ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ημερίδα με θέμα «Μεταναστευτικό και Ψυχική Ανθεκτικότητα» από το Πανεπιστήμιο Frederick

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Οκτωβρίου μεταξύ των ωρών 09:00-13:00

Δελτίο Τύπου

Το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών και η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick πραγματοποιούν Ημερίδα με θέμα «Μεταναστευτικό και Ψυχική Ανθεκτικότητα», με κεντρικό ομιλητή τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασώστη στη Μεσόγειο με διεθνή αναγνώριση της ανθρωπιστικής του δράσης στο μεταναστατευτικό.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Οκτωβρίου μεταξύ των ωρών 09:00-13:00 στη μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Mέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick θα συμμετέχουν στην Ημερίδα με εισηγήσεις. Οι ομιλητές και ομιλήτριες θα αγγίξουν σημαντικά θέματα που άπτονται του μεταναστευτικού όπως είναι η ψυχική ανθεκτικότητα των μεταναστών/τριών στην κυπριακή κοινωνία, τα προγράμματα στήριξης μεταναστών/τριών σε ψυχολογικό, κοινοτικό και κοινωνικό επίπεδο, ο θετικός αντίκτυπος της πολυπολιτισμικότητας στις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και ο ρόλος του σχολείου στην κάλυψη των αναγκών παιδιών με μεταναστευτικές βιογραφίες. 

Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν η κα Όλγα Κομήτη, Eκπρόσωπος Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες (UNHCR), η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, η Καθηγήτρια Ρίτα Παναούρα, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών.

«Στο Τμήμα Ψυχολογίας ιδρύθηκε και λειτουργεί η Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας με σκοπό τη διεξαγωγή καινοτόμου διαπολιτισμικής έρευνας σε μονοπάτια προς την ανθεκτικότητα, που θα υποστηρίξει άτομα και κοινότητες στην πορεία τους προς την ψυχολογική, κοινωνική, πολιτιστική και σωματική ευεξία. Δεδομένης της επικίνδυνης αύξησης φαινομένων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού στην Κύπρο, θεωρήσαμε απαραίτητο να διοργανώσουμε αυτή την Ημερίδα, την πρώτη σε μια σειρά από εκδηλώσεις. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση και κατανόηση της πολυπλοκότητας της ανθεκτικότητας μεταναστών και προσφύγων με τη συλλογή θεωρητικών, εμπειρικών και παρεμβατικών μελετών. Οι μετανάστες/τριες αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην ένταξή της στην κυπριακή κοινωνία. Η εκ νέου εκμάθηση τρόπων συνύπαρξης, τόσο αναγκαίας στην προσαρμογή τόσο των μεταναστών/τριών όσο και των μελών της κοινωνίας υποδοχής, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνάς μας» αναφέρει η Καθηγήτρια Λουκία Δημητρίου, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Ψυχικής Ανθεκτικότητας.

Το Πρόγραμμα 

9:00-9:30 Εγγραφές

9:30-9:45 Χαιρετισμοί
Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick
Ρίτα Παναούρα, Καθηγήτρια και Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών
Όλγα Κομήτη, Eκπρόσωπος Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες (UNHCR)

9:45-10:05
Ανθεκτικότητα Μεταναστών: Ψυχικές και Κοινωνικές Προεκτάσεις
Αντρέας Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Frederick
Λουκία Δημητρίου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Frederick

10:05-10:25
Ο θετικός αντίκτυπος των μεταναστών στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες
Σταύρος Πάρλαλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Frederick

10:25-10:45
Παρουσίαση προγραμμάτων Δήμου Λεμεσού για τη στήριξη μεταναστών/τριών
Χριστίνα Τσιαμπαρτά, Κοινωνική Λειτουργός Δήμου Λεμεσού

10:45-11:05
Μπορούμε να βελτιώσουμε τις γλωσσικές και διαπολιτισμικές μεθόδους διδασκαλίας μας, ενσωματώνοντας τις ανάγκες μαθητών/τριών με μεταναστευτικό/προσφυγικό ή άλλο υπόβαθρο;
Νάνσια Κυριάκου, Λέκτορας, Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Συντονίστρια μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαπολιτισμικές Σπουδές και η Ελληνική ως 2η/Ξένη Γλώσσα», Πανεπιστήμιο Frederick

11:05-11:35 Διάλειμμα

11:35-13:00
Οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο και ο ρόλος των πολιτικών της ΕΕ
Ιάσωνας Αποστολόπουλος, Ακτιβιστής Διασώστης

Θα ακολουθήσει συζήτηση. 

Για εγγραφή στην Ημερίδα, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση