ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς κινήθηκε η εισροή στα φράγματα τις τελευταίες ημέρες (πίνακας)

«Τον Οκτώβριο πανηγύριζαν για το 200% της βροχόπτωσης αλλά τώρα που είναι οι σημαντικοί μήνες η εισροή είναι μηδαμινή»

Χαμηλή ήταν η εισροή του νερού στα φράγματα παρά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα μέρη του νησιού. Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο Μάριος Χατζηκωστής, Τεχνικός Μηχανικός Α' στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, εξηγώντας ότι η εισροή του νερού στα φράγματα σε σχέση με την βροχόπτωση και τις πλημμύρες που είδαμε το Σαββατοκύριακο δεν είναι ικανοποιητική επειδή ο μεγάλος όγκος της βροχής σημειώθηκε σε παραλιακές περιοχές (Ελεύθερη Αμμόχωστο και Λάρνακα) και λόγω του ότι η γη χρησιμοποίησε το νερό για να «ξεδιψάσει» μετά τον άνομβρο Δεκέμβρη. 

Σε σχέση με την πληρότητα των φραγμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι το 67% που βλέπουμε είναι μεν ικανοποιητικό αλλά οφείλεται στα καλά αποθέματα που είχαμε από πέρυσι. «Τον Νοέμβριο πανηγύριζαν για το 200% της βροχόπτωσης αλλά τώρα που είναι οι σημαντικοί μήνες η εισροή είναι μηδαμινή» είπε χαρακτηριστικά.

Η πληρότητα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα Τρίτη (17/01) βρίσκεται στο 67,1%, με αποθηκευμένα 195,237 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.) νερού. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα ήταν στο 62,3%, με αποθηκευμένα 181,149 (ε.κ.μ.) νερού. Η πληρότητα στα πέντε μεγαλύτερα φράγματα της χώρας είναι ως εξής: Στο φράγμα του Κούρη 62,4%, στον Ασπρόγκρεμο 79,0%, στην Ευρέτου: 69,1%, στην Καλαβασσό: 59,9% και στο Κανναβιού: 68,8%. Τη μεγαλύτερη πληρότητα παρουσιάζει το φράγμα Καλοπαναγιώτη, το οποίο βρίσκεται στο 100% της χωρητικότητάς του. Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στα 0,443 (ε.κ.μ.) ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2022 ανήλθε στα 15,067 (ε.κ.μ.). 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση