ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιοι είναι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης

Τα βιογραφικά των προσώπων που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα

Newsroom K

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης το νέο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης Αναστασιάδη για την επόμενη πενταετία.

Δείτε τα βιογραφικά των προσώπων που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα

Υπουργός Εξωτερικών – Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου, στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Αποφοίτησε το 1991 από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Πάφο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York, ενώ ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University και στην Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1999 είναι μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει υπηρετήσει ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τις 11 Απριλίου 2014 ασκούσε παράλληλα, καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου». Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (Αθήνα 2009) και «Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 – 1988» (Αθήνα 2013), καθώς επίσης, σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας, με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή εξωτερική πολιτική και ιστορία.

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά και πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, της Ιωάννας, της Αικατερίνης, της Δέσποινας και της Φοίβης

Υπουργός Οικονομικών – Χάρης Γεωργιάδης

Ο Χάρης Γεωργιάδης, γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1972, στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Αγγλία, Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Reading της Μεγάλης Βρετανίας, από όπου αποφοίτησε το 1996. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Reading, μέχρι το 1998.

Εργάστηκε στον τουριστικό τομέα της Κύπρου. Στον ΔΗ.ΣΥ., υπηρέτησε ως Γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος, ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Αμέσως μετά ανέλαβε πρόεδρος της Οργάνωσης των Νέων Επιστημόνων του κινήματος. Στην συνέχεια, ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ., Νίκου Αναστασιάδη. Το 2009, διορίστηκε Εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, μέχρι την υπουργοποίησή του το 2013. Την ίδια περίοδο, συμμετείχε στον Τομέα Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΔΗ.ΣΥ.

Το 2011, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας για πρώτη φορά. Μετά την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, παραιτήθηκε από την έδρα του για να συμμετέχει στην Κυβέρνηση.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2013, τοποθετήθηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στις 2 Απριλίου 2013, τοποθετήθηκε Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Μιχάλη Σαρρή[1].

Υπουργός Εσωτερικών – Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου 1974.  Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ και ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο - στην Πολιτική Οικονομία (MSc Political Economy of Transition in Europe) από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics). 

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2000 εργάστηκε σε θέματα εναρμόνισης στη Διεύθυνση Σχέσεων Κύπρου – ΕΕ στο Γραφείο Προγραμματισμού.

Από το 2000 μέχρι το 2006 διετέλεσε Ανώτερος Λειτουργός στο Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία.

Το 2006 προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου και εργάστηκε ως οικονομολόγος στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διετέλεσε διαπραγματευτής σε συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου ενώ εργάστηκε και σε θέματα δημόσιων ενισχύσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι την 1 Μαρτίου 2013 που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Κατά τη θητεία του, του ανατέθηκε και η πολιτική εποπτεία της Διοικητικής και Αναπτυξιακής Μεταρρύθμισης.

Στις 11 Μαΐου 2017 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Εσωτερικών.

Υπουργός Εργασίας – Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει αποκτήσει πτυχίο νομικών σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος διπλώματος “Marketing Management” του Cyprus Institute of Marketing. Έχει πετύχει στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος από το 1978.

Από το 2001 μέχρι το 2010 ήταν Διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων και Έφορος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Από το 2010 μέχρι το 2013 υπηρέτησε ως Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας της, υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που ετοίμασε την παρούσα Τελωνειακή Νομοθεσία της Κυπριακής Νομοθεσίας και μέλος της ομάδας που σχεδίασε και ετοίμασε την περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νομοθεσίας. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην Κύπρο” που εκδόθηκε το 1992, τη χρονιά που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η περί ΦΠΑ Νομοθεσία. Ως Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είχε την ευθύνη ολοκλήρωσης του 2ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων σε Υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου και ήταν η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία με βάση τον Νόμο είχε την ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων των εταιρειών οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, που τελικά οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίων για 5 τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 3 Απριλίου 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θέση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Υπουργός Ενέργειας – Γιώργος Λακκοτρύπης

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Μαΐου, 1970. Είναι παντρεμένος με τη Χριστιάνα και έχουν δύο κόρες.
Απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής, σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική (BSc.) στο Πανεπιστήμιο Keele του Ηνωμένου Βασιλείου (1988- 1991) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο του Colorado των ΗΠΑ, με υποτροφία Fulbright (1993 – 1995).

Το 1991 προσλήφθηκε από την εταιρεία Ιωάννου & Παρασκευαΐδη ως υπεύθυνος των συστημάτων πληροφορικής στο παράρτημα της εταιρείας στη Βεγγάζη της Λιβύης. Το 1995, επιστρέφοντας στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, εργοδοτήθηκε από την IBM Κύπρου. Η εργασία του τα επόμενα έξι χρόνια επικεντρώθηκε στον τομέα των πωλήσεων, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις και συνεργάτες της εταιρείας.

Το 2003 ήταν ο πρώτος υπάλληλος που προσέλαβε η Microsoft με αποστολή την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα. Κατόπιν πέντε χρόνων ραγδαίας ανάπτυξης ο κύκλος διοίκησής του επεκτείνεται, και αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου Microsoft Κύπρου και Μάλτας.

Παράλληλα, το 2008 διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Νοέμβριο του 2011. Από το 2009 μέχρι και σήμερα συμμετέχει ενεργά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).

Τον Νοέμβριο του 2011, τα καθήκοντά του στη Microsoft διευρύνονται με τον διορισμό του ως Διευθυντή Δημόσιου Τομέα, Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Κύρια αποστολή του είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε 24 χώρες οι οποίες εκτείνονται από τον χώρο των Βαλκανίων μέχρι τις χώρες της Βαλτικής και από το Καζακστάν και την Κεντρική Ασία μέχρι την Κύπρο και τη Μάλτα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης φέρει μαζί του πληθώρα εμπειριών τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά τη χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων, τον στρατηγικό σχεδιασμό, θέματα φυσικού αερίου, στρατηγικών συνεργασιών και πολυδιάστατων διαπραγματεύσεων κ.ά.

Υπουργός Παιδείας – Κώστας Χαμπιαούρης

Ο Κώστας Χαμπιαούρης γεννήθηκε στην Έμπα της Πάφου το 1963. Αποφοίτησε από το 9ο Γυμνάσιο Λεμεσού και στη συνέχεια υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά.

Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Bath της Μ. Βρετανίας απ’ όπου έλαβε τους τίτλους ΜΑ στη Μαθηματική Παιδεία και ΜΑ in Education αντίστοιχα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αναγορεύθηκε ως διδάκτορας. Μετεκπαιδεύτηκε, με υποτροφία του Fulbright, στο Πανεπιστήμιο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε θέματα Πληροφορικής στην Εκπαίδευση.

Εργάζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση για 32 συναπτά έτη. Υπηρέτησε ως Δάσκαλος, Βοηθός Διευθυντής, Διευθυντής, Επιθεωρητής και τώρα κατέχει τη θέση του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης. Είναι Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και Πρόεδρος της Ενδοτμηματικής Επιτροπής Μαθηματικών. Εκπροσωπεί τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Γ. Ν. Καλογερόπουλος».

Τον Αύγουστο του 2015 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας», θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα.

Συνεργάστηκε κατά καιρούς, ως επισκέπτης καθηγητής, με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κυπριακού Επιστημονικού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΚΕΣΕΑ-ΤΠΕ). Συνέβαλε στη διοργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων και στην εφαρμογή πολλών ερευνητικών προγραμμάτων. Συμμετείχε σε συνέδρια και άλλες ευρωπαϊκές δράσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Τζιαούρη-Χαμπιαούρη κι έχουν δύο παιδιά, την Ιωάννα και τον Νικόλα.

Υπουργός Άμυνας - Σάββας Αγγελίδης

Ο Σάββας Αγγελίδης γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1974. Αποφοίτησε το 1993 από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ. Το 1996 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Birmingham με πτυχίο Νομικής. Ασκεί την Δικηγορία από το 1997 συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ποινικού, αστικού και εταιρικού δικαίου, αστική ευθύνη εργοδότη και διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων που αφορούν ιατρική αμέλεια καθώς επίσης μέρος σε διαιτησίες.

Πρώτευσε στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για απόκτηση άδειας άσκησης Δικηγορίας. Καθηγητής Ποινικού δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στο Frederick University. Συγγραφέας Νομικών Άρθρων. Ομιλητής σε συνέδρια για ποικίλα νομικά ζητήματα.
Υπήρξε Μέλος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. Εκπροσώπησε την Δικηγορική Εταιρεία στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Σωματικών Βλαβών.

Υπουργός Υγείας: Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1969. Είναι απόφοιτος του English School και σπούδασε στο Manchester School of Management, UMIST, U.K. με ειδίκευση στην λογιστική και μάρκετινγκ. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό με τιμητική διάκριση από το School of Hotel Administration, SC Johnson Business School - Cornell University, USA στον τομέα Management in Hospitality MMH.

Είναι ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία C.C. Coffee Company. η οποία κατέχει τα δικαιώματα χρήσης των Gloria Jean’s Coffees International στην Κύπρο με 12 καταστήματα.
Επίσης, είναι Ιδρυτής, σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της εταιρείας I.M.H. Ltd.

Προχώρησε επίσης στη συγγραφή και δημοσιοποίηση σειράς εκθέσεων και αναλύσεων σε σχέση με τον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα.

Υπουργός Δικαιοσύνης – Ιωνάς Νικολάου

Γεννήθηκε στο Γέρι της επαρχίας Λευκωσίας την 21η Ιανουαρίου 1963. Είναι νυμφευμένος με τη Μαρία Κινάνη και έχουν δύο θυγατέρες την Ελένη και την Άννα.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1989 έως το 2013.

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και επανεξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 και της 22ας Μαΐου 2011.

Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 και αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (Κ.Σ. Δ.Ε.Ε). Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία συμμετείχε σε κοινοβουλευτικές αποστολές και εξειδικευμένα συνέδρια στη Κύπρο και στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο 2013 διορίστηκε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μέχρι και σήμερα. Ως Υπουργός, συμμετείχε σε όλα τα Συμβούλια και Άτυπες Συναντήσεις των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών μελών της ΕΕ, έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια και διασκέψεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορες αποστολές και παραχώρησε αριθμόν διαλέξεων επί θεματικών της αρμοδιότητας του. Έχει προωθήσει τη σύναψη Συμφωνιών και την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ναρκωτικών και της εμπορίας προσώπων, την αστυνομική συνεργασία, τη συνεργασία σε θέματα δικαστικής συνδρομής, καθώς και την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μελών της Αστυνομίας και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος

Πολιτικές – κοινωνικές δραστηριότητες
Αναμίχθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στην πολιτική αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.), την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου (1979-1980) και ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ., πρωτοστατώντας στην ίδρυση της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑ.ΚΙ.).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων “Πρωτοπορία” και μέλος των συμβουλίων της από το 1982 έως το 1985. Ήταν επίσης εκπρόσωπος των φοιτητών στο Συμβούλιο του Τμήματος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Θεσσαλονίκης.

Μετά την επιτυχή του θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ, δραστηριοποιήθηκε στο Δημοκρατικό Συναγερμό και το 1990 εκλέγηκε ως μέλος της Επαρχιακής Εκτελεστικής Γραμματείας Λευκωσίας στις θέσεις του επαρχιακού γραμματέα κλαδικών οργανώσεων, του επαρχιακού οργανωτικού και του επαρχιακού γραμματέα έως το 2003.

Το 2007 εκλέγηκε Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και διετέλεσε Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος.

Το 1995 διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου και το 1998 ως αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) έως το 2001, όπου έλαβε μέρος σε εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, τον ανταγωνισμό, το στρατηγικό σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των μονοπωλιακών αγορών στην Κύπρο.

Υπουργός Γεωργίας – Κώστας Καδής

Ο Κώστας Καδής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1967. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1985 και στη συνέχεια υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά μέχρι το 1987.

Φοίτησε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο του το 1991 και το διδακτορικό του με άριστα, το 1995. Οι σπουδές του Κ. Καδή περιλαμβάνουν επίσης παρακολούθηση ειδικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε θέματα Οικολογίας του Μεσογειακού Τοπίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε θέματα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και σε θέματα Διαχείρισης Έρευνας Χρηματοδοτούμενης από το Κράτος, στο Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών.

O κ. Καδής εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως μεταπτυχιακός συνεργάτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής και στο Ενάλιον Κέντρο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως, ως επιστημονικός σύμβουλος. Το 1998 διορίστηκε στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και υπηρέτησε το Ίδρυμα από τις θέσεις του Λειτουργού, Λειτουργού Α', Επικεφαλής Τομέα και Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή. Το 2005, επιστρέφει στον ακαδημαϊκό χώρο, όπου δημιουργεί στο Πανεπιστήμιο Frederick ερευνητική Μονάδα, τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης, που επικεντρώνεται σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και αειφόρου ανάπτυξης.

Παράλληλα, εκλέγεται στη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής. Από τις θέσεις αυτές, συμμετέχει σε περισσότερα από 30 ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους τοπικούς και διεθνείς φορείς. Στα περισσότερα από τα έργα αυτά, ο Κ. Καδής είναι επιστημονικός υπεύθυνος. Μέσα από αυτά τα έργα ο Κ. Καδής δημιούργησε δίκτυα συνεργασίας με δεκάδες Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες που προέρχονται από την Κύπρο και πέραν των 30 χωρών του εξωτερικού. Ανέλαβε επίσης τον συντονισμό τριών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων (ενός Διδακτορικού και δύο επιπέδου Μάστερ) της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick.

Ο Κ. Καδής έχει συμμετάσχει σε δεκάδες τοπικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια παρουσιάζοντας αποτελέσματα της επιστημονικής του δουλειάς. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία, δεκάδες άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων μετά από επιστημονική αξιολόγηση, άρθρα σε βιβλία, ερευνητικές εκθέσεις και μελέτες σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, περιβαλλοντικής διαχείρισης, διαχείρισης φυσικών πόρων, διατήρησης της βιοποικιλότητας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Έχει επιβλέψει πολλούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές κατά την εκπόνηση των διατριβών τους. Επίσης, έχει συμμετάσχει στα εκλεκτορικά σώματα για την αξιολόγηση μελών ακαδημαϊκού προσωπικού σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Είναι αξιολογητής εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει/προεδρεύσει σε επιτροπές αξιολόγησης Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Ο Κ. Καδής έχει διατελέσει μέλος διάφορων επιστημονικών επιτροπών στην Κύπρο και το εξωτερικό και έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Κύπρο, τόσο σε θέματα έρευνας, όσο και σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος.

Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2008, υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας της Κύπρου, στην Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Το 2008 διορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, Προέδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, στα πλαίσια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.

Τον Μάρτιο του 2014 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, θέση την οποία κατέχει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018.

Είναι νυμφευμένος με τη Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή και έχουν δύο παιδιά, τη Σοφία και τον Χριστόφορο.

Υπουργός Συγκοινωνιών - Βασιλική Αναστασιάδου

Η Βασιλική Αναστασιάδου γεννήθηκε στις 3 Μαϊου 1958 στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένη με τον Στέλιο Αναστασιάδη και έχουν αποκτήσει μία κόρη και ένα γιο.

Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (LLM in European Union Law) στο Πανεπιστήμιο του Leicester.

Εργάστηκε ως ασκούμενη δικηγόρος και απέκτησε άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Το 1983 διορίστηκε Γραμματέας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της υπηρεσίας αυτής. Το 1999, επιπρόσθετα με τα καθήκοντα της θέσης Πρώτου Γραμματέα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που κατείχε, της ανατέθηκε ο συντονισμός της έκτακτης υπηρεσίας της Βουλής που ανέλαβε το έργο για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο. Το 2002 διορίστηκε Διευθύντρια της νεοσυσταθείσας τότε Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, θέση από την οποία εργάστηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. To 2007 διορίστηκε Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και το 2013 Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική και ιδιαίτερα με το έντεχνο τραγούδι κατά τη διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών της χρόνων. Μετά την τουρκική εισβολή ερμήνευσε μελοποιημένα ποίηματα εμπνευσμένα από την τραγωδία του 1974. Το 1977 εκπροσώπησε την Κύπρο στο φεστιβάλ τραγουδιού του Έντμοντον, στον Καναδά, στο πλαίσιο των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Πρόδρομος Προδρόμου

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1958 στη Γερμανία. Έλκει την καταγωγή του από την Άσσια και τη Σάμο. Γιός του γνωστού εκπαιδευτικού Γιώργου Προδρόμου.  Το 1976 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνασίο.  Φοίτησε στο Université de Paris-Ouest, Nanterre La Defense και το 1981 απέκτησε πτυχίο Οικονομικών Επιστημών. Ακολούθως το 1982, απέκτησε πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Université de Paris-X-Nanterre, και το 1985 απέκτησε το πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Université de Paris-X-Nanterre

Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και έρευνα:
Οικονομικές Επιστήμες, Διεθνής οικονομία και Χρηματο-οικονομική, Université de Paris-X-Nanterre (1982-1986), Κοινωνιολογία, Université de Paris-X-Nanterre και École des Hautes Études en Sciences Sociales (1984-1985), και τέλος Πολιτική Επιστήμη, Université de Paris-X-Nanterre (1985-1987).

Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κλέλια Βασιλείου

Η Κλέλια Βασιλείου γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1979 στο Πελένδρι. Αποφοίτησε από το Απεήτειο Λύκειο Αγρού. Κατέχει πτυχίο στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε από διάφορες θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ σήμερα η Κλέλια Βασιλείου είναι η Διευθύντρια Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και Πρόεδρος του ΔΣ των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X