ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Παιδείας - «Aκατανόητες» οι αναφορές σε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης

Πώς απαντά στις κατηγορίες

ΚΥΠΕ

Οι αναφορές που γίνονται από ορισμένους σε «ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης "είναι ακατανόητες αφού αυτή τη στιγμή, όπως και πάντοτε μέχρι τώρα, και χωρίς την ευεργετική επίδραση του Σχεδίου Επέκτασης της ηλικίας, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία" αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Το ΥΠΑΝ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη δημόσια συζήτηση που γίνεται σε σχέση με το Σχέδιο Επέκτασης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διευκρινίζει ότι "η διαφορά που θα επέλθει με την εφαρμογή του σχεδίου είναι ότι ένας αριθμός παιδιών περίπου ισοδύναμος με τα δυο τρίτα του αριθμού που σήμερα επωφελούνται της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης, θα έχει στο εξής δωρεάν φοίτηση".

Πρόκειται, συνεχίζει "για ένα σημαντικό βήμα προόδου που προσφέρει υπηρεσία και ωφέλεια στα παιδιά και στις οικογένειες" αναφέροντας ότι "εναπόκειται, βέβαια, στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην απόφασή της για έγκριση της πρότασης που κατατέθηκε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε αυτό το όφελος για όλα αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους".

Οπως εξηγεί το ΥΠΑΝ, "σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται τα επόμενα τρία χρόνια να επωφεληθούν πέραν των οκτώ χιλιάδων και ίσως και μέχρι σχεδόν δέκα χιλιάδες παιδιά ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την εφαρμογή του προγράμματος, υπάρχει πρόνοια τόσο για την ένταξη παιδιών σε δημόσια νηπιαγωγεία, όσο και για τη μετατροπή κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια".

Επίσης, "ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οικονομικά οι οικογένειες και ενός αριθμού παιδιών που θα φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όπως εξάλλου συμβαίνει ούτως ή άλλως και σήμερα".

Το ΥΠΑΝ αναφέρει, ακόμη, ότι "δεν ήταν πρακτικά δυνατό να επωφεληθεί η χώρα μας και τόσες χιλιάδες παιδιά και οικογένειες από τις δυνατότητες που μας παρέχει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εάν θα έπρεπε να περιοριστούμε μόνο στη διαθέσιμη δυναμικότητα των δημόσιων νηπιαγωγείων".

Όσον αφορά την περίοδο που θα ακολουθήσει, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου, το ΥΠΑΝ προχωρά ήδη σε σχεδιασμό για την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων δημόσιων νηπιαγωγείων, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θα μπορούν να φοιτούν σε αυτά.

Σημειώνεται παρεμφερώς ότι ήδη υπάρχει αυτή η πολιτική και αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες των δημόσιων νηπιαγωγείων έχουν ήδη αυξηθεί κατά 33 τμήματα.

Οπως αναφέρει το ΥΠΑΝ ότι από το σχέδιο αυτό "θα επωφεληθούν αμέσως και οι γονείς 2.586 παιδιών που φοιτούν ήδη σε δημόσια νηπιαγωγεία αλλά, λόγω ηλικίας, καταβάλλουν δίδακτρα διότι με την εφαρμογή του σχεδίου, εκτός από τα άλλα παιδιά που θα μπορέσουν να φοιτήσουν δωρεάν θα απαλλαγούν από τα δίδακτρα και οι γονείς των 2.586 παιδιών".

Σημειώνεται σχετικά ότι για σκοπούς σύγκρισης σήμερα φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία 13.139 παιδιά, ενώ το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 11.352, υπάρχει δηλαδή μια αύξηση 16%. Ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απασχολούνται έχει αυξηθεί κατά 17%.

"Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο σχολείο και τα δημόσια νηπιαγωγεία" καταλήγει το ΥΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση