ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΟΦΕΝ: Επαναφορά των 24 εκατομμυρίων που αποκόπηκαν τα τελευταία 6 χρόνια

Το Υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει τον εαυτό σου σε μία ατέρμονη συζήτηση, αναφέρει η ομοσπονδία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Παιδείας παρά τις πολλές διαβεβαιώσεις του το τελευταίο διάστημα προς την Ομοσπονδία πως θα υπάρξει επιτέλους θετική ανταπόκριση προς τα αιτήματα μας, δυστυχώς επαναλαμβάνει τον εαυτό σου σε μία ατέρμονη συζήτηση, αναφέρει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), σε υπόμνημα για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα, το οποίο θα διαβαστεί σήμερα σε όλους τους χώρους σπουδών εντός και εκτός Κύπρου.

Στο υπόμνημα της, το οποίο απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη και στον Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η ΠΟΦΕΝ αναφέρει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κυπριακά νοικοκυριά, η αύξηση του κόστους ζωής, τα υψηλά ενοίκια, τα υψηλά δίδακτρα, τα κόστη γύρω από τις λοιπές ακαδημαϊκές ανάγκες, οι μειώσεις στα εισοδήματα της πλειοψηφίας του λαού μας και άλλα πολλά, φανερώνουν ότι όσα αποκόπηκαν, θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιούχων αλλά και για αύξηση των δικαιούχων ακριβώς μέσα από τη βελτίωση των κριτηρίων, όπως ακριβώς αναγράφονται και στα αιτήματά μας».

Αναφέρει επίσης ότι η επιτροπή η οποία συστάθηκε μετά και από τις πολλές πιέσεις της ΠΟΦΕΝ των τελευταίων 6 χρόνων ένεκα της διαφωνίας της ομοσπονδίας με την γενική πολιτική που ακολουθείτε στη Φοιτητική Μέριμνα και τις αποκοπές που έφτασαν τα 24 εκατομμύρια ευρώ, συνεδρίασε μόνο δύο φορές, η πρώτη τον περασμένο Απρίλη, και η δεύτερη μετά από τη πολύμηνη αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας στις 29 Οκτωβρίου. Προσθέτει ότι και στις δύο η συζήτηση κατέληγε στη καταγραφή των αιτημάτων και υπόσχεση για εξέτασή τους και εδώ και 8 ουσιαστικά μήνες, όπως αναφέρει, «λαμβάνουμε την υπόσχεση για εξέταση των αιτημάτων και τίποτα περισσότερο».

«Για τούτο και ζητούμε όπως από τα ποσά που αποκόπηκαν, να επανέλθουν και να αξιοποιηθούν και για την περαιτέρω ενίσχυση των Φοιτητικών Επιδομάτων, ώστε να τα λάβουν περισσότεροι, όπως το επίδομα στέγασης, αλλά και να εξευρεθούν τρόποι οι υφιστάμενοι δικαιούχοι να ενισχυθούν περαιτέρω», προσθέτει.

Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΦΕΝ απαιτεί μεταξύ άλλων επαναφορά των 24 εκατομμυρίων που αποκόπηκαν τα τελευταία 6 χρόνια, στο προϋπολογισμό της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, να λαμβάνεται υπόψη τα καθαρά εισοδήματα και όχι τα ακάθαρτα, το οικογενειακό εισόδημα από 59 χιλιάδες να πάει στις 65 χιλιάδες, αύξηση του επιδόματος της στέγασης(από τα φοιτητικά επιδόματα) από 150 ευρώ στα 200, να δίνεται παράταση για την αγορά των βιβλίων 15 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του φοιτητικού πακέτου, όπως γίνεται και με τη περίπτωση του υπολογιστή και για τις οικογένειες με περισσότερα από 2 τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να υπερβαίνει τις 59 χιλιάδες κατά 10 χιλιάδες ανά τέκνο. (δλδ. 59 χιλ. + 10 χιλ. ανά τέκνο), ενώ όσοι παρακολουθούν προγράμματα εκμάθησης γλώσσας στο εξωτερικό να λαμβάνουν χορηγία.

Τέλος, η ΠΟΦΕΝ αναφέρει ότι με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς έχουμε νέες αυξήσεις στα δίδακτρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παράλληλα με τις μειώσεις εισοδημάτων και την αύξηση του κόστους ζωής στη Κύπρο και καταδικάζει «το γεγονός πως τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια επιμένουν να λειτουργούν μέσω μιας επιχειρηματικής λογικής, κερδοσκοπώντας εις βάρος των φοιτητών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αποποιείται της αποζημίωσης η Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις

«Να είστε σίγουροι ότι ΑΝ εξαρτάτο αυτό ΜΟΝΟΝ από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο και ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:40

Σε 15 μέρες στην Ολομέλεια η λίστα Γιωρκάτζη

«Σαν σύγκρουση συμφερόντων μου φαίνεται. Καλείτε η Βουλή να ψηφίσει για θέμα που την αφορά και με μεγάλο ...»
ΜΑΡΙΟΣ  |  07:27

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση