ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πήγαινε να μείνει στην σύντροφό του» - Η άλλη όψη για την φυλάκιση του 35χρονου

Η θέση της οικογένειας του 35χρονου που φυλακίστηκε επειδή ήθελε να δει την σύντροφό του

Newsroom K

Της Μαρινέλλας Παναγιώτου

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου που στις 12/5/2020 επέβαλε σε 35χρονο από την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου ποινή άμεσης φυλάκισης 45 ημερών.

Θυμίζουμε ότι ο 35χρονος κρίθηκε ένοχος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας εν σχέσει με το αδίκημα της απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων κατά παράβαση των διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθαρσεως Νομου που εκδόθηκαν για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοιου.

Η απόφαση του δικαστηρίου:

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 25/03/2020 και ώρα 09:15 μ.μ. στην Δερύνεια ο 35χρονος καταγγέλθηκε από μέλη της Αστυνομίας καθότι παραβίασε το διάταγμα απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων το οποίο ίσχυε από τις 09:00 μ.μ. μέχρι τις 06:00 π.μ. Ο 35χρονος ισχυρίστηκε στην Αστυνομία ότι παραβίασε το συγκεκριμένο διάταγμα γιατί επρόκειτο να επισκεφθεί την φιλενάδα του.

Στην απόφασή του το δικαστήριο μάλιστα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Την ίδια στιγμή μέσω των ΜΜΕ ο κόσμος ενημερωνόταν για τα κρούσματα του ιού και δυστυχώς για θανάτους, που σε διάφορες χώρες αυξάνονται μέρα με την μέρα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και ενώ με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος ζωής της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που επιλέγουν τον δρόμο της νομιμότητας και τη συμμόρφωση με τα διατάγματα, κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου ή και των συμπολιτών τους, αγνοούν τα διατάγματα και συνεχίζουν κανονικα τη ζωή τους ως αν να μην συμβαίνει τίποτε. Τέτοιες συμπεριφορές είναι βεβαίως απαράδεκτες. Μια τέτοια περίπτωση βεβαίως είναι και αυτή του κατηγορούμενου, που απλά το βράδυ αποφάσισε να πάει να δει την φιλενάδα του. Παρεμβάλλω εδώ ότι βεβαίως όλα τα αδικήματα που παραβιάζουν νόμους που αφορούν την δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρά. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, υπό τις δοσμένες συνθήκες και περιστάσεις, καθίστανται ιδιαιτέρως σοβαρά».

Ως προς την επιβολή της ποινής το δικαστήριο σημείωσε: «Η απάντηση λοιπόν των Δικαστηρίων σε τέτοιες συμπεριφορές για ευνόητους λόγους και προκειμένου τα Δικαστήρια να επιτελέσουν τον σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνία αλλά και για να σταλούν τα σωστά μηνύματα, επιβάλλεται να είναι άμεση, δυνατή και κρυστάλλινη. Τούτο μπορεί να γίνει μόνον μέσα από την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών. Για μετριασμό της ποινής λαμβάνω υπόψη μου το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, τις προσωπικές του περιστάσεις και όσα τέθηκαν από την υπεράσπιση. Καταλήγω ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι η ποινή φυλάκισης και επιβάλλω ποινή φυλάκισης 45 ημέρες η οποία θα ξεκινά από σήμερα».

Η θέση της οικογένειας:

Μετά από τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου, το 24news επικοινώνησε με πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του 35χρονου, ώστε να δοθεί το βήμα για την δική τους θέση.

Σύμφωνα με όσα μας εξηγήθηκαν, ο 35χρονος διατηρεί επιχείρηση εστίασης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στην οποία γίνονται και delivery. Ο 35χρονος ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης, στις 25 Μαρτίου και η ώρα 21:15 όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο οι αστυνομικοί στο Παραλίμνι, είχε μόλις σχολάσει και είχε στην κατοχή του το Έντυπο Α’, υπογραμμένο από τον ίδιο, σύμφωνα με πρόσωπο του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Θυμίζουμε ότι την περίοδο εκείνη επιτρεπόταν η διακίνηση, βάσει του διατάγματος, με τα έντυπα.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς, ο 35χρονος την συγκεκριμένη ημέρα, μετέβαινε στο διαμέρισμα που διατηρεί η σύντροφός του, όχι για επίσκεψη αλλά για να διανυκτερεύσει, όπως έκανε συνήθως, αφού τα δύο πρόσωπα συζούν.

Σημειώνεται ότι, το πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του 35χρονου, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι, το βράδυ της 25ης Μαρτίου, όταν ελέγχθηκε από την Αστυνομία, δεν είχε ενημερωθεί για καταγγελία του. Ωστόσο, στις 3 Μαΐου, ενημερώθηκε ότι έπρεπε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, χωρίς να γνωρίζει τον λόγο.

Ο 35χρονος όταν παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου δεν παραδέχθηκε τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε το πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος του 35χρονου, στις 12/5 όταν επρόκειτο να του επιβληθεί ποινή από το Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του 3.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να πληρώσει οποιοδήποτε πρόστιμο του επιβαλλόταν, ωστόσο εν τέλει του επιβλήθηκε άμεση ποινή φυλάκισης.

Οι προσωπικές περιστάσεις του 35χρονου, «δείχνουν» έναν άνθρωπο βιοπαλαιστή ο οποίος αρκετές φορές ήρθε αντιμέτωπος με τεράστιες δυσκολίες της ζωής.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ την Τετάρτη (13/5) ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο θέμα αυτό και ερωτηθείς ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασής του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Νομική Υπηρεσία, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο θέμα της επιβολής ποινής άμεσης φυλάκισης 45 ημερών σε 35χρονο από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X