ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στ. Κυριακίδου: Η Σύμβαση της Κων/πολης εργαλείο για τερματισμό βίας κατά γυναικών

Η Σύμβαση προϋποθέτει τη λειτουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών και υποδομών και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας αποτελεί το σημαντικότερο νομοθετικό οπλοστάσιο σε διεθνές επίπεδο, για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, με πρόνοιες που αφορούν την πρόληψη του φαινομένου, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των θυτών, δήλωσε την Τετάρτη η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ωστόσο, σημείωσε η Κύπρια βουλευτής, η Σύμβαση προϋποθέτει τη λειτουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών και υποδομών και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που, όπως σημείωσε, απαιτεί χρόνο, και πολιτική βούληση. Επιπλέον, τόνισε, η λειτουργία προληπτικών προγραμμάτων, η έγκυρη συλλογή και ανάλυση στατιστικών δεδομένων, καθώς και ο εύρυθμος συντονισμός όλων των σχετικών κυβερνητικών και μη κυβερνητικών υπηρεσιών, συνεπάγονται συνεχή παρακολούθηση και επιτήρηση, τόσο στο κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας.

Στην Κύπρο, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, λίγους μήνες μετά που η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τέθηκε σε ισχύ, λήφθηκε η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2019. Η δημιουργία αυτού του Σπιτιού, είπε, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την κυπριακή κοινωνία και τις γυναίκες που υπόκεινται σε βία, το έναυσμα του οποίου υπήρξε η ίδια η Σύμβαση.

Όπως είπε, το Σπίτι αυτό θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής της κατάλληλης στήριξης στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων βίας αλλά και των μελών της οικογένειάς τους.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως «GREVIO», η οποία επιτηρεί την πρόοδο που σημειώνουν τα συμβαλλόμενα μέρη όσον αφορά την υλοποίηση και εφαρμογή της Σύμβασης και τις πολύ χρήσιμές της εισηγήσεις προς τις αρμόδιες εθνικές αρχές για τον τερματισμό αυτού του απεχθούς φαινομένου, που πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια τόσων πολλών γυναικών και κοριτσιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση