ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς τα Κατεχόμενα αξιοποιούνται για τρομοκρατικά κτυπήματα

Η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών πίσω από την αποτροπή των δύο Ιρανών που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η ανακοίνωση του Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά και την αποκάλυψη της «Κ» πως η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών απέτρεψε κτύπημα κατά Ισραηλινών συλλαμβάνοντας δύο Ιρανούς που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, πως η «ιρανική παρουσία στην βόρεια Κύπρο και η χρήση της, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και τώρα, είτε ως περιοχή στοχοθέτησης, είτε ως χώρος προπαρασκευής επιθέσεων κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων, αποτελεί ένα θέμα που δημιουργεί προβληματισμό» επαναφέρει στο προσκήνιο την σοβαρή τρύπα ασφαλείας που υπάρχει στα Κατεχόμενα. Μία τρύπα που μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως από δίκτυο τρομοκρατών για να αποσταλούν στρατολογημένα πρόσωπα στις ελεύθερες περιοχές, από σημεία που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ τοποθετείται ευθαρσώς για το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα Κατεχόμενα.

Οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κύπρου παρακολουθούσαν από κοντά τις κινήσεις των δύο Ιρανών τους τελευταίους δύο μήνες και κατάφεραν να αποτρέψουν εγκαίρως πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. Για την δράση της ΚΥΠ έκανε συγκεκριμένη αναφορά και η Μοσάντ, μετά και την αποκάλυψη του δημοσιεύματος. «Χάρη στις αποτρεπτικές ενέργειες που εφάρμοσαν οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου, επετεύχθη η σύλληψη του δικτύου των πρακτόρων, κατόπιν συλλογής πλήθους πληροφοριών που οδήγησαν στον εντοπισμό των δραστών, των μεθόδων της δραστηριότητάς τους, των στόχων που είχαν θέσει και τον σχεδιασμό των Ιρανών να πλήξουν αθώους ανθρώπους σε διάφορα σημεία στην Κύπρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μοσάντ, όπως αναμεταδόθηκε από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση.

Συγκεκριμένη αναφορά για το έργο της ΚΥΠ και την επιτυχία της να αποτρέψει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης κατά Ισραηλινών έκανε σε δήλωσή της η Μοσάντ.

Στα κατεχόμενα υπάρχει μία σημαντική παρουσία Ιρανών αλλά κυρίως σημαντική παρουσία Ισραηλινών πολιτών. Το άλλο το οποίο δεν περνά απαρατήρητο από τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι η επιρροή που αποκτούν Ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες στην περιοχή, η οποία επιρροή φτάνει μέχρι την Μεσόγειο. Είναι γνωστές οι σχέσεις των Φρουρών της Επανάστασης με την Χαμάς, η επιρροή που έχουν στην Χεζμπολλάχ σε έναν Λίβανο που καταρρέει, αλλά και ο σοβαρός ρόλος τους που ενισχύθηκε στη Συρία. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιθυμεί να έχει εχθρούς, θα συνεχίσει να διατηρεί τα κανάλια επικοινωνίας και δεν επιθυμεί να διασαλευτούν οι διπλωματικές της σχέσεις με κανένα κράτος της περιοχής. Δεν κρύβεται πλέον όμως η δυσαρέσκεια για την στάση των Φρουρών της Επανάστασης και δεν μπορεί να γίνει ανεχτή η όποια τρομοκρατική δράση.

Πρόκειται ωστόσο για το τρίτο συμβάν τα τελευταία δύο χρόνια που φέρνει την Κύπρο ξανά στο προσκήνιο τρομοκρατικών ενεργειών. Το πρώτο, ήταν πριν από δύο χρόνια και αφορούσε την σύλληψη Αζέρου με ρωσικό διαβατήριο ο οποίος φέρεται να δρούσε για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης και η δεύτερη ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποτράπηκε τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας έχει αποτραπεί κι αυτή τη φορά επιτυχώς λόγω της στενής συνεργασίας των κυπριακών υπηρεσιών ασφαλείας με δυτικές αντίστοιχες, ωστόσο η εν λόγω περίπτωση επαναφέρει τη συζήτηση για την τρύπα που υπάρχει στο ζήτημα της ασφάλειας εξαιτίας των κατεχόμενων περιοχών. Μία τρύπα ασφαλείας. Με δεδομένο ότι στόχοι είναι κυρίως πολίτες εβραϊκής καταγωγής, υπάρχει πλέον αυξημένη ανησυχία για το τι μπορεί να εκτυλιχθεί στα κατεχόμενα, αφενός γιατί δεν υπάρχει έλεγχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου γιατί εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός Ισραηλινών πολιτών.

Το προφίλ των συλληφθέντων

Οι δύο Ιρανοί, βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο συλλογής πληροφοριών των στόχων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως είχαν έρθει στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων και ήταν αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες. Πρόκειται βεβαίως για δύο διαφορετικές περιπτώσεις –δεν ενεργούσαν μαζί- αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές είχαν τον ίδιο χειριστή, ο οποίος δεν είναι άγνωστος, αλλά έχει ήδη εκτεθεί με την δράση του. Πρόκειται για τον Mohammed Reza Ebadi Arablu, ο οποίος συνδέεται με την τρομοκρατική ενέργεια που αποτράπηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Γεωργία. Στόχος τότε, ήταν ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Itzik Moshe ο οποίος ζούσε στην Τιφλίδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι δύο Ιρανοί είχαν τον ίδιο χειριστή. Πρόκειται για τον Mohammed Reza Ebadi Arablu, ο οποίος συνδέεται με την τρομοκρατική ενέργεια που αποτράπηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Γεωργία.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο Ιρανοί χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια και ψεύτικα ονόματα. Μάλιστα, δόθηκε στην δημοσιότητα φωτογραφία του ιρανικού διαβατηρίου, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ένας από τους συλληφθέντες υπόπτους.

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές από τον κύκλο των κρατικών αρχών ασφαλείας, μετέδωσε ότι θεωρείται βάσιμη η εκτίμηση ότι οι δύο συλληφθέντες Ιρανοί διέμεναν στην Κύπρο ως οικονομικοί μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την δραστηριότητα των δύο Ιρανών φέρονται να συνέδραμαν «ιρανικοί παράγοντες που βρίσκονται στην Κύπρο, οι οποίοι εμπλέκονταν στην διαδικασία συλλογής πληροφοριών που σχετίζονταν με τους σχεδιαζόμενους στόχους των επιθέσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση