ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτική Άμυνα: Πώς να προφυλαχθείτε καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους

Συστάσεις με αφορμή την κίτρινη προειδοποίηση

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Σε συστάσεις προς το κοινό, με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών, προβαίνει η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, σχετικά με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα ορεινά και το ανατολικό μισό του νησιού.

Συγκεκριμένα, καλεί το κοινό να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του δεν είναι φραγμένα καθώς και οι υδρορροές στο υποστατικό του λειτουργούν κανονικά.

Αν κάποιος διαθέτει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, πρέπει να προχωρήσει στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και να εγκαταστήσει αυτόματη αντλία νερού, καθώς και να απομακρύνει από το υπόγειό του πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό, προσθέτει.

Αν κατοικεί σε οικόπεδο με αυλή, να αφήσει -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη.

Το κοινό πρέπει να στερεώσει αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.), να ετοιμάσει τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης καθώς και να περιορίσει τις μετακινήσεις του.

Για προστασία από ανεμοστρόβιλους καλεί όσους βρίσκονται εντός κατοικίας να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα, αφήνοντας όμως ανοικτά τα εσωτερικά γυάλινα παραθυρόφυλλα, για γρήγορη εξίσωση της εσωτερικής και εξωτερικής ατμοσφαιρικής πίεσης και να μείνουν μακριά από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και από γυαλιά που πιθανόν να σπάσουν.

Σε περίπτωση που βρίσκονται σε ύπαιθρο καλεί να παρακολουθήσουν, αν είναι δυνατόν, τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου και να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατόν από τα σημεία που θα περάσει, παραμένοντας μακριά από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και να τους κτυπήσουν. Αν δεν μπορέσουν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου, να ξαπλώσουν μπρούμυτα σε κάποιο κοίλωμα, προστατεύοντας το κεφάλι με τα χέριά τους, για να μην κινδυνεύσουν να κτυπηθούν από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν ή δέντρα που πιθανόν να ξεριζωθούν

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας αν κάποιος είναι σε υπόγειο καλείται να το εγκαταλείψει και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Το κοινό δεν πρέπει να διασχίζει πλημμυρισμένο δρόμο πεζός ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.

Επίσης να μείνει μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση