ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς κινείται η εισροή νερού στα φράγματα (πίνακας)

Χειρότεροι από τους περσινούς οι πρώτοι μήνες της υδρολογικής χρονιάς

Της Ιωάννας Κυριάκου

Χαμηλή είναι η εισροή νερού στα φράγματα παρόλο που τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν κατά διαστήματα καταρρακτώδεις βροχές σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Αυτό δήλωσε στην «Κ» η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, επισημαίνοντας πως η κανονική βροχόπτωση για τον μήνα Δεκέμβριο κυμαίνεται στα 106 χιλιοστά και από την 1η του μήνα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 18 χιλιοστά, που είναι το 17% της συνολικής βροχόπτωσης.

Το τελευταίο τριήμερο στα φράγματα, σύμφωνα με την κα Οικονομίδου, η εισροή νερού ανήλθε στα 491 χιλιάδες κυβικά μέτρα, μη ικανοποιητικά για την εποχή. Σε σχέση με την πληρότητα φέτος έχουμε 133,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή ανέρχεται στο 46,1%, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 61,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερα, δηλαδή 195,8 εκατομμύρια κυβικά με ποσοστό πληρότητας 67,3%.

Η κα Οικονομίδου είπε πως είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμήσουμε πώς θα κινηθεί η χρονιά αλλά, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι πρώτοι μήνες της υδρολογικής χρονιάς είναι χειρότεροι από τους περσινούς. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα εφαρμόζει τους κατάλληλους μηχανισμούς για την κατανομή νερού κάτω από συνθήκες σπανιότητας και εφαρμόζει πολιτικές χρηστής διαχείρισης των υδάτων που στοχεύουν στην αύξηση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας του νερού.

Κύριοι άξονες, πρόσθεσε, είναι η διασφάλιση της ύδρευσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες αφαλατώσεις και η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών στον βαθμό που το επιτρέπουν τα αποθέματα στα φράγματα, διατηρώντας πάντοτε ελάχιστα αποθέματα ασφαλείας. «Στο παρόν στάδιο έχουμε ενεργοποιήσει πλήρως τις μονάδες αφαλάτωσης εκτός από αυτή της Δεκέλειας που λειτουργεί στο ήμισυ και έχουμε εφαρμόσει το σενάριο παροχής νερού που είχαμε ετοιμάσει τον Απρίλη για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες επαρκώς», κατέληξε.

Η πληρότητα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα Δευτέρα (11/12) βρίσκεται στο 46,1%, με αποθηκευμένα 133,942 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.) νερού. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα ήταν στο 67,3%, με αποθηκευμένα 195,809 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.). Η πληρότητα στα πέντε μεγαλύτερα φράγματα της χώρας είναι ως εξής: Στο φράγμα του Κούρη 41,2%, στον Ασπρόγκρεμο 56,1%, στην Ευρέτου: 50,2%, στην Καλαβασσό: 28,3% και στο Κανναβιού: 51,4%. Τη μεγαλύτερη πληρότητα παρουσιάζει το φράγμα Καλοπαναγιώτη, το οποίο βρίσκεται στο 78,2% της χωρητικότητάς του. Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο τριήμερο ανήλθε στα 0,491 (ε.κ.μ.) ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2022 ανήλθε στα 2,875 (ε.κ.μ.).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση