ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βανδαλισμοί στα σχολεία: Οι σφοδρές αντιδράσεις της Πολιτείας

Κόμματα, αξιωματούχοι και συνδικαλιστές καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν τα επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες σε δημοτικά σχολεία των επαρχιών Λεμεσού και Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης (02/12) τοποθετήθηκε από αγνώστους βόμβα σε δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι η οποία εξερράγη ενώ τέθηκε και κακόβουλη πυρκαγιά σε Δημοτικό σχολείο στη Λευκωσία, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από κόμματα, αξιωματούχους και συνδικαλιστές.

Προδρόμου: Κοινές εγκληματικές πράξεις οι βανδαλισμοί στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και τις πράξεις βίας και βανδαλισμού.

Είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας να αποκλείσει τις επιθέσεις βίας στα σχολεία.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και θα αναζητήσουμε τρόπους αποκλεισμού της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

Η παιδεία δεν μπορεί να τυγχάνει εκφοβισμού από πρακτικές κοινωνικής παθολογίας ούτε και μπορεί να επιτρέψουμε να υφίστανται οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί επιθέσεις από τον οποιονδήποτε.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην προσδοκία των γονιών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές σχολείο, όπου καλλιεργούνται αρχές και αξίες, και όχι η αυθαιρεσία, ο σκοταδισμός και η βία.

Θεωρούμε ότι τα περιστατικά που σημειώνονται αυτές τις μέρες είναι κοινές εγκληματικές πράξεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Για τον σκοπό αυτό το ΥΠΠΑΝ θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία, προκειμένου να προστατεύσουμε τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τον μαθητικό πληθυσμό.

Σύνδεσμος γονέων: Λυπηρό να έρχεσαι το πρωί στο σχολείο και να μην βλέπεις τα μωρά στην τάξη

«Καταδικάζουμε την οποιανδήποτε εγκληματική ενέργεια και είναι λυπηρό να έρχεσαι το πρωί στο σχολείο, να παίζει το κουδούνι και να μην βλέπεις τα μωρά να μπαίνουν στην τάξη», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του ΙΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου Ζακακίου, Μιχάλης Σαββίδης.

Σε δηλώσεις του στη σκηνή, ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν γνωρίζει κανένας τον λόγο για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο σχολείο, ούτε εάν σχετίζεται με τις διαμαρτυρίες των γονέων για τα νέα περιοριστικά μέτρα στα δημοτικά σχολεία.

«Δεν είχαμε οποιοδήποτε θέμα εμείς τις τελευταίες μέρες, ήταν ήρεμη η κατάσταση στο σχολείο μας», ανέφερε και απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλέκονται γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο σχολείο.

ΠτΒ: Επιθέσεις σε σχολεία δεν γίνονται αποδεκτές σε μια δημοκρατική Κύπρο

Περιστατικά βίας, εμπρησμών και επιθέσεων στα σχολεία μας είναι αδιανόητα, καταδικαστέα και δεν γίνονται αποδεκτά σε καμία κοινωνία, πόσο μάλλον σε μια δημοκρατική Κύπρο. Έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας κ να παρέχουμε ασφάλεια στην εκπαίδευση και στην υγεία, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Χρ.Σαββίδης: Οι σημερινοί βανδαλισμοί δεν έχουν καμία θέση στην Παιδεία

Οι σημερινοί βανδαλισμοί (σε σχολεία) δεν έχουν καμία θέση στην Παιδεία, είπε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Χρύσανθος Σαββίδης, σε σημερινές του δηλώσεις στη Βουλή.

«Βεβαίως και σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να πλήξει το δημόσιο σχολείο. Τα σχολεία είναι κυψέλες γνώσης και θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρην οφθαλμού», κατέληξε.

Αβέρωφ: Καταδικάζουμε πράξεις τυφλής, δολοφονικής βίας

Πράξεις «τυφλής, δολοφονικής βίας που στρέφεται ενάντια στα παιδιά μας και φυσικά τις καταδικάζουμε απερίφραστα», χαρακτήρισε τα σημερινά γεγονότα σε σχολεία, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αβέρωφ είπε ότι «ενέργειες σαν κι αυτές δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και οι ένοχοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Σήμερα, είπε σημειώθηκαν δυστυχώς, δυο πολύ ανησυχητικά γεγονότα για την κοινωνία μας. Αναφέρομαι στη φωτιά που ξέσπασε στο Δημοτικό σχολείο Δευτεράς και στην έκρηξη σε Δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι προσθέτοντας «δήθεν ως διαμαρτυρία ενάντια στα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης».

«Πρόκειται για πράξεις τυφλής, δολοφονικής βίας που στρέφεται ενάντια στα παιδιά μας και φυσικά τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Ενέργειες σαν κι αυτές δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και οι ένοχοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Θέση, πρόσθεσε «με την οποία είμαι βέβαιος ότι συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία συμμετέχει θετικά σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας».

«Στόχος μας είναι η διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και υγείας. Και στην επίτευξη αυτών των στόχων, η βία δεν έχει καμία θέση», είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου.

ΑΚΕΛ: Καμία πρόφαση και καμία δικαιολογία για να αιτιολογηθούν τέτοιες ενέργειες

Καμία πρόφαση και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να αιτιολογηθούν τέτοιες ενέργειες. Οι αρχές οφείλουν να εντοπίσουν άμεσα τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον εκπαιδευτικό κόσμο, στους εργαζόμενους στα σχολεία που προσπαθούν ευσυνείδητα να κάνουν τη δουλειά τους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η κυπριακή κοινωνία οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια και η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ πρέπει να το συνειδητοποιήσει και να σταματήσει να κρύβεται. Έχει μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις και οφείλει να το αναλάβει και να λειτουργήσει έτσι που να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Οφείλει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μέσα στην κοινωνία ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

ΔΗΚΟ: Απαράδεκτη να εκφράζεται με τέτοιους τρόπους, η αντίδραση ορισμένων για τα μέτρα 

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τους βανδαλισμούς και τους εμπρησμούς σχολείων.

Τα όσα ανεγκέφαλοι προκάλεσαν στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς αλλά και σε άλλα σχολεία, προκαλούν αγανάκτηση και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Είναι απαράδεκτο να εκφράζεται με τέτοιους τρόπους, η αντίδραση ορισμένων έναντι των μέτρων για διαχείριση της πανδημίας.

Δεν είναι ούτε με τις κακόβουλες ενέργειες ούτε με τους παραλογισμούς που θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία, αλλά με ψυχραιμία, σύνεση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.

Οικολόγοι: Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει άμεσα να ελέγξουν την κατάσταση

Τα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο το τελευταίο διάστημα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας. Αυτή τη φορά με νέα τοποθέτηση δύο εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή Ζακακίου στη Λεμεσό, και την έκρηξη του ενός τις πρωινές ώρες.

Ο Έτμοντ Χαγουίλα, επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού και μέλος της πολιτικής επιτροπής του Κινήματος ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίων και τρομοκρατίας από μερίδα εξαγριωμένων συμπολιτών μας. Το αποκορύφωμα είναι η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο δημοτικό σχολείο Ζακακίου και στο επαρχιακό Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας στη Λεμεσό, όπως και ο εμπρησμός της εισόδου του δημοτικού σχολείου Δευτεράς στη Λευκωσία. Επιπλέον, σημειώνουμε πως η κατά τα άλλα ειρηνική χθεσινή διαδήλωση μπροστά στην Βουλή των Αντιπροσώπων αμαυρώθηκε από τα άτομα που προκάλεσαν επεισόδια και τραμπουκισμούς, με αποκορύφωμα τον εγκλωβισμό κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας στο αυτοκίνητο της για είκοσι λεπτά και την χρήση λεκτικής βίας εναντίον της.

Αντιλαμβανόμαστε το δικαίωμα του κάθε πολίτη στη διαμαρτυρία όμως η πρόκληση φόβου, η καταστροφή περιουσίας και ο τραμπουκισμός ως αντίδραση στα νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές και καλούμε τους πολίτες να προχωρούν στο αναφαίρετο δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία σεβόμενοι το επίσης αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας στη σωματική ακεραιότητα και στην μη καταστροφή της περιουσίας μας. Επιπλέον, η μη τήρηση των ελάχιστων μέτρων προστασίας για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι και προκλητική και παράνομη.

Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει άμεσα να ελέγξουν την κατάσταση, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. Ας συσπειρωθούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις μας. Όλοι μαζί οφείλουμε να γίνουμε μια γροθιά και κρατήσουμε τον ιό μακριά από την κοινότητα. Δεν θέλει κανένας να επανέλθουν οι κατ’οίκον περιορισμοί και επιπλέον κρίση στην οικονομία μας.

ΔΗΠΑ: Δραστικά μέτρα ΤΩΡΑ για την προστασία της κοινωνίας και των παιδιών μας

Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την επικίνδυνη τροπή των πραγμάτων, όσον αφορά στις εγκληματικές αντιδράσεις στα μέτρα κατά της πανδημίας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δράση ανεγκέφαλων νυχτοβατών, οι όποιοι τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, άναψαν φωτιές, προκάλεσαν καταστροφές σε σχολικές μονάδες και κυρίως, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αυτή, δεν είναι η Κύπρος που μας αξίζει.

Ούτε τα σχολεία φταίνε, ούτε οι εκπαιδευτικοί αλλά ούτε και τα παιδιά μας.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη νομιμότητα και να προστατεύσει άμεσα και αποτελεσματικά, τους πολίτες και την παιδεία μας.

Χωρίς περιστροφές και χωρίς δικαιολογίες. Προτού τέτοιου είδους φαινόμενα, επεκταθούν και πληγώσουν περισσότερο την κοινωνία και τη χώρα μας.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, τονίζουμε ότι οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, απαιτούν σωφροσύνη και υπευθυνότητα από μέρους όλων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση