ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση Δημάρχου Στροβόλου για Μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας

Υπέρ της συνένωσης με τον Δήμο της πρωτεύουσας ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Λίγο πριν την οριστικοποίηση του νέου χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους βάζει στο τραπέζι την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου στη Λευκωσία πρόταση η οποία εάν γίνει αποδεχθεί θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κύπρου.

Η πρόταση του δημάρχου Λευκωσίας την οποία έχει στην κατοχή της η «Κ» προνοεί την συνένωση του Δήμου Στροβόλου με τον Δήμο Λευκωσίας. Στην πρότασή του ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου με τη συμμετοχή του Δήμου Στροβόλου καθώς και τα πλεονεκτήματα.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους στο ευρύτερο θέμα της μεταρρύθμισης καταθέτει απόψεις για τους στόχους των επιδιωκόμενων αλλαγών με βασικό άξονα οι νέοι δήμου να μετατραπούν σε πραγματικές κυβερνήσεις

Η πρόταση Παπαχαραλάμπους

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την «προίκα» που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές, βάζοντας στην άκρη τοπικά και προσωπικά συμφέροντα.

Η Κύπρος χρειαζόταν… χτες μία ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των Δήμων. Το κυρίαρχο θέμα είναι να συνοδευτεί αυτή η μεταρρύθμιση με τη ριζική αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος των νέων διευρυμένων Δήμων, προκειμένου οι Δήμοι μας να μετατραπούν σε ισχυρές μονάδες σχεδιασμού και προώθησης της Τοπικής Ανάπτυξης, με ισχυρά «όπλα» στη διάθεσή τους, που θα τους παραχωρήσει η κεντρική εξουσία.

Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει σε μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργικό εκσυγχρονισμό. Οι δήμοι μας θα πρέπει να γίνουν πραγματικές κυβερνήσεις και όχι η ετεροδιοίκηση που έχουμε σήμερα. Βεβαίως, το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης δεν θα πρέπει να είναι μόνο το ποιοι δήμοι θα συγχωνευτούν με ποιους και ποιοι για ορισμένους λόγους θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Με αυτή τη λογική, οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να φέρουν πραγματική «επανάσταση» στην κοινωνία. Μία κοινωνία, στην οποία, στη μείζονα Λευκωσία, τουλάχιστον, αλλά και σε όλη την Κύπρο, οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών ιεραρχούνται πολύ υψηλότερα από τοπικά και κομματικά συμφέροντα. Άλλωστε, πανομοιότυπα είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμος Στροβόλου και οι όμοροι αστικοί Δήμοι, που συναποτελούν την καρδιά της πόλης μας. Αν θα κάνουμε μεταρρύθμιση, αυτή πρέπει να είναι αντάξια των προσδοκιών των πολιτών.

Ως Δήμαρχος Στροβόλου και έχοντας πλήρη επίγνωση του κύρους και του μεγέθους του Δήμου μας, καθόλου δεν θα απέκλεια τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού Δήμου στη Λευκωσία, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Στρόβολο. Δεν είναι τυχαίο, που ο Δήμος μας έχει επιλεγεί να στεγάσει τέσσερα Υπουργεία, την Κεντρική Τράπεζα και τα Κεντρικά Γραφεία άλλων δύο μεγάλων τραπεζών, της ΑΗΚ, της CYTA, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και των Κυπριακών Ταχυδρομείων, το Γενικό Νοσοκομείο και το Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς και άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία, το Mall of Cyprus, το ΓΣΠ, το Κρατικό Χημείο, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, ενώ αναφέρουμε επίσης ότι ο Δήμος μας συνορεύει και με το Προεδρικό Μέγαρο.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα που θα αναμένονται από τη δημιουργία μίας μεγάλης, ισχυρής πρωτεύουσας, η οποία θα περιλαμβάνει και τον Στρόβολο, είναι τα ακόλουθα:

1. Η νέα, πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα θα μπορεί να έχει ένα ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό
2. Θα είναι πλέον εφικτή η άντληση περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για υλοποίηση έργων, στα οποία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο Δήμος Στροβόλου δεν ήταν επιλέξιμος
3. Το σενάριο που προνοεί τη συμπερίληψη του Στροβόλου στη νέα πρωτεύουσα αναμένεται να έχει ως επακόλουθο την εξοικονόμηση περίπου 10 εκατομμυρίων ετησίως για την Κύπρο και τους δημότες, που απαιτούν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.
4. Ένας μεγάλος Δήμος και δύο μικρότεροι περιαστικοί δήμοι, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες πλέον προκλήσεις και προβλήματα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν μπορεί να υπάρξει πρωτεύουσα χωρίς τον Στρόβολο, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα διατηρούσαν τους τίτλους, τα οφίκια και τις καρέκλες τους.»

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου
2/10/19

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X