

Του Απόστολου Τομαρά
Εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί κινήθηκε η έλευση των κινητών μονάδων αφαλάτωσης που παραχωρήθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Το Υπουργείο Γεωργίας έδωσε πανηγυρική νότα στην άφιξη των μονάδων με την υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου να είναι παρούσα στην εκφόρτωση και παραλαβή τους στο λιμάνι Λάρνακας. Η υπουργός Γεωργίας στην ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έκρυψε το αίσθημα ανακούφισης για την έγκαιρη αποστολή των μονάδων αφαλάτωσης. Στο λιμάνι Λάρνακας το ΤΑΥ παρέλαβε 13 κινητές μονάδες οι οποίες σε πρώτη φάση να μεταφερθούν στη Λεμεσό για να τοποθετηθούν στην περιοχή που έχει επιλεγεί. Τις επόμενες μέρες θα αφιχθεί και η 14η η οποία επίσης θα μεταφερθεί στη Λεμεσό. Με βάση τις τελικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα βάρος στήριξης του υδατικού ισοζυγίου θα ριχθεί στη Λεμεσού όπου θα τοποθετούν στη Μονή οι 13 αφαλατώσεις από τα ΗΑΕ. Η 14 τελικά θα τοποθετηθεί στην Πάφο προκειμένου να υποστηριχθούν οι ανάγκες ύδρευσης μέχρι να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η μονάδα αφαλάτωσης στην Αχέλεια. Οι ενδιάμεσες ανάγκες της Πάφου θα καλυφθούν μα μια επιπλέον μονάδα αφαλάτωσης που όπως είχε γράψει η «Κ» θα εξασφαλιστεί πιθανότατα από την Ελλάδα.
Στο λιμάνι Λάρνακας το ΤΑΥ παρέλαβε 13 κινητές μονάδες.
Το επόμενο στοίχημα
Έχοντας ως θετική εξέλιξη πως το πρώτο βήμα του οδικού χάρτη που είχε τεθεί κινήθηκε εντός των χρονικών πλαισίων, το επόμενο στοίχημα για το ΤΑΥ είναι οι κινητές μονάδες να μπουν στο ημερήσιο σύστημα παραγωγή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το εγχείρημα θεωρείται πολύπλοκο μιας και η τοποθέτηση και η λειτουργία των μονάδων θα περάσει από κάποια στάδια προτού ξεκινήσει η ημερήσια παραγωγή νερού. Το ΤΑΥ όπως χαρακτηριστικά λέγεται θα πρέπει να πραγματοποιήσει αγώνα δρόμου προκειμένου τα κοντέινερ από τα ΗΑΕ να τοποθετηθούν στις περιοχές που έχουν επιλεγεί, να συνδεθούν με τις υποδομές αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, να περάσουν με επιτυχία την δοκιμαστική περίοδο που θα προηγηθεί προτού οι τεχνικοί του ΤΑΥ και από τα ΗΑΕ ανάψουν το πράσινο φως οι μονάδες να ξεκινήσουν την αφαλάτωση. Στην Μονή θα δοκιμαστεί και η μονάδα που προορίζεται για την Πάφο λένε οι πληροφορίες της «Κ». Οι μονάδες αφαλάτωσης της Λεμεσού είναι συνολικής δυναμικότητας 13.650 κ.μ νερού ημερησίως ενώ η επιπρόσθετη μονάδα της Πάφου, εκτός από τη μονάδα από τα ΗΑΕ, θα μπορεί να παράγει 2.000 κ.μ νερού ημερησίως.
Τις επόμενες μέρες θα αφιχθεί και η 14η μονάδα αφαλάτωση η οποία επίσης θα μεταφερθεί στη Λεμεσό.
Η δοκιμή
Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει αν προκύπτουν ζητήματα τεχνικής συμβατότητας των κινητών μονάδων από τα ΗΑΕ με την πυκνότητα άλατος της περιοχής της Κύπρου. Όπως έχει γράψει η «Κ» αυτό το οποίο εντοπίζεται είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα κατά την παραγωγή νερού σε ένα σύστημα των μονάδων που βρίσκονται οι μεμβράνες που ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγές. Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται στηρίζονται στη διαφορετική πυκνότητα θαλασσινού νερού που υπάρχει στη Μεσόγειο. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, επισημάνθηκε και από αρμόδιους λειτουργούς σε επαφές που είχαν με τοπικούς παράγοντες. Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν η αντικατάσταση των μεμβρανών είναι μονόδρομος, πλην όμως θα απαιτηθεί χρόνος με αποτέλεσμα μονάδες που θα εμφανίσουν το πρόβλημα να αργήσουν να τεθούν σε λειτουργία. Πάντων στην κυβερνητική πλευρά επικρατεί αισιοδοξία πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως τέλος του Ιουνίου το υδατικό ισοζύγιο κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα εξισορρόπηση τη ζήτηση και διάθεση. Ωστόσο και στην περίπτωση που εμφανισθούν προβλήματα το ΤΑΥ έχει εκπονήσει σενάρια προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στην ύδρευση.