ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρωταρά μέσω Λιβάνου - Γιατί τρελαίνονται τα GPS και τα drones στην Κύπρο (χάρτες)

Το spoofing λόγω Λιβάνου και Μέσης Ανατολής και πως να προστατευτείτε από τις παρεμβολές

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

H «Κ» πρώτη ανέλυσε προ δύο ετών τα αυξημένα επίπεδα παρεμβολών RFI στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που συνδέονται με την στρατιωτική δραστηριότητα διαφόρων δρώντων. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τους τελευταίους μήνες ενίσχυσε την τάση με φαινόμενα jamming και spoofing να επανέρχονται σε υψηλές συχνότητες λόγω της κλιμάκωσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο του Λιβάνου, την αντιπαράθεση Ιράν-Δύσης και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Φυσικά, αυτή την φορά, η Κύπρος δεν έμεινε ανεπηρέαστη με το virality του φαινομένου -που διαχρονικά επηρεάζει τις εμπορικές πτήσεις στην περιοχή- να καταγράφεται από διάφορες ομάδες χομπιστών όπως οι ψαράδες αλλά κι από οδηγούς που κάνουν χρήση απλών εφαρμογών GPS τύπου Google Maps ή χειριστών drones σε παραθαλάσσια μέρη ή κατά την διάρκεια βιντεογράφησης τελετών όπως οι γάμοι.

Οι παρεμβολές RFI όπως καταγράφονται την 1η Απριλίου. Στον διαδραστικό χάρτη είναι εμφανές πως jamming και spoofing των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σε περιοχές που δρα η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο αλλά και μέλη της Ιρακινής Αντίστασης (σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις) του Ιράκ προκειμένου να αποτρέψουν πυραυλικά χτυπήματα προς την επικράτεια του Ισραήλ. H Κύπρος επηρεάζεται σε ποσοστό άνω του 10% σε περιοχές των νοτιοανατολικών της παραλίων και στη χερσόνησο της Καρπασίας. Πηγή: gpsjam.org

Δεν είναι επικίνδυνο

Για τον μέσο ιδιώτη χρήστη υπηρεσιών πλοήγησης τύπου GPS δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τις παρεμβολές RFI στη Κύπρο. Ωστόσο τόσο οι ψαράδες όσο και οι χειριστές drones θεωρητικά θα μπορούσαν να αποπροσανατολιστούν ή να χάσουν, ακόμη, το τετρακόπτερο τους -σημαντικής οικονομικής αξίας ή αν χρησιμοποιείται επαγγελματικά ως εργαλείο στο οποίο κάποιος έχει επενδύσει. Σε επίπεδο κοινοτήτων (χομπίστες, επαγγελματίες, κοκ) υπήρξαν στα ΜΚΔ σχετικές ανακοινώσεις προειδοποιήσεων για χειριστές drones πέραν του χαβαλέ από οδηγούς ή ταξιδιώτες που έβλεπαν αντί για το στρίψιμο που αναζητούσαν την… Βηρυτό. Ένας απλός τρόπος για να παρακολουθεί κανείς από ανοικτές πηγές (OS/Open Source) τα επίπεδα παρεμβολών RFI είναι σίγουρα ο ιστότοπος https://gpsjam.org/ αλλά και κοινότητες ραδιοερασιτεχνών που ασχολούνται με RFI Interference Shielding σε διάφορα forums ή κοινότητες τύπου Reddit. Yπάρχουν, φυσικά, και λύσεις DIY για να ασφαλίσει κανείς το drone του από jamming ωστόσο δεν πρέπει οι χρήστες να διαφεύγουν από το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΔ για την πτήση τους.  Δείτε περισσότερα στο https://drones.gov.cy/ .

Μαρτυρία χρήστη drone στη Κύπρο στο Instagram για το πως τα αυξημένα επίπεδα παρεμβολών RFI στη περιοχή επηρέασαν την πτήση του FPV που χειρίζονταν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση