ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε κρούσματα «Μπλε Φάλαινας» διερευνά το Υπουργείο Παιδείας

Το συγκεκριμένο παιχνίδι υποκινεί τα παιδιά να χαρακώνονται ή να ζωγραφίζουν με αιχμηρά αντικείμενα διάφορα σημάδια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διερευνά πέντε συνολικά περιστατικά προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο έχουν σχέση με το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι που φέρει την ονομασία «Πρόκληση Μπλε φάλαινα» («Blue Whale Challenge»), δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Έλλη Ηλιάδου.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο φαίνεται να ξεκίνησε από τη Ρωσία και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ανά το παγκόσμιο, καλεί τους συμμετέχοντες, κυρίως νεαρά άτομα, να υποβάλουν τον εαυτό τους σε διάφορες επικίνδυνες δοκιμασίες για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως είναι οι αυτοτραυματισμοί. Η νέα αυτή επικίνδυνη «μόδα» φέρεται να λαμβάνει χώρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και να συνδέεται ακόμη και με αυτοκτονίες παιδιών σε χώρες του εξωτερικού.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κα. Ηλιάδου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι υποκινεί τα παιδιά να χαρακώνονται ή να ζωγραφίζουν με αιχμηρά αντικείμενα διάφορα σημάδια ή σχήματα στο σώμα τους, όπως αυτό της φάλαινας.

Σημείωσε ότι τα πέντε αυτά περιστατικά που διερευνά το Υπουργείο Παιδείας καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες και αφορούν σε μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης Εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία παγκύπρια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εγρήγορση και λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η κα. Ηλιάδου σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας ήδη εφαρμόζει δράσεις και προληπτικά προγράμματα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, Δημοτικής και Μέσης, με στόχο την ενδυνάμωση και ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων που μειώνουν τη συμμετοχή των μαθητών σε επικίνδυνες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, όπως είναι για παράδειγμα το παιχνίδι της «Μπλε φάλαινας».

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο προτίθεται να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση με την οποία να ενημερώσει τόσο τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς για την επικινδυνότητα αυτού του παιχνιδιού και να ζητά τη βοήθεια τους πάταξη του φαινομένου.

Η κα. Ηλιάδου κάλεσε τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς όταν παρατηρήσουν οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά των παιδιών και σημάδια πάνω στο σώμα τους αμέσως να απευθύνονται για βοήθεια στους ειδικούς είτε του Υπουργείου Παιδείας είτε του Υπουργείου Υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι τα ευάλωτα και ταλαιπωρημένα συναισθηματικά παιδιά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και μπορεί εύκολα να παρασυρθούν και να λάβουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι, θέλοντας να πάρουν ενθάρρυνση και αναγνώριση – που πιθανόν να μην έχουν από το σπίτι είτε από το σχολείο.

«Γι’ αυτό τονίζουμε στους εκπαιδευτικούς να είναι δίπλα σε αυτά τα παιδιά που έχουν κάποια συναισθηματικά προβλήματα και να τα παρακολουθούν προκειμένου να παρεμβαίνουν έγκαιρα και να τους προσφέρουν την αναγκαία βοήθεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους γονείς και τους ειδικούς», πρόσθεσε.

Είπε επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν και οι έφηβοι λόγω της ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης στην οποία βρίσκονται, προσθέτοντας ότι τόσο η περιέργεια όσο και οι ριψοκίνδυνες πράξεις αποτελούν χαρακτηριστικά των εφήβων.

Ανέφερε ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά να λένε «όχι» σε οδηγίες που τους ζητούν να υποβάλουν τον εαυτό τους σε διάφορες δοκιμασίες με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, λέγοντας ότι οι μαθητές παίρνουν αυτά τα μηνύματα μέσα από το μάθημα της αγωγής υγείας που διδάσκονται στα σχολεία.

Ανέφερε τέλος ότι ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και η Αστυνομία η οποία θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση της καταπολέμησης και της ενημέρωσης προτού το φαινόμενο πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με αποτέλεσμα η καταπολέμηση του να γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε οποιαδήποτε καταγγελία στην Αστυνομία σε σχέση με αυτό το φαινόμενο το οποίο τυγχάνει στενής, όπως είπε, παρακολούθησης από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο κ. Αγγελίδης προέτρεψε το κοινό και ιδιαίτερα τους γονείς όταν και εφόσον πέσει στην αντίληψη τους οτιδήποτε που μπορεί να σχετίζεται με αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο να προβαίνουν άμεσα σε καταγγελία για να διερευνάται.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση