ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτεία, εκκλησία και κόμματα συμμετείχαν στην έναρξη της πορείας Χριστοδούλας

Η 44η Πορεία Χριστοδούλας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 14 Απριλίου του 2019 σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ξεκίνησε την Πέμπτη (11/04) η διεξαγωγή του οδικού εράνου, στο πλαίσιο της 44ης Πορείας Χριστοδούλας, με σύσσωμη την πολιτεία να καλεί το κοινό να στηρίξει για ακόμα μια χρονιά το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πορεία, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα καρκίνου και τη συλλογή εισφορών. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.

Εξάλλου, η 44η Πορεία Χριστοδούλας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 14 Απριλίου του 2019 σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Στη Λευκωσία, η εκκίνηση θα γίνει στις 10:30 από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου, παρά το πάρκο Αγ. Δημητρίου.

Ταυτόχρονες πορείες θα διεξαχθούν σε Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Επαρχία Αμμοχώστου, ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρα θα διεξαχθούν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις.

Εκτός από τον οδικό έρανο, το κοινό μπορεί να κάνει την εισφορά του στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, με ηλεκτρονικές εισφορές στο www.stimaxi.com.cy και μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1.

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Αδάμος Αδάμου, σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της εκστρατείας έστειλε το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι μια μορφή ασθένειας που είναι στην εποχή που ζούμε ανίκητος. Σημείωσε ότι το ποσοστό επιβίωσης από τις 200 διαφορετικές μορφές καρκίνου που υπάρχουν σήμερα ξεπερνά το 50%.

Υπενθύμισε ότι ο καρκίνος στην Κύπρο είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και όχι η πρώτη όπως είναι σε άλλες χώρες και είπε ότι δεν πρέπει να φοβίζει η διάγνωση του καρκίνου. Όπως είπε, είναι μια ασθένεια όπως τις άλλες την οποία παλεύει ο άνθρωπος. Έστειλε το μήνυμα ότι η συμπαράσταση ασθενή από την οικογένεια είναι ο,τι καλύτερο πέραν από τη συμβολή της επιστήμης στη θεραπεία του καρκίνου.

Ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμβολή του προκειμένου ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες που παρέχει μέσω του Κέντρου Αροδαφνούσας, αλλά και άλλων παροχών που προσφέρει ο Σύνδεσμος εντελώς δωρεάν στους πολίτες που θα τους αγγίξει αυτή η ασθένεια.

Σημείωσε επίσης ότι φέτος θα λειτουργήσει η ανακαινισμένη «Αροδαφνούσα», η οποία θα διαθέτει 26 κρεβάτια και θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο η ειδικότητα της παρηγορητικής και υποστηρικτικής αγωγής που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη θεραπεία των καρκινοπαθών και ως τέτοιο πρέπει να αντικρίζεται.

Στο μεταξύ, την εισφορά τους έδωσαν το πρωί κράτος, εκκλησία και πολιτικά κόμματα στο περίπτερο, που στήθηκε στη Λεωφόρο Μακαρίου 39, στη Λευκωσία.

Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης μνημόνευσε την πορεία της καρκινοπαθούς Χριστοδούλα, που όπως είπε, έδωσε μέσα από αντίξοες συνθήκες το παράδειγμα «να πορευόμαστε, να ελπίζουμε». «Αυτό το παράδειγμα», είπε, «το ακολουθεί ο κυπριακός λαός που είναι στο χαρακτήρα του, στο ήθος τους, να αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες».

Συνεχάρη τους διοργανωτές, που κρατούν αυτή τη μνήμη και με ένα πολύ πρακτικό τρόπο στηρίζουν τους καρκινοπαθείς τόσο ηθικά όσο και υλικά, για να σημειώσει ότι η στήριξη αυτή «κρούει τον κώδωνα προς την πολιτεία ότι αν ο εθελοντισμός κάνει ένα η πολιτεία πρέπει να κάνει εκατό».

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, είπε πως «έχουμε ξανά την ευκαιρία ως κοινωνία να αποδείξουμε τα φιλάνθρωπα αισθήματα, τα οποία θα σπρώξουν κάποιους εκ των συνανθρώπων μας, ελπίζω αρκετούς, είτε από το υστέρημα, είτε από το περίσσευμα τους να εισφέρουν προς όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Εκ μέρους της εκκλησίας της Κύπρου

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, ανέφερε ότι σήμερα γίνεται πράξη για ακόμα μια φορά αυτό που γίνεται καθημερινά αθόρυβα και απληροφόρητα, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’, του κλήρου και του πληρώματος της εκκλησίας της Κύπρου, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου.

Ανέφερε ότι το 80% της αποθεραπείας έγκειται στον ασθενή και στο περιβάλλον του και σημείωσε ότι είναι μεγάλη η δύναμη που έχει ο καθένας, με την προσευχή και τη συμπάθεια, ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς και να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους.

Εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Χρύσανθος Φάκας, είπε ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας στηρίζουν την ιερή πορεία Χριστοδούλας, που έχει σκοπό -όχι μόνο να στηρίξει οικονομικά του ανθρώπους και τις οικογένειες- που περνούν αυτή τη δοκιμασία, αλλά και να τους στηρίξει ψυχολογικά και ηθικά που είναι το ίδιο σημαντικά.

Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Λευκωσίας είναι αρωγός σε αυτή την πορεία και συμπαραστέκεται στην πορεία, καλώντας όλους τους πολίτες όπως μπορούν να προσφέρουν. «Τον καρκίνο δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε όμως», είπε.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Διεύθυνσης Λειτουργικών Εργασιών, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, ανέφερε ότι όπως κάθε χρόνο η Τράπεζα Κύπρου στέκεται δίπλα στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Κάλεσε τους πολίτες να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν όλοι στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, για να προσθέσει ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που κτυπά την κάθε οικογένεια και έτσι «όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε την ασθένεια αυτή».

Εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας

Ο Βοηθός Αρχηγός Υποστήριξης, Αντρέας Κουσιουμής, είπε ότι «η Αστυνομία όπως κάθε χρόνο συνεισφέρει ενεργά στον παγκύπριο έρανο για την πορεία Χριστοδούλας», σημειώνοντας ότι «η πορεία Χριστοδούλας υπενθυμίζει στον κάθε πολίτη την ανάγκη για προσφορά στον συνάνθρωπο».

«Η προσφορά αυτή μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα και θα έλεγα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποστολή την οποία η πολιτεία έχει αναθέσει στην πολιτεία», είπε.

ΔΗΣΥ

Ο Ευρωβουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε ότι στην Κύπρο ο εθελοντισμός δίνει ισχυρό μήνυμα ότι όλοι πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, για τη στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Όπως είπε, η Τράπεζα Κύπρου και ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε αυτό τον αγώνα και θα έχουν την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση του κόμματος, ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη ενάντια στον καρκίνο δεν είναι υπόθεση μιας μέρας, είναι καθημερινή υπόθεση 365 μέρες το χρόνο.

Σημείωσε ότι «μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Manfred Weber που θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του σώματος, ανέλαβαν πρωτοβουλία για πολλαπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα και την πρόληψη του καρκίνου με μοναδικό στόχο να μην υπάρχει άνθρωπος που να πεθαίνει από καρκίνο».

ΑΚΕΛ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι το κόμμα του βρέθηκε σήμερα στο περίπτερο για να στηρίξει την πολύ σημαντική εθελοντική δουλεία, που κάνει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, σε ένα πολύ ευαίσθητο χώρο, όπως είναι ο χώρος της μάχης ενάντια στον καρκίνο.

«Μια μάχη», είπε, «στην οποία συστρατευόμαστε και πρέπει να συστρατευόμαστε όλοι. Θα πρέπει να πω ότι η εθελοντική προσφορά του Αντικαρκινικού Συνδέσμου έρχεται να καλύψει ανάγκες και την ίδια ώρα να προωθήσει και να στηρίξει πολιτικές που πρέπει να υπάρχουν για αντιμετώπιση του καρκίνου».

Επίσης, είπε πως «την ίδια ώρα ότι ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος δίνει και το στίγμα της αλληλεγγύης και της ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, που πρέπει όλοι να έχουν όσοι δίνουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο, για να στείλουμε το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής».

ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συνεχάρη τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο για την διοργάνωση της πορείας Χριστοδούλας και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς ένα θεσμός, ο οποίος έμπρακτα και καθημερινά στηρίζει χιλιάδες οικογένειες που δίνουν μάχη για τον καρκίνο.

«Επειδή αυτή είναι μια μάχη η οποία πρέπει να δοθεί από όλους κι εμείς δηλώνουμε το δικό μας παρόν, όχι μόνο σήμερα, αλλά και μέσω της κοινωνικής πολιτικής, που ελπίζουμε να βοηθήσουμε να συνδιαμορφώσουμε, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα όλους αυτούς που χρειάζονται σήμερα αυτή την πάρα πολύ σημαντική βοήθεια», είπε.

ΕΔΕΚ

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου είπε ότι όταν ο εθελοντισμός κάνει ένα το κράτος πρέπει να κάνει εκατό, σημειώνοντας ότι το κόμμα της βρίσκεται σε στάση αναμονής για να δει πώς θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ.

Εξέφρασε την άποψη ότι «η αυτονόμηση και ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση των δομών λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για να στηθεί σωστά και στέρεα το οικοδόμημα του ΓΕΣΥ».

Κίνημα Οικολόγων

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξία Σακαδάκη, ευχήθηκε οι πολίτες της ΚΔ να συνεισφέρουν και να προσφέρουν γι’ αυτό τον σκοπό, στο να απαλύνουν δηλαδή τον πόνο των συνανθρώπων τους, που υποφέρουν από καρκίνο.

«Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών να δώσουμε τη δική μας εισφορά και ευχόμαστε η πρόληψη να έχει πρώτιστο ρόλο στη ζωής μας», είπε.

Συμμαχία Πολιτών

Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολίτων, Αντρέας Θεμιστοκλέους, δήλωσε τη στήριξη του κόμματος του στον ευγενή αγώνα, τον οποίο δίνουν οι εθελοντές και όλοι οι συμπατριώτες του καρκινοπαθείς.

«Είναι ένας αγώνας, ο οποίος αφορά όλους και γι’ αυτό σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας. Έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε τις προσπάθειες όλων των Συνδέσμων αλλά και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο καθολικό σύστημα υγείας στην Κύπρο το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει όλους όσοι υποφέρουν αλλά και όλους όσοι μη κακόν χρειαστούν αυτή τη βοήθεια. Να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους καρκινοπαθής ότι μπορούμε μαζί να νικήσουμε τον καρκίνο», πρόσθεσε.

Αλληλεγγύη

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, είπε πως «εκείνο το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε σαν Κίνημα είναι να στηρίξουμε αυτή την τεράστια προσπάθεια, όπως κάνουμε κάθε χρόνο».

Πρόσθεσε ότι «επιτυχία σας δεν είναι μόνο να βοηθάτε τον συνάνθρωπο μας, που έχει πρόβλημα, αλλά επιτυχία σας είναι όλη αυτή η κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου».

ΕΛΑΜ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, ανέφερε ότι «προσπαθούμε με το δικό μας τρόπο να στείλουμε τα κατάλληλα μηνύματα», συμπληρώνοντας ότι «ως ΕΛΑΜ έπρεπε και πρέπει να στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πορεία, αφού καθημερινά μέσα από το κοινωνικό μας έργο στηρίζουμε όλους τους πολίτες αυτού κράτους που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Σημειώνεται, ότι η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976 και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο.

Η Πορεία έχει καθιερωθεί, από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου.

Ο θεσμός της Πορείας αποδίδει κάθε χρόνο, τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σ’ όλους όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας, βλέπει το σύμβολο αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X