ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καύσωνας στην Παιδεία - Πότε θα μπουν (τελικά) τα πρώτα κλιματιστικά

O παρατεταμένος καύσωνας έφερε ξανά στην επικαιρότητα το πολύκροτο θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

O παρατεταμένος καύσωνας έφερε ξανά στην επικαιρότητα το πολύκροτο θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία.

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου 2023, πρώτη μέρα στο σχολείο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρίστοδουλίδης βρέθηκε στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως μαζί με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου και υποσχέθηκε πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα εγκατασταθούν κλιματιστικά σε όλα τα σχολεία.

Έχουν ήδη περάσει 10 μήνες από τότε και ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα κλιματιστικό, αντιθέτως το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσουν τα σχολεία για αύριο Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο καύσωνας, με τις Παγκύπριες εξετάσεις όμως να πραγματοποιούνται κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα μετά και από συνεννόηση με τους οργανωμένους γονείς αύριο Παρασκευή τα μαθήματα θα διακοπούν στις 10:45, απόφαση που έφερε αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς δεν έχουν όλοι οι γονείς την ευχέρεια να παραλάβουν τους μαθητές στις 10:45.

Ενδεικτική ήταν και η επιστολή που παρουσίασε η «Καθημερινή», όπου μητέρα έστειλε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, αναφέροντας ότι μετά την διακοπή των μαθημάτων θα πάρει το παιδί της στο Υπουργείο για επιτήρηση, για να μπορέσει να συνεχίσει την εργασία της.

Επικρίσεις από ΠΟΕΔ για Παγκύπριες

Στο μεταξύ με παρέμβαση της στο κρατικό ραδιόφωνο, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, επέκρινε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διεξαχθούν κανονικά αύριο, οι εξετάσεις πρόσβασης στη μέση εκπαίδευση.

Τα είπαν χθες στην Επιτροπή Παιδείας

Κονδύλι 45 εκατομμύριων απαιτείται για να εφαρμοστεί το πλάνο τριετίας για να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλα τα σχολεία, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας. Όσο αφορά την εγκατάσταση κλιματιστικών στα πρώτα 50 σχολεία το επόμενο διάστημα, εξήγησε ότι θα υλοποιηθεί με κονδύλι €1,6 εκ. τα οποία έχουν εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό του 2023.

Παράλληλα με τις όλες καθυστερήσεις, άλλο ένα θέμα που εγείρεται είναι ηλεκτρολογική αναβάθμιση των σχολείων για να μπορέσουν να εγκατασταθούν τα κλιματιστικά.

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Μαρίνα Χασάπη, όλες σχεδόν οι σχολικές μονάδες χρειάζονται ηλεκτρολογική αναβάθμιση για να μπορέσουν να σηκώσουν το ηλεκτρικό φορτίο που θα απαιτεί η λειτουργία των κλιματιστικών διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι αναβαθμίσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα 50 σχολεία που θα τοποθετηθούν κλιματιστικά, έχουν επιλεχθεί από τις Σχολικές Εφορίες με συγκεκριμένα κριτήρια και αναμένεται να χωριστούν 10 ανά Επαρχία.

Αρχίζουν οι εγκαταστάσεις μόλις φύγουν οι μαθητές

Πάντως σε σημερνές τις δηλώσεις η Υπουργός Παιδείας, ανέφερε ότι ήδη οι Σχολικές Εφορείες εργάζονται στο να αρχίσουν την εγκατάσταση μόλις φύγουν τα παιδιά, άρα σε δέκα περίπου μέρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές».

Σύμφωνα με το πλάνο, το οποίο είναι στη βάση κριτηρίων, ανέφερε η ΥΠΑΝ, η τοποθέτηση κλιματιστικών θα αρχίσει από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, που είναι και οι πιο ψηλές θερμοκρασίες, «και θα προχωράμε ανάλογα».

Υπενθυμίζουμε ότι η σχολική χρονία ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση