ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με 72,96% έξω από το Προεδρικό

Ο κύβος ερρίφθη, με την ΠΣΕΜ να καλεί σε πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό την Πέμπτη

Του Γιάννου Λύτρα

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΠΣΕΜ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των επαρχιακών συνδιασκέψεων των ΕΣΕΜ Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό των μαθητών που τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της θέσης της ΠΣΕΜ και της έντασης των μέτρων αντίδρασης, ανήλθε στο 72,96%. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι πρώτιστο μέλημά του είναι η αποτίμηση των εξετάσεων, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί τηρούν πιο συντηρητική στάση.

Την Πέμπτη 16/01 έχει προγραμματιστεί η πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Στην σχετική της ανακοίνωση, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι «η κατάσταση με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο ήταν πιεστική, γεμάτη άγχος για τους μαθητές που πνίγονται στη συνεχή γραπτή αξιολόγηση και που μαζί με τους καθηγητές μας τρέχουμε να καλύψουμε την ύλη. Ως ΠΣΕΜ προειδοποιήσαμε ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα συνεχίσουμε με δυναμικά μέτρα». Ακολούθως, επαναλαμβάνεται η θέση της ΠΣΕΜ για μια διαδικασία που ενισχύει την βαθμοθηρία: «Όσοι είναι υπέρ των εξετάσεων φέρνουν ως επιχείρημα τη βελτίωση των βαθμών. Αυτό είναι το σχολείο που ονειρευόμαστε; Το σχολείο της βαθμοθηρίας; Ως ΠΣΕΜ, σίγουρα θέλουμε όλοι οι μαθητές να παίρνουν καλούς βαθμούς. Να παίρνουν καλούς βαθμούς μέσα από μια διαδικασία που θα τους αναπτύσσει πολύπλευρα και δεν θα τους μετατρέπει σε ρομπότ που κυνηγούν απλά την ύλη».

Στο τέλος της ανακοίνωσης, αναφέρονται οι λεπτομέρειες της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας: «Καλούμε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, προσυγκέντρωση 10:30 στο χώρο στάθμευσης του Stephanis στη Λεωφόρο Αθαλάσσας, και ακολούθως πορεία προς το Προεδρικό για να βροντοφωνάξουμε για ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο».

Έτοιμοι για απουσίες

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «Κ» ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, ανέφερε ότι οι μαθητές είναι προετοιμασμένοι να λάβουν απουσίες εξαιτίας της αποχής τους από τα μαθήματα την Πέμπτη, ωστόσο ανησυχεί για την περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας απειλήσει με αποβολές ή πειθαρχικά παραπτώματα εναντίον των συμμετεχόντων στην πορεία διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, η ΠΣΕΜ, τόνισε, πιστεύει στην μαζικότητα, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιβολή τιμωριών στους μαθητές. Τέλος, υπογράμμισε το δικαίωμα οποιουδήποτε συνδικαλιστικού συνόλου στην απεργία, οποιαδήποτε στιγμή.

Μέλημα η αποτίμηση

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «Κ» ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου είναι η αποτίμηση των όσων έγιναν κατά το πρώτο τετράμηνο. Η ουσία είναι τα όσα μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τόνισε, εξηγώντας ότι βάσει και αυτών, όταν θα είναι έτοιμα, θα πρέπει να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι εξετάσεις. Αυτό το διάστημα λαμβάνονται εισηγήσεις και απόψεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα υπάρξει και μια συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ, σε αυτό το πλαίσιο.

Σε σχέση με την αναβαθμολόγηση των γραπτών, ο Υπουργός είπε ότι θα γίνει κεντρικά στο Υπουργείο Παιδείας, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν, λανθασμένα, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο εστάλη πρόσφατα στα σχολεία, προκαλώντας την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ.

«Αλαλούμ» στο πρώτο τετράμηνο

Η ΟΕΛΜΕΚ διατηρεί τους προβληματισμούς της για τις εξετάσεις των τετραμήνων, δήλωσε στην «Κ» ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, ενώ παράλληλα εξέφρασε τον σεβασμό του προς την απόφαση της ΠΣΕΜ για διαμαρτυρία ως προς τα θέματα που την απασχολούν. Η ΟΕΛΜΕΚ, πρόσθεσε, θα υποβάλει εισηγήσεις για την βελτίωση των εξετάσεων τετραμήνων, ώστε να μην επαναληφθεί το «αλαλούμ» που βίωσαν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί το πρώτο τετράμηνο, εφόσον η πολιτεία επιμένει στην εφαρμογή των εξετάσεων. Όλοι έχουν διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα στον τρόπο εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων, γι’ αυτό πρέπει να υποβληθούν εισηγήσεις προς την επίλυσή τους, δήλωσε ο κος Χατζησάββας.

Αντίθεση, αλλά σεβασμός

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της απόφασης της ΠΣΕΜ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, εξέφρασε τον σεβασμό του, αλλά και την αντίθετη άποψη των γονέων. Όπως είπε, η Συνομοσπονδία τάσσεται υπέρ των εξετάσεων τετραμήνων, ωστόσο σέβεται το δικαίωμα των μαθητών να διεκδικήσουν αυτά που πιστεύουν. Ωστόσο, ανέφερε, οι γονείς δεν συμφωνούν με τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν για αποχή από τα μαθήματα, καθώς με αυτό τον τρόπο χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος, αλλά πιστώνουν τους μαθητές με την απόφασή τους όπως μη μποϋκοτάρουν τις εξετάσεις των τετραμήνων, παρά το ότι είχαν την ίδια στάση απέναντι στο θέμα, πρόσθεσε ο κος Διονυσίου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αντιπαράθεση με τους μαθητές.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κος Διονυσίου δήλωσε ότι η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης τάσσεται υπέρ των τετραμήνων, ωστόσο οι διαδικασίες είναι δυνατόν να βελτιωθούν με κάποιες ενέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση