ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη σειρά οι Ιεράρχες για τον αρχιεπισκοπικό Θρόνο

Ο ένας μετά τον άλλον οι Συνοδικοί δημοσιοποιούν την απόφασή τους να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε μια κοσμική διαδικασία εξελίσσεται η πορεία πλήρωσης του αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου. Μόλις 24 ώρες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να δώσει την εκκίνηση για έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου Προκαθημένου, ο ένας μετά τον άλλον οι Ιεράρχες σπεύδουν να δημοσιοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους να τεθούν πρώτα στην κρίση των πιστών και Θεού θέλοντος στη συνέχεια, της Ιεράς Συνόδου που θα εκλέξει τον πρώτο μεταξύ ίσων Αρχιερέων. Η σπουδή που επιδεικνύει η πλειοψηφία των εν δυνάμει υποψηφίων ουσιαστικά συμβαδίζει με την τακτική της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου να συμπιέσει τα χρονικά περιθώρια προκειμένου η Θεία Γέννηση του Ιησού Χριστού να εορταστεί με το νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας. Αιτιολογικό το οποίο επικαλούνται οι Συνοδικοί οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου. Από τους επτά Ιεράρχες που παρουσιάζονταν ότι θα διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό Θρόνο, οι δυο (Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, και Κυρηνείας) άνοιξαν τα χαρτιά τους προτού ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος οδηγηθεί στην κρύπτη, κάτω από την Ιερά Τράπεζα του νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας. Μέχρι την Τρίτη 15 Νοεμβρίου το παράδειγμά τους ακολούθησαν άλλοι τρεις (Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου και ο Επίσκοπος Καρπασίας) ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το πάζλ των γνωστών υποψηφίων με τη επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από πλευράς των Μητροπολιτών Πάφου και Ταμασού και Ορεινής.

Οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Ταμασού και Ορεινής μίλησαν για τις έξωθεν παρεμβάσεις και αν κινδυνεύει η Εκκλησία.

Ο Ταμασού

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας άνοιξε τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει, αναφορικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, στην ενημερωτική εκπομπή του Spor Fm 95 «Διασπορά Ειδήσεων». Ο Πανιερότατος είπε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει και δημόσια την απόφασή του να διεκδικήσει ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Όπως ο ίδιος είπε, δεν το έχει πράξει ακόμα από σεβασμό και πένθος για το χαμό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ο οποίος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία το περασμένο Σάββατο. Ο ίδιος θεωρεί θεμιτό Ιεράρχες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον υποστηρίζοντας πως η απόφαση κάποιου να υπηρετήσει την Εκκλησία δεν είναι εύκολη απόφαση. Κάτι που συνέβη και με τον ίδιο. Κληθείς να σχολιάσει πως συνάδει η απόφασή του να απέχει δημόσιων κινήσεων ένεκα του πένθους για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου με τις επικρίσεις ότι και ο ίδιος προετοιμαζόταν πολύ πριν επιδεινωθεί η υγεία του μακαριστού Ιεράρχη, ο Μητροπολίτης Ησαΐας απέδωσε τα όσα λεγόντουσαν στο περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής αλλά και Μητροπολιτών, πρόσωπα που κατά τον ίδιο μετέφεραν λανθασμένη εικόνα. Απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται για τις σχέσεις του με το ρωσικό εκκλησιαστικό στοιχείο διαβεβαιώνοντας πως δεν κινδυνεύει ο παραδοσιακός χαρακτήρας της Εκκλησίας της Κύπρου στην περίπτωση που ο ίδιος αναδειχθεί στον αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Ο Λεμεσού

Εν αντιθέσει με την τακτική που είχε ακολουθήσει το 2006 ο Μητροπολίτης Αθανάσιος έστω και με ένα προσεκτικό λεκτικό δημοσιοποίησε την απόφασή του να διεκδικήσει εκλογή, για δεύτερη φορά. Το 2006 ο Μητροπολίτης Λεμεσού απέφευγε κάθε αναφορά ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος ακόμα και σε συνεντεύξεις του. Στάση που δεν ερχόταν σε σύγκρουση με μια διαδικασία που δεν είναι εκλογική αλλά ένα εκκλησιαστικό γεγονός. Όπως και το 2006 έτσι και τώρα «αυθορμήτως» έκανε την εμφάνισή της συγκροτημένη ομάδα υποστήριξης του Λεμεσού Αθανάσιου, η οποία έκανε γνωστό πως ο λεμεσιανός Ιεράρχης θα είναι στο ψηφοδέλτιο της 18ης Δεκεμβρίου. Μια διαδικασία με κοσμικά στοιχεία.

Ο Καρπασίας

Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος γνωστοποιώντας την απόφασή του να είναι στη λίστα των υποψηφίων είναι ο μόνος, ο οποίος άφησε αιχμές για την διαδικασία ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου που αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ιερά Σύνοδος. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του μακαριστού Χρυσοστόμου Β’ θέτει την ορθή θεολογική θέση έναντι της επερχόμενης διαδοχής του αρχιεπισκοπικού Θρόνου υπενθυμίζοντας πως «στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς». Ωστόσο, παρά τις δημόσιες διαφοροποιήσεις και ο ίδιος θα κινηθεί εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί υποβάλλοντας υποψηφιότητα με συμπερίληψη του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο που θα ετοιμασθεί.

Ο Μόρφου

Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος είναι και επίσημα στην διάθεση των πιστών. Το ενδιαφέρον του γνωστοποιήθηκε μέσω του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά. Το ενδιαφέρον του Μόρφου Νεόφυτου για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο έγινε στον «Πολίτη», με τον κ. Πρωτοπαπά να αναφέρει πως είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μόρφου. Ο κ. Πρωτοπαπάς γνωστοποίησε ότι θα είναι ο επικεφαλής του επιτελείου του, ενώ ως γνωστόν είναι και εκ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές.

Βασίλειος: Να αποφύγουμε τις αντιπαραθέσεις

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος ήταν ένας από τους Συνοδικούς που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μιλώντας και ο ίδιος στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» επικαλέστηκε το σαρανταήμερο του Καταστατικού Χάρτη για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου καθώς επίσης και την αποφυγή αναστάτωσης του λαού μέσα στην εορταστική περίοδο, από μετακίνηση των διαδικασιών μετά τις γιορτές. Επίσης ο Βασίλειος είπε πως δεν θα ήταν φρόνιμο να μετατεθούν οι εκλογές μετά τα Θεοφάνια γιατί θα «ακουμπήσουμε τις προεδρικές εκλογές και αυτό δεν θα ωφελήσει την Εκκλησία». Ο εκκλησιαστικός ποιμένας των Αμμοχωστιανών τοποθετήθηκε και στα περί έξωθεν παρεμβάσεων στα της Εκκλησίας οι οποίες όπως είπε δεν μπορούν να επηρεάσουν τον λαό. «Οι πιστοί θα ψηφίσουν εμάς. Δεν βλέπω το λόγο να συζητούμε για έξωθεν παρεμβάσεις. Εμείς οι ίδιοι να μην οδηγήσουμε την Εκκλησία σε κατάσταση που ζήσαμε παλιότερα π.χ. αρχές του 20ου αιώνα από το 1900 έως το 1910 που δεν μπορούσε να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος γιατί υπήρχαν αντιπαραθέσεις Ιεραρχών. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε».

ΣΧΟΛΙΑ

Ένα σχόλιο μόνο. Όπως τα κατάφερε με τις προεκλογικές της ΚΔ ο Πρωτοπαπάς θα τα καταφέρει με τον ίδιο τρόπο και για τις αρχιεπισκοπικές..... Μηδέν, δηλαδή!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση