ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πότε καταχωρείται η υπόθεση των Γεωργιανών για τον φόνο Δημοσθένους

Οι αρχές θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει τους φυσικούς αυτουργούς

Της Ελισάβετ Γεωργίου

Την Παρασκευή αναμένεται να ζητηθεί από τους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού η καταχώριση υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, σε βάρος των δύο 28χρονων Γεωργιανών που παραδόθηκαν στις κυπριακές αρχές κατόπιν Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Παρά τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν αναφέρουν οτιδήποτε σχετικό με τη δολοφονία κατά τις ανακρίσεις τους—με τον Α.Ζ. να τηρεί το δικαίωμα σιωπής και τον Ι.Ζ. να προβάλλει ισχυρισμούς που απέχουν από τους ρόλους που τους αποδίδουν οι ανακριτές- οι αρχές θεωρούν ότι έχουν εξιχνιάσει την υπόθεση σε επίπεδο φυσικών αυτουργών.

Όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα μας από τις 30 Οκτωβρίου, ημερομηνία σύλληψής τους στη Θεσσαλονίκη δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, οι δύο φερόμενοι ως δράστες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκτέλεση του Σταύρου Δημοσθένους, με έναν εξ αυτών να είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρόσωπο που πυροβόλησε θανάσιμα το θύμα.

Η μη συνεργασία των κατηγορουμένων στις ανακρίσεις δεν επηρεάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πορεία των εξελίξεων, καθώς η τήρηση σιωπής αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Σε περίπτωση ωστόσο μεταγενέστερης παραδοχής, το δικαστήριο δύναται να το αξιολογήσει ως ελαφρυντικό παράγοντα. Αυτό ενδέχεται να συμβεί σε επόμενο στάδιο, όταν δηλαδή καταχωρηθεί η υπόθεση και παραδοθεί στους κατηγορούμενους η μαρτυρία που τους εμπλέκει, ώστε η υπεράσπιση να τη μελετήσει και να καθορίσει τη γραμμή υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι υπόθεση έχει ήδη καταχωρηθεί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για τον 31χρονο Γεωργιανό συγγενή και παιδικό φίλο των 28χρονων, τον 51χρονο που συνδέεται με το κλεμμένο Mitsubishi Colt στο οποίο εντοπίστηκαν μπιτόνια με εύφλεκτη ύλη και ίχνη DNA, τον 30χρονο που φέρεται να μεσολάβησε στην αγορά της μοτοσικλέτας, καθώς και τον 30χρονο κατάδικο που φέρεται να έδωσε οδηγίες μέσα από το κελί του για την εξασφάλιση της μοτοσικλέτας διαφυγής.

Η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου 2026. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά δεκαεπτά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων φόνος εκ προμελέτης, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για φόνο, εμπρησμός, παράνομη κατοχή και χρήση πυροβόλου όπλου, καθώς και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Αναμένεται ότι θα καταχωρηθεί χωριστό κατηγορητήριο για τους δύο 28χρονους, το οποίο, όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες υποθέσεις, πιθανόν να αποσυρθεί σε μεταγενέστερο στάδιο ώστε να ενοποιηθεί με το υφιστάμενο κατηγορητήριο που αφορά τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, δεδομένου ότι πρόκειται για την ίδια υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελισάβετ Γεωργίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση