ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες αντιδράσεις μαθητών κατά των τετράμηνων εξετάσεων

Η ΠΣΕΜ καλεί όλα τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων Μέσης να συγκαλέσουν Συνελεύσεις

Συνέχεια στις αντιδράσεις κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο δίνει η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών. Μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης που είχαν οι φορείς με το Υπουργείο Παιδείας, προ δύο βδομάδων, οι μαθητές άρχισαν να αναζητούν τρόπους αντίδρασης προκειμένου να περάσουν εκ νέου το μήνυμα πως τάσσονται κατά της εφαρμογής του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων.

Με αφορμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και δεν έχει κλείσει ακόμη το ζήτημα των εξετάσεων ανά τετράμηνο, το μαθητικό κίνημα μέσω γραπτής του ανακοίνωσης καλεί όλα τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια (ΚΜΣ) των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης να συγκαλέσουν Συνελεύσεις για να θέσουν ενώπιόν τους το εν λόγω ζήτημα. Συγκεκριμένα, η ΠΣΕΜ καλεί τα ΚΜΣ να συνέλθουν την ερχόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου κατά την 4η περίοδο και να εγκρίνουν το ψήφισμά της το οποίο τάσσεται κατά των τετράμηνων εξετάσεων.

Παράλληλα, το μαθητικό κίνημα παροτρύνει όσα ΚΜΣ επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη, από την 4η περίοδο και μετά, ως μέτρο πίεσης προς το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να ανακαλέσει την εφαρμογή τους και να προχωρήσει σε διάλογο. Η ΠΣΕΜ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος και την ίδια στιγμή το Υπουργείο να προχωρά σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για το σχέδιο αξιολόγησης». «Με λίγα λόγια», προσθέτει, «το Υπουργείο δεν σέβεται το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ούτε και τους εκπαιδευτικούς φορείς που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις στην Επιτροπή». Καταλήγοντας τονίζει ότι «θεωρούμε απαράδεκτο το μη σεβασμό στο διάλογο από την πλευρά του Υπουργείου».

Αυτούσιο το ψήφισμα:

«Ως ΠΣΕΜ διαφωνούμε με το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Πιστεύουμε ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης πρέπει να αλλάξει. Να αλλάξει όμως προς το καλύτερο, να μειωθεί και όχι να ενισχυθεί ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου.

Στο υφιστάμενο εξετασιοκεντρικό σύστημα οι τελικές εξετάσεις μετρούν 30% στον τελικό βαθμό. Με το σύστημα που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις ανά τετράμηνο θα μετρούν 40% στον τελικό βαθμό. Ενισχύεται δηλαδή αντί να μειώνεται ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου. Επιπρόσθετα, με το σύστημα που προτείνει το Υπουργείο, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πέραν των Παγκύπριων εξετάσεων τον Ιούνιο, θα δίνουν και εξετάσεις κάθε τετράμηνο.

Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου να συγκαλύψουν τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του σχεδίου που προτείνουν, χρησιμοποιώντας όρους όπως «μεγάλο διαγώνισμα», για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εξετάσεις. Με όλα όσα προνοούνται (πχ «εξεταστική περίοδος», 40% του βαθμού, κτλ.), δεν μειώνεται το άγχος των μαθητών που θα πρέπει να πάρουν ένα καλό βαθμό στην εξέταση τετραμήνου και συνεπώς δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί η παραπαιδεία.

Με την εφαρμογή του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, το σχολείο θα είναι κλειστό για 20 μέρες για τις εξετάσεις (εξεταστικές περίοδοι) και παράλληλα ακόμα 4 μέρες θα γίνεται ενισχυτική υποστηρικτική διδασκαλία. Χάνονται δηλαδή 24 μέρες από το διδακτικό χρόνο, αλλά η ύλη δεν έχει μειωθεί, ούτε μας παρουσιάστηκε σχέδιο για μείωση της ύλης. Αυτό σημαίνει ότι καθηγητές και μαθητές, θα τρέχουν ακόμη περισσότερο για να καλύψουν την ύλη.

Οι 24 μέρες που θα χάνονται, μειώνουν και το χρόνο που θα έχει ο καθηγητής για να χρησιμοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης και θα τον αναγκάσει, είτε να χρησιμοποιήσει λιγότερο τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης, είτε να συμπιέσει τους εναλλακτικούς τρόπους σε μικρότερο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο θα εξοντώνει, τόσο τον ίδιο, όσο και τους μαθητές.

Η ύπαρξη εξεταστικών περιόδων έχει ως αποτέλεσμα την επικέντρωση των καθηγητών και των μαθητών σχεδόν αποκλειστικά στα εξεταζόμενα μαθήματα, δίνοντας λίγη έως καθόλου σημασία στα μη εξεταζόμενα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο του σχολείου, που πρέπει να είναι ο χώρος όπου ο μαθητής θα αναπτύσσεται ολόπλευρα για να γίνει άνθρωπος ωφέλιμος για την κοινωνία. Η επικέντρωση στα εξεταζόμενα θα αυξήσει τη ζήτηση σε φροντιστήρια τόσο για ξένες γλώσσες, μουσική, τέχνη, αθλητισμό, αφού δεν θα δίνεται η απαραίτητη έμφαση στο σχολείο, καθώς επίσης και στα εξεταζόμενα, ενώ ο μαθητής θα κυνηγά το βαθμό και στις δύο εξετάσεις του χρόνου.

Ως ΠΣΕΜ, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή που θα ακυρώνει την εφαρμογή του εκτρώματος των εξετάσεων ανά τετράμηνο και θα αρχίσει ένα ουσιαστικό διάλογο για τα υπόλοιπα ζητήματα της αξιολόγησης του μαθητή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X