ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΣΕΜ: Καλεί το Υπ. Παιδείας να τοποθετηθεί και να στηρίξει την μαθήτρια

Στεκόμαστε δίπλα στη συμμαθήτρια μας και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα των μαθητών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ

Newsroom K

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, έστω και τώρα να τοποθετηθεί να καταδικάσει τις απαράδεκτες συμπεριφορές αυτής της μικρής μερίδας εκπαιδευτικών και να στηρίξει τη μαθήτρια, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν με το άρθρο μαθήτριας σε εφημερίδα σχολείου σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών. 

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Ως ΠΣΕΜ παρακολουθούμε με αγανάκτηση τη δημόσια συζήτηση που προέκυψε από το άρθρο μαθήτριας σε εφημερίδα του σχολείου σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στοχοποίηση της μαθήτριας που εξέφρασε την άποψη της.

Οφείλουμε όλοι να διερωτηθούμε. Ποια είναι η ουσία ύπαρξης των σχολικών εφημερίδων; Δεν είναι η ανεμπόδιστη και χωρίς παρέμβαση έκφραση της άποψης των μαθητών; Δεν είναι το μέσο για να εξασκούν την κριτική τους σκέψη οι μαθητές; Προς τι λοιπόν αυτή η επίθεση για ένα άρθρο, στο οποίο η μαθήτρια εκφράζει την άποψη της;

Σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του». Δυστυχώς μια μερίδα εκπαιδευτικών, αλλά και μέρος της κοινωνίας, δεν σέβονται ούτε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού, ούτε την ελευθερία έκφρασης των μαθητών.

Είναι ανεπίτρεπτο η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα που καταδικάζουν φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού σε άλλες περιοχές του πλανήτη να ανέχονται επιθέσεις ενάντια σε μια μαθήτρια γιατί εξέφρασε μια άποψη διαφορετική για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι καταδικαστέος μόνο για άλλες χώρες αλλά όχι για τη δική μας. Στο τέλος της ημέρας τα σχολεία μας είναι κοσμικά και σε αυτά φοιτούν παιδιά με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε μαθητή πρέπει να είναι σεβαστές και αυτό πρέπει να διαφαίνεται τόσο από τις σχολικές αίθουσες όσο και από το πρόγραμμα μαθημάτων.

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Παιδείας. Επιθέσεις σε βάρος μαθήτριας γιατί εξέφρασε την άποψη της και το Υπουργείο Παιδείας, που κατά τα άλλα νοιάζεται για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, σφυρίζει αδιάφορα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, έστω και τώρα να τοποθετηθεί να καταδικάσει τις απαράδεκτες συμπεριφορές αυτής της μικρής μερίδας εκπαιδευτικών και να στηρίξει τη μαθήτρια. Ως ΠΣΕΜ, στεκόμαστε δίπλα στη συμμαθήτρια μας και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα των μαθητών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση