηρίζει πως θα προχωρήσει απρόσκοπτα στις εξετάσεις του Δεκέμβρη

Δεδομένου πως και εντός της ΟΕΛΜΕΚ υπήρχαν δυο διαφορετικές προτάσεις ως προς το λεκτικό του δημοψηφίσματος, διαφαίνεται πως το αποτέλεσμα της κάλπης παραμένει μέχρι στιγμής αμφίβολο. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές, μιας και το κλίμα που επικρατεί στα σχολεία ήδη από σήμερα χαρακτηρίζεται ως εκρηκτικό.

Και οι μαθητές στην εξίσωση

Στάση αναμονής για το αποτέλεσμα κρατούν από την πλευρά τους και οι μαθητές, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν σταθερά αταλάντευτοι στην κατεύθυνση κατάργησης του θεσμού των τετραμήνων στην ολότητα τους. Παρόλο που στις 24/10 η Γραμματεία της ΠΣΕΜ άλλαξε χέρια, η οργάνωση των μαθητών φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ίδια σκληρή γραμμή απέναντι στο Υπουργείο.

Η ΠΣΕΜ μάλιστα καλεί τους καθηγητές να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ και να υποστηρίξουν τις στάσεις εργασίας, και σε μια τέτοια περίπτωση θα συστρατευτούν μαζί τους εναντίον στις θελήσεις του υπουργείου.

Δεν κάνει πίσω το Υπουργείο

Σε καμία περίπτωση δεν πτοείται από τις πιέσεις που ασκούνται το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα κάνει πίσω από την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων. Αυτό που τονίζεται διαρκώς και επανειλημμένα είναι πως η νέα μορφή Αξιολόγησης του Μαθητή αποτελεί νόμο του κράτους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ανεξαρτήτως του τι θα καταδείξει η κάλπη των καθηγητών την προσεχή Δευτέρα, το υπουργείο υποστηρίζει πως θα προχωρήσει απρόσκοπτα στις εξετάσεις του Δεκέμβρη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ακόμη με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει όσους καθηγητές και μαθητές αποφασίσουν να απέχουν από τις εξετάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X