ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευθύνες σε αστυνομικούς πρώτης γραμμής και λειτουργούς του Γρ. Ευημερίας για τον Στυλιανό

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πόρισμα της εντοπίζει πλήρη αδράνεια των Υπηρεσιών από το 2013

Newsroom K

Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Τετάρτης (27/11), από την κα. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, το πόρισμα για την υπόθεση θανάτου του 14χρονου, Στυλιανού. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ευθύνες είναι πειθαρχικές και ενδεχομένως νομικές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα. Στυλιανού-Λοττίδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παράδοση του πορίσματος, από την έρευνα που διεξήχθη προκύπτουν ευθύνες σε λειτουργούς του Γρ. Ευημερίας και της Αστυνομίας. Στις άλλες δύο υπηρεσίες (Υπουργείο παιδείας και Υπηρεσίες ψυχικής υγείας) δεν προκύπτουν.

Τίθεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη ατόμου που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος

Μάλιστα, σημείωσε ότι εντοπίζει πλήρη αδράνεια των Υπηρεσιών από το 2013. «Υπήρχανε οι ελλείψεις και οι λανθασμένες εκτιμήσεις από το 2007 και κορυφώθηκαν το 2013 με πλήρη αδράνεια από το 2013 – 2019.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε συγχαρητήρια προς την Επίτροπο για την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε η έρευνα και από την άλλη τη λύπη του για τα όσα διαπιστώνονται στην έκθεση.

Πρόσθεσε ότι «βεβαίως δεν θα μείνουμε στις απλές διαπιστώσεις. Η παρουσία της Υπουργού δεν είναι τυχαία. Είναι γιατί ακριβώς και η Υπουργός, αλλά και ο ίδιος θα θέλαμε να δούμε πώς αντιμετωπίζονται ανάλογα φαινόμενα είτε ανυπακοής στην εφαρμογή των κανονισμών είτε αμελείας είτε αδιαφορίας».

Αργότερα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Επίτροπος είπε ότι «υπάρχουν προσωπικές ευθύνες των λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας. Προκύπτουν τόσο ποινικά όσο και πειθαρχικά αδικήματα. Επίσης, σημειώνω ότι υπήρχε πλήρης εγκληματική αμέλεια ως προς την εφαρμογή των διαδικασιών, των εγκυκλίων, των σχετικών εγχειριδίων που ήταν σε εφαρμογή και ανανεώνονταν κατά καιρούς, αλλά (λειτουργοί) είχαν επιδείξει πλήρη αδιαφορία προς τούτο. Ευθύνες, επίσης, έχει και η Αστυνομία για τους ίδιους ακριβώς λόγους, παραβίασης σχετικών αστυνομικών διατάξεων που είχε εκδώσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Λόγω του ότι προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, η έκθεση θα αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείσα πόσα άτομα αφορά η έκθεση ως προς τις ευθύνες που έχουν για την υπόθεση, η κα Στυλιανού-Λοττίδη είπε ότι για προσωπικές ευθύνες «έχουν τέσσερα άτομα από το Γραφείο Ευημερίας. Επίσης, τίθεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη ατόμου που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος.

Και από την Αστυνομία θα το εξακριβώσει ο Αρχηγός της, διότι αφορά παράλειψη από αστυνομικούς πρώτης γραμμής, και θα πρέπει ο Αρχηγός να διερευνήσει μόνος του για να αποκαλυφθούν τα συγκεκριμένα ονόματα».

Από την πλευρά της, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κα Υπουργός είπε ότι «προχωρήσαμε σε μια ανεξάρτητη έρευνα για αυτό το τραγικό συμβάν ακριβώς για να δούμε τα αποτελέσματα και τις ευθύνες που οποιοιδήποτε έχουν για αυτό τον τραγικό θάνατο.

Ως Κυβέρνηση υιοθετούμε πλήρως τα συμπεράσματα της Επιτρόπου όσον αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Σημειώνω ότι για τις πειθαρχικές ευθύνες θα ακολουθηθούν πλήρως οι διαδικασίες με τις αναγκαίες διαθεσιμότητες. Θα δοθεί η ευκαιρία και στους λειτουργούς να ακουστούν όπως προνοεί ο νόμος.

Για τα ποινικά αδικήματα θα συνδράμουμε και προς τον Γενικό Εισαγγελέα, διότι πραγματικά οι όποιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν.
Από την έκθεση της Επιτρόπου είναι πρόδηλο ότι υπήρχαν οι διαδικασίες, υπήρχαν οι εγκύκλιοι και εκείνο που προκύπτει είναι ότι δεν έχουν ακολουθηθεί διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πιθανή η κλήση του στο ΤΑΕ για κατάθεση

«Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας, που φαίνεται πολύπλευρη και στοχευμένη. Μια ερώτηση, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:32

Οι Τούρκοι και εμείς

«Εφ’ όσων δεν έχετε κάτι να πείτε γιατί γράφετε κ Γεωργιάδη; Για αυτοπροβολή; Να μη σας ξεχάσουν; ...»
Λευκωσιατης  |  16:10

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X