ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποινικά υπεύθυνοι οι πελάτες για την εμπορία προσώπων

Εγκρίθηκε τροποποίηση νόμου - Αυξάνονται οι ποινές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μετά από μακρά και έντονη συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα ενέκρινε τροποποίηση του νόμου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία των θυμάτων, ώστε να καταστεί εφικτή η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των πελατών που ζητούν και/ή εισπράττουν και/ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες θυμάτων.

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Όπως διευκρινίζεται οι πελάτες των θυμάτων εμπορίας προσώπων στην ουσία προστατεύονται μέσα από τη διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας που προνοεί για «εύλογη υπόθεση», με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να αποτελέσει τεκμήριο για στοιχειοθέτηση του σχετικού αδικήματος.

Με τον νόμο αυξάνονται οι ποινές που αφορούν αδικήματα εμπορίας, η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς όσων ζητούν και/ή εισπράττουν και/ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες θυμάτων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, καθώς και ο καθορισμός της ερμηνείας και του εύρους της έννοιας «της ζήτησης», η οποία δύναται να εκδηλωθεί από τον διακινητή των θυμάτων, από τον εργοδότη, από οποιοδήποτε ιδιοκτήτη κέντρου ή άλλου χώρου όπου εκτίθενται τα θύματα προς εκμετάλλευση, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην αλυσίδα αυτή λαμβάνοντας χρηματικά οφέλη και κέρδη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Ολομέλεια της Βουλής, με τον νόμο που ψηφίστηκε αυξάνονται οι ποινές για την εμπορία ενήλικων προσώπων, την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρωπίνων οργάνων, την εκμετάλλευση προσώπων στην εργασία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων προσώπων, την εμπορία παιδιών και την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

Η πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε τροπολογία του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου με την οποία ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ επιχειρούσε να μεταθέσει στον κατηγορούμενο το βάρος της απόδειξης κατά πόσο γνώριζε ή δεν γνώριζε αν κάποιο θύμα σεξουαλικής συνεύρεσης ήταν ανήλικο ή ενήλικο θύμα εμπορίας προσώπων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου αναφέρθηκε σε άδικη και ανήθικη επίθεση σε βάρος του Βουλευτή της ΕΔΕΚ από ΜΜΕ.

Σχετικά με αυτό και με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου ΕσωτερικώνΠεραιτέρω εκφράστηκε δυσφορία από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος για την αδικία εις βάρος του κ. Ευσταθίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης είπε πως θα επιληφθεί του θέματος αποστέλλοντας σχετική επιστολή και εξέφρασε αμφιβολία αν το Υπουργείο Εσωτερικών παρευρέθηκε στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών που συζήτησαν από κοινού την πρόταση νόμου και την τροπολογία Ευσταθίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X