ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:27
 

Παράνομη και ανήθικη η δηλητηρίαση ειδών άγριας πανίδας

Είναι μια από τις κυρίες αιτίες μείωσης του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα στην Κύπρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Η θανάτωση ειδών της άγριας πανίδας με την τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία. Κανένας δεν νομιμοποιείται να τοποθετεί δηλητηριασμένα δολώματα στη φύση για οποιοδήποτε λόγο», αναφέρει σε ανακοίνωση της με αφορμή τις πρόσφατες δηλητηριάσεις άγριων πτηνών, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. 

«Η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς», σημειώνει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η δηλητηρίαση είναι μια από τις κυρίες αιτίες μείωσης του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα στην Κύπρο (η δηλητηρίαση ήταν η αιτία θανάτου επτά (7) γυπών την περίοδο 2015-2016) και μια από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους, ενώ αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα.

«Δεν πρέπει να αγνοείται ότι η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς και αγρινά», προσθέτει.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας αναφέρει, στην ανακοίνωση της, ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2018, μέλη της εντόπισαν νεκρά, ένα νεαρό σπιζαετό του είδους Aquila fasciata και αριθμό κορακοειδών, σε χωράφι στην περιοχή του χωριού Μεννόγεια της επαρχίας Λάρνακας.

«Κοντά στα νεκρά πτηνά εντοπίστηκαν νεκρά χοιρίδια και εκ πρώτης όψεως η αιτία θανάτου φαίνεται να ήταν η δηλητηρίαση αφού τα πτηνά δεν είχαν εμφανή τραύματα ενώ υπήρχαν και νεκρά έντομα πάνω στα χοιρίδια κάτι που συνήθως αποτελεί την πρώτη ένδειξη δηλητηρίασης. Ο νεκρός αετός, δεν έφερε εξωτερικά τραύματα και μεταφέρθηκε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για περαιτέρω εξετάσεις. Δείγματα στομαχικού περιεχομένου και ιστού έχουν διατηρηθεί για να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για απομόνωση της ουσίας η οποία δυνατό να προκάλεσε το θάνατό του», προσθέτει.

Το πιο πάνω περιστατικό, συνεχίζει η Υπηρεσία, είναι το 2ο παρόμοιο περιστατικό στην επαρχία Λάρνακας εντός τεσσάρων μηνών.
«Αρχές Σεπτεμβρίου 2017 είχαν εντοπιστεί σε περιοχή του χωριού Μαρόνι νεκροί 3 Τσίφτηδες (μεταναστευτικά αρπαχτικά πτηνά). Η δηλητηρίαση είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου αρπαχτικών πτηνών, χωρίς να είναι οι στόχοι των δηλητηρίων, αφού στόχος αυτών που τοποθετούν δηλητήρια είναι σαρκοφάγα θηλαστικά όπως αλεπούδες και αδέσποτοι σκύλοι», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Γνωρίζοντας το παρελθόν και των δύο (και γενικά των Τούρκων σε σχέση με των δικών μας), ο Τσαβόσουγλου ...»
Ελεύθερο Πνεύμα  |  19:53

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Δυστυχώς για τον Τσαβούσογλου, κανείς δεν το πιστεύει. Είναι αναξιόπιστος!!!»
ΑΚΑ  |  10:57

Φ.Φωτίου: Ο παραλογισμός της κατοχής πρέπει να τερματιστεί

«Εσύ κύριε Φωτίου πότε θα πάς σπίτι σου? Αρκετάς είσπραξες τόσα χρόνια. »
ΑΚΑ  |  10:55

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X