ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:32
 

Πώς μεταφράζεται η ποινή «επτά φορές ισόβια» στον Ν. Μεταξά

Δια βίου σημαίνει ότι παραμένει έγκλειστος στις Κεντρικές Φυλακές για το υπόλοιπο της βιολογικής του ζωής

Του Δημήτρη Λουκά

Ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η πολύκροτη υπόθεσ «Ορέστη» που συγκλόνισε το παγκύπριο. Μετά και την παραδοχή του 35χρονου ότι διέπραξε τα εγκλήματα, το Κακουργιοδικείο, του επέβαλε ποινή φυλάκισης διά βίου σε κάθε μια από τις επτά δολοφονίες που διέπραξε.

Όπως μας ανέφεραν νομικοί κύκλοι, η φυλάκιση δια βίου σημαίνει ότι παραμένει έγκλειστος στις Κεντρικές Φυλακές για το υπόλοιπο της βιολογικής του ζωής, δηλαδή μέχρι ο φυλακισμένος να αποβιώσει.

Όταν κάποιος καταδικασθεί για φόνο εκ προμελέτης, τότε μπορεί να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 12 χρόνια.

Στην περίπτωση του Νίκου Μεταξά, στον οποίο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή στα κυπριακά δικαστήρια, δηλαδή 7 φορές ισόβια, δικαιούται να υποβάλει αίτημα μετά από 25 χρόνια για αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μετά από το αίτημά του, δεν σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί άμεσα, αφού αυτό εξαρτάται από την διαγωγή του καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στις Κεντρικές Φυλακές.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ' Αδεία, θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει αν ο κρατούμενος παραμένει επικίνδυνος για την κυπριακή κοινωνία ενώ θα ληφθούν υπ’ όψιν πολλοί παράγοντες για να γίνει αποδεκτό το αίτημα του.

Οι διαδοχικές ποινές σημαίνει ότι για κάθε ξεχωριστή κατηγορία που έχει παραδεχθεί ενοχή, οι ποινές είναι ξεχωριστές. Για παράδειγμα, όταν κάποιος κατηγορηθεί για κλοπή και ναρκωτικά, το Δικαστήριο θα του επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 χρόνια για το αδίκημα της κλοπής και 4 για το αδίκημα των ναρκωτικών, ο κατηγορούμενος θα καταδικασθεί σε 9 χρόνια φυλάκισης.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε δύο συντρέχουσες για τα διπλά φονικά, με θύματα μητέρες και παιδιά. Όπως εξηγεί στο 24News νομική πηγή, το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να του επιβάλει συντρέχουσες αφού καλυπτόταν από τις υπόλοιπες ποινές (5 διαδοχικές).

Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε, για πρώτη φορά στα κυπριακά δικαστήρια έχει γίνει τέτοιο πράγμα, δηλαδή κάποιος κατηγορούμενος να παραδεχθεί και να του επιβληθεί ποινή την ίδια ημέρα.

«Ήταν μια υπόθεση που συντάραξε την κυπριακή κοινωνία, φαντάζομαι ότι το δικαστήριο ήταν ενήμερο ότι ο 35χρονος πηγαίνει με σκοπό να παραδεχθεί και με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφού δεν υπάρχει μετριαστικός παράγοντας για τον φόνο εκ προμελέτης, το δικαστήριο άδραξε την ευκαιρία».

Όσον αφορά την απολογία που ανέγνωσε ο 35χρονος, νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως ίσως το έκανε για να ελαφρύνει την συνείδησή του, να πει μια συγγνώμη στην κυπριακή κοινωνία όπως έκανε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να παίξει ρόλο στην ελάφρυνση της ποινή του. Μετά από 25 χρόνια, όταν και αν αιτηθεί αποφυλάκιση, μπορεί να χρησιμοποιήσει την απολογία του υπέρ του για να παίξει ρόλο στο αίτημά του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Λουκά

Σχόλια αναγνωστών

Τελικά, ήταν τόσο απλό

«Γεννημένοι και εκπαιδευμένοι (από κοινωνία, σχολείο και εκκλησία) πικροφέροντες (πίκριες) »
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  19:05

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Τα «ρεζιλίκια» στην Βουλή των Αντιπροσώπων επιλύθηκαν με μια πλατφόρμα.

Τελικά, ήταν τόσο απλό

Η αποχώρηση του Δημήτρη Λαμπριανίδη από την αίθουσα της ολομέλειας οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X