ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καμπανάκι κινδύνου για τις εκδρομές στην Κακοπετριά

Τα έκτροπα που παρατηρούνται τις ημέρες που μαθητές διαμένουν στην κοινότητα προκαλούν τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Το φαινόμενο των παραβατικών συμπεριφορών τις ημέρες που μαθητές εκδράμουν στην Κακοπετριά έχει ανοίξει έναν τεράστιο κύκλο συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τη μεταφορά 17χρονης μαθήτριας το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο μετά από καυγά με συμμαθήτριες της. Με έντονο τρόπο αντιδρά η τοπική κοινωνία για τα συνεχιζόμενα έκτροπα, τη στιγμή που οι οργανωμένοι Γονείς ζητούν κατάργηση των εκδρομών το συντομότερο δυνατό. Στιγματισμό του μαθητικού κινήματος διαβλέπει η ΠΣΕΜ.

Οι χειμερινές εκδρομές των μαθητών σε ορεινές περιοχές και κυρίως στην Κακοπετριά δεν αποτελούν πρόσφατο φαινόμενο, αντιθέτως μπορεί να θεωρηθεί και ως θεσμός, καθώς μαθητικά σύνολα από όλες τις επαρχίες επισκέπτονται θέρετρα και καταλύματα της κοινότητας. Οι συγκεκριμένες εκδρομές ξεκινούν από το Νοέμβριο και ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Το μελανό σημείο στην όλη υπόθεση αποτελούν τα έκτροπα που παρατηρούνται κατά τις ημέρες που διαβιούν οι μαθητές στην κοινότητα, καθώς φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών κάνουν την εμφάνιση τους σε τακτική βάση, ενώ η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα πράγματα ξεφεύγουν σε τέτοιο βαθμό που οι ζημιές που προκαλούνται τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε ιδιωτικές περιουσίες να είναι ανυπολόγιστες.

Ψάχνει λύσεις η κοινότητα

Μέσω παγκοινοτικής συγκέντρωσης στις 3 Δεκεμβρίου θα καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα στην κοινότητα της Κακοπετριάς, μετά και το ξυλοδαρμό μαθήτριας το περασμένο Σάββατο και τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Τα παράπονα των κατοίκων αλλά και η έντονη ανησυχία τους για τα συνεχή κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών έχουν επιφέρει έντονη κινητοποίηση στην κοινότητα.

Το πρόβλημα ωστόσο όπως επισημαίνει ο κοινοτάρχης Κακοπετριάς Ιωάννης Ιακωβίδης δεν είναι τόσο οι μαθητές, όσο οι εξωσχολικοί που επισκέπτονται εκείνη την περίοδο την περιοχή χαρακτηρίζοντας τους ως λύκους που πειράζουν τα πρόβατα.

Ο κ. Ιακωβίδης έχει τονίσει παράλληλα πως η Αστυνομία κάνει ότι περνά από το χέρι της για να ελέγξει την κατάσταση μέσω τακτικών περιπολιών που διεξάγει. Η όλη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην κοινότητα κρίνεται ως ιδιαιτέρως αισθητή, παρόλα αυτά όπως επισημαίνει ο κ. Ιακωβίδης είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα.

Η άλλη παράμετρος που θέτει η κοινότητα αφορά τα ποιος είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των εκδρομών, μιας και εκ των πραγμάτων ούτε το υπουργείο ούτε οι σχολικές μονάδες έχουν την εξουσιοδότηση για να αποφασίσουν απαγόρευση των εκδρομών. Το βάρος της ευθύνης αναπόφευκτα πέφτει στους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αλλά σε αυτή την περίπτωση το ζήτημα πάει στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Άμεση κατάργηση οι Γονείς

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι μετά και από το περιστατικό με τη 17χρονη μαθήτρια το Σάββατο, επαναφέρουν επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης κατάργησης των μαθητικών εκδρομών στην Κακοπετρία, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την υφιστάμενη μορφή που αυτές έχουν.

Την ανάγκη για εξεύρεση μιας διαφορετικής φόρμουλας διεξαγωγής τέτοιων εκδρομών επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος των οργανωμένων Γονέων Κυριάκος Νικηφόρου, σημειώνοντας πως «πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, και μέσα από ένα σωστό διάλογο να βρούμε τρόπο για να διοργανώνονται οι εκδρομές σε μια σωστή βάση».

Την προηγούμενη Παρασκευή μάλιστα οι Γονείς εξέδωσαν καυστική ανακοίνωση μέσω της οποίας αναφέρονταν σε συλλήψεις εκ μέρους της Αστυνομίας για κατοχή σιδηρογροθιών, μαχαιριών, ροπάλων, ξύλων και άλλων επικίνδυνων αντικείμενων, την ίδια ώρα μάλιστα που «τις ημέρες αυτές στην περιοχή υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων για το επονομαζόμενο «χάπι της επόμενης μέρας», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Βλέπει στοχοποίηση η ΠΣΕΜ

Η αναπτυσσόμενη δημοσιότητα των τελευταίων ημερών ενδέχεται να προκαλέσει στοχοποίηση του μαθητικού κινήματος για κάποια μεμονωμένα περιστατικά όπως σημειώνει με δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος. Η Συντονιστική των μαθητών καταδικάζει αφενός τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές, αφετέρου όμως θεωρεί πως η γενίκευση είναι αντίθετη προς την πραγματική εικόνα.

Ερωτηθείς αναφορικά με την πρόταση των Οργανωμένων Γονέων για κατάργηση των εκδρομών, ο Γιάννης Λαπήθιος σημειώνει πως «η κατάργηση δεν πρόκειται να ωφελήσει σε κάτι, καθώς φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς παρατηρούνται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς σε οποιοδήποτε μέρος εκτός σχολικού χώρου». Υποστηρίζει παράλληλα πως θα ήταν ωφέλιμο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα σε συνεργασία με τους Γονείς και τις διευθύνσεις των σχολείων, ένα αίτημα που όπως υποστηρίζει εκκρεμεί από την περσινή χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση