ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:54
 

Σε αναβρασμό οι εκπαιδευτικοί μετά τα νέα μέτρα

Αναμένουν την εγκύκλιο του υπουργικού για να διαπιστώσουν κατά πόσο θα παρουσιάζονται τελικώς στα σχολεία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί το τελευταίο εικοσιτετράωρο μετά και την εξαγγελία των νέων μέτρων, για το κατά πόσο θα παρουσιάζονται τελικώς στα σχολεία ή αν θα μένουν στο σπίτι, όπως προβλέφθηκε για τους μαθητές.

Ήδη την Κυριακή προκλήθηκε σύγχυση κατά πόσο θα έπρεπε να επιστρέψουν τη Δευτέρα στα σχολεία, καθώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τους καλούσαν –μετά από συνεννόηση με το υπουργείο – να μην παρουσιαστούν στο σχολείο τη Δευτέρα και το υπουργείο είχε ενημερώσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πως δεν χρειάζεται να πάνε τη Δευτέρα. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αντί της ενημέρωσης που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα σχολεία τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν σχετικές οδηγίες από τη Διεύθυνση του σχολείου τους, από την Τρίτη 17 Μαρτίου.

Ήδη ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αρχίσει τηλεφωνικές επαφές με τις οικογένειες και τα παιδιά, πρώτα σε μία προσπάθεια ψυχολογικής στήριξης και στη συνέχεια για να στείλουν το μήνυμα ότι είναι μαζί με τα παιδιά και στο πλευρό των οικογενειών για ό,τι χρειαστούν, ενώ ταυτόχρονα μέσω των ιστοσελίδων των σχολείων και μέσα από διάφορους άλλους τρόπους που προσφέρονται από τη σύγχρονη τεχνολογία, εισηγούνται δημιουργικές δραστηριότητες και παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό για απασχοληθούν τα παιδιά.

Έτοιμοι να στελεχώσουν κι άλλες υπηρεσίες οι εκπαιδευτικοί

«Αναμένουμε» σημειώνει «το Υπουργείο Παιδείας να δώσει σήμερα τις νέες οδηγίες λειτουργίας των σχολείων βάσει και των αυστηρών μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή και από αύριο οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί ρίχνονται στη μάχη για να κερδίσουμε όλοι μαζί, Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί και γονείς το μεγαλεπήβολο στοίχημα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Εάν κριθεί σκόπιμο από το Κράτος, οι εκπαιδευτικοί να στελεχώσουν ή/και να βοηθήσουν υποστηρικτικά άλλες υπηρεσίες, αυτό ασφαλώς θα γίνει με προθυμία και υπευθυνότητα για το καλό του τόπου. Για ακόμη μια φορά καλούμε τις διευθύνσεις των σχολείων και όλους τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν τις ενημερώσεις της Διεύθυνσης Δημοτικής και του Υπουργείου γενικότερα και να διεκπεραιώνουν όλες τις διοικητικές και άλλες εργασίες που χρειάζεται να γίνουν».

«Όλη μαζί, η κυπριακή κοινωνία, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κυβέρνησης, οι οποίες λήφθηκαν και σε συνεργασία με ειδικούς και τη Βουλή, μπορούμε πειθαρχώντας σε όλες τις οδηγίες και με όλη την καλή διάθεση στη συνέχεια να βγάλουμε τον τόπο από τις δύσκολες αυτές καταστάσεις» κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Τα σενάρια του χαμένου χρόνου

Ήδη πάντως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να καλύψουν τον χαμένο εκπαιδευτικό χρόνο.

Σε ο,τι αφορά την δημοτική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί κύκλοι θέτουν επί του παρόντος τρία σενάρια:

• Επέκταση της σχολικής χρονιάς
• Επέκταση της σχολικής μέρας κατά μία περίοδο, με τους μαθητές να σχολνούν στις 14.00 αντί 13.05
• Θα επικεντρωθούν στα κύρια μαθήματα (μαθηματικά, νέα ελληνικά) αφαιρώντας ώρες από τα δευτερεύοντα
Εξ αποστάσεως διδασκαλία και δυσκολίες

Ήδη αυτή τη στιγμή μελετάται το πώς θα επιτευχθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Την Τετάρτη θα πραγματοποιείτο επιμορφωτικό σεμινάριο μεταξύ των καθηγητών της πληροφορικής για όλα τα τεχνικά ζητήματα. Σεμινάριο που έχει αναβληθεί μετά και τα τελευταία μέτρα. Φαίνεται πάντως πως οι δυσκολίες είναι πολλές για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σε ο,τι αφορά τον καταρτισμό των εκπαιδευτικών αλλά και στο κατά πόσο οι μαθητές έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για e-learning. Το κύριο ζήτημα είναι να καλυφθεί η ύλη για τους τριτοετείς μαθητές λυκείου. Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί κύκλοι σε άλλες τουλάχιστον τάξεις θα πρέπει να σταματήσει η διδακτέα ύλη, να υπάρξει εμβάθυνση σε όσα έχουν ήδη διδαχθεί και να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς θα αντιμετωπιστούν τα όποια κενά. 

Το πιλοτικό σύστημα

Πάντως, το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε τα σχολεία στα οποία άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα, πιλοτικά, το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο διαρκεί η αναστολή της διδασκαλίας στα σχολεία για λόγους δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα επισκεφθηκε το Λύκειο Κύκκου Α’, στην Έγκωμη και το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Δασούπολη στα οποία άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο διαρκεί η αναστολή της διδασκαλίας στα σχολεία για λόγους δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Προδρόμου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, να συνομιλήσει ηλεκτρονικά με τους μαθητές/μαθήτριες και να ανταλλάξει απόψεις με τις διευθύνσεις των σχολείων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι για όσο καιρό τα παιδιά δεν θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο, «γιατί πρέπει να μείνουμε περιορισμένοι, και ιδιαίτερα για τα παιδιά έχει ληφθεί απόφαση ότι καλύτερα είναι να μείνουν στο σπίτι, θέλουμε να διατηρήσουν την επαφή με τους εκπαιδευτικούς, με την τάξη τους και να διδαχθούν εξ αποστάσεως τουλάχιστον ένα μέρος από εκείνα τα οποία προβλεπόταν να μαθαίνουν στο σχολείο».

«Αναπτύσσουμε λοιπόν ένα σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες, για όλες τις ηλικίες, για όλα τα παιδιά. Μέσα στις έκτακτες αυτές συνθήκες που ζούμε, προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους γύρω μας από τον κορωνοϊό, προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και τα παιδιά πρέπει να μείνουν στο σπίτι, αλλά δεν πρόκειται να θυσιάσουμε στον κορωνοϊό την εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι διαθέτουν την τεχνολογία, αξιοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες και είναι η ώρα για να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X