ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραδόθηκε στον Σαββίδη το πόρισμα Θανάση - Ποινικές ευθύνες σε 5 πρόσωπα

«Το πόρισμα αποσαφηνίζει ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», ανέφερε ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσα

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Στο Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, παραδόθηκε το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, σε σχέση με το θάνατο του Θανάση Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ενώ εξέτινε τότε τη στρατιωτική του θητεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το πόρισμα δείχνει ποινικές ευθύνες σε 5 πρόσωπα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τέσσερις αστυνομικούς που χειρίστηκαν τότε την υπόθεση και ένα πολίτη.

Το ογκωδέστατο πόρισμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελλιπής έρευνα από τις Αρχές καθώς και στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο θάνατος του νεαρού επήλθε από εγκληματική ενέργεια δια στραγγαλισμού.

Μιλώντας μετά την παράδοση του πορίσματος, ο κ. Μάτσας είπε πως παρέδωσαν σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, την έκθεση τους. «Μετά τη μελέτη ενός ογκώδους μαρτυρικού υλικού διαπιστώσαμε κάποια γεγονότα που προέκυψαν μετά και την εκταφή. Κάνουμε μερικές εισηγήσεις σχετικά με τη νέα διερεύνηση και καταλήγουμε σε ορισμένα συμπεράσματα», είπε και σημείωσε πως αρμόδιος για να αποφασίσει για το τι τελικά θα γίνει και ποια θα είναι η συνέχεια σε αυτή την υπόθεση είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Μάτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι έχει γίνει μια αντικειμενική έρευνα, ενδελεχή, δίκαιη και ότι βοήθησαν στον βαθμό που μπορούσαν να αποτυπώσουν τα γεγονότα όπως προκύπτουν από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, το οποίο αφορά γεγονότα από το 2005 έως σήμερα.

Ερωτηθείς αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα και αν ναι εναντίον πόσων ατόμων, ο κ. Μάτσας είπε πως γι αυτό το θέμα θα πρέπει να ερωτηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας. «Εμείς παραδώσαμε την έκθεση μας, κάναμε κάποια εισήγηση και για αυτό το θέμα αλλά λεπτομέρειες καλύτερα να ζητηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα», είπε.

Σε ερώτηση αν προκύπτει από την έρευνα, η διάπραξη εγκληματικής ενέργειας, ο κ. Μάτσας απάντησε θετικά. «Αυτό μπορώ να το πω. Ναι», είπε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως σήμερα συμπληρώθηκε ακόμη μια σελίδα στο δράμα του άτυχου στρατιώτη Θανάση Νικολάου με τη συμπλήρωση της ποινικής έρευνας την οποία αποφάσισα να διατάξω».

Ο κ. Σαββίδης είπε πως έχει παραλάβει την έκθεση και πρόσθεσε πως η διαδικασία πλέον που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Το πόρισμα θα τύχει ενδελεχής μελέτης από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, θα αξιολογηθούν οι εισηγήσεις και θα ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στα συνταγματικά πλαίσια της αρμοδιότητας του Γενικού Εισαγγελέα.

Κεφάλαιο Πολιτογραφήσεις

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείο στην Νομική Υπηρεσία και αν προγραμματίζεται σύσκεψη για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο κ. Σαββίδης είπε πως η Υπηρεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των ανακρίσεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων και πολύ συχνά πραγματοποιούνται τέτοιες συσκέψεις για την ανταλλαγή απόψεων με την ηγεσία της Αστυνομίας και τους ανακριτές για την πορεία στην οποία βρίσκονται διάφορες υποθέσεις.

Είπε πως τώρα θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια σύσκεψη και σκοπός είναι να συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, όσο γίνεται περισσότερες υποθέσεις έτσι ώστε να μπορέσει εκεί και όπου απαιτείται και κρίνεται σωστό να καταχωρηθούν ποινικές υποθέσεις στα δικαστήρια.

Σημείωσε πως κάποιες υποθέσεις είναι αρκετά προχωρημένες, και πάνω σε αυτές θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σήμερα. «Θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ξέρουμε πώς προχωρούν και ποιες υποθέσεις προχωρούν», είπε και τόνισε πως ο σκοπός και η επιδίωξη είναι να οδηγηθούν κάποιες υποθέσεις σύντομα ενώπιον Δικαστηρίου.

Επεσήμανε ωστόσο πως κάποιες υποθέσεις είναι δύσκολες και πολύπλοκες, η διερεύνηση τους είναι δύσκολη και απαιτεί την εμπλοκή ξένων χωρών και υπηρεσιών, και γι αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς για πόσες υποθέσεις η προώθηση τους ενώπιον δικαστηρίου είναι κοντά, ο κ. Σαββίδης είπε πως όταν λήφθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Καλογύρου και της Επιτροπής Νικολάτου, το έστειλαν αυτούσιο, αφού έτυχαν μελέτης από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, στην Αστυνομία με οδηγίες να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις για τις οποίες αναφέρεται στο πόρισμα ότι πιθανόν να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.

«Το πόσες θα καταχωρηθούν στο Δικαστήρια θα εξαρτηθεί από το υλικό που θα προκύψει για την κάθε μια από αυτές», είπε και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καθυστέρηση στη Νομική Υπηρεσία από υποθέσεις που έχουν συμπληρωθεί από την Αστυνομία.

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της υπόθεσης

Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν το θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στο Διοικητή του.

Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.

Η μοιραία ημέρα

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

Μετά από 9 μήνες η ιατροδικαστική έκθεση και το αποτέλεσμα ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα.

Στη σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

Εκ των προαναφερθέντων προκύπτουν αρκετά ερωτήματα τα οποία ζητούν άμεσα απαντήσεις, αφού η τότε έκθεση με τα τωρινά ευρήματα των εξειδικευμένων εξετάσεων δεν συμπίπτουν.

Να σημειωθεί ότι τότε, Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Δώρος Θεοδώρου, Αρχηγός Αστυνομίας ο Τάσος Παναγιώτου και Αρχηγός ΓΕΕΦ, ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κ. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στη Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου

Η οικογένεια του Θανάση, που ποτέ δεν πείστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

Το ΕΔΑΔ με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφου έκρινε ως ανεπαρκή την έρευνα και μάλιστα την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 32.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Θανάση.

Η μητέρα του Θανάση, η κ. Ανδριάνα Νικολάου, είχε αναφέρει σε Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού ο αβίωτος βίος του παιδιού της από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.

Η εκταφή των οστών και το νέο πόρισμα

Αργότερα η οικογένεια, αιτήθηκε μέσω Δικαστηρίου την εκταφή των οστών του παιδιού της, ώστε να γίνουν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

Μετά από αίτημα της οικογένειας και κατόπιν διαβουλεύσεων με την Νομική Υπηρεσία, εκδόθηκε στη συνέχεια δικαστικό διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου, από εκπρόσωπο της Αστυνομίας, στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Ιουνίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το πόρισμα της νέας Ιατροδικαστικής έκθεσης από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση, οφείλεται σε στραγγαλισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση