ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς κινήθηκε η εισροή στα φράγματα τις τελευταίες ημέρες (πίνακας)

«Τον Οκτώβριο πανηγύριζαν για το 200% της βροχόπτωσης αλλά τώρα που είναι οι σημαντικοί μήνες η εισροή είναι μηδαμινή»

Της Ιωάννας Κυριάκου

Χαμηλή ήταν η εισροή του νερού στα φράγματα παρά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα μέρη του νησιού. Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο Μάριος Χατζηκωστής, Τεχνικός Μηχανικός Α' στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, εξηγώντας ότι η εισροή του νερού στα φράγματα σε σχέση με την βροχόπτωση και τις πλημμύρες που είδαμε το Σαββατοκύριακο δεν είναι ικανοποιητική επειδή ο μεγάλος όγκος της βροχής σημειώθηκε σε παραλιακές περιοχές (Ελεύθερη Αμμόχωστο και Λάρνακα) και λόγω του ότι η γη χρησιμοποίησε το νερό για να «ξεδιψάσει» μετά τον άνομβρο Δεκέμβρη. 

Σε σχέση με την πληρότητα των φραγμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι το 67% που βλέπουμε είναι μεν ικανοποιητικό αλλά οφείλεται στα καλά αποθέματα που είχαμε από πέρυσι. «Τον Νοέμβριο πανηγύριζαν για το 200% της βροχόπτωσης αλλά τώρα που είναι οι σημαντικοί μήνες η εισροή είναι μηδαμινή» είπε χαρακτηριστικά.

Η πληρότητα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα Τρίτη (17/01) βρίσκεται στο 67,1%, με αποθηκευμένα 195,237 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.) νερού. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα ήταν στο 62,3%, με αποθηκευμένα 181,149 (ε.κ.μ.) νερού. Η πληρότητα στα πέντε μεγαλύτερα φράγματα της χώρας είναι ως εξής: Στο φράγμα του Κούρη 62,4%, στον Ασπρόγκρεμο 79,0%, στην Ευρέτου: 69,1%, στην Καλαβασσό: 59,9% και στο Κανναβιού: 68,8%. Τη μεγαλύτερη πληρότητα παρουσιάζει το φράγμα Καλοπαναγιώτη, το οποίο βρίσκεται στο 100% της χωρητικότητάς του. Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στα 0,443 (ε.κ.μ.) ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2022 ανήλθε στα 15,067 (ε.κ.μ.). 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση