ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο αεροδρόμιο Πάφου ανακριτές του FBI - Ερευνούν το αεροσκάφος «μυστήριο»

Αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο αεροδρόμιο Πάφου βρίσκονται εμπειρογνώμονες του FBI οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας (11/10) για να ερευνήσουν το «μυστήριο» αεροσκάφος που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο και φέρεται να συνδέεται με την συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα εκτελεστεί σήμερα από τους ανακριτές της Κυπριακής Αστυνομίας σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και στην παρουσία των ανακριτών των Αμερικανικών Αρχών. Σημειώνεται ότι οι ανακριτές του FBI θα αναχωρήσουν από την Κύπρο ενδεχομένως αύριο.

Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ», το αεροσκάφος αφίχθη στην Κύπρο το 2019 από την Ιορδανία και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές συνδέεται με τις δραστηριότητες, μετά το 2013, αμερικανικής εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών στον τομέα της ανάπτυξης ιδιωτικών αεροπορικών στόλων για σκοπούς ανάληψης στρατιωτικών αποστολών. Πρόκειται για αεροσκάφος αγροτικών διεργασιών τύπου 510-G της Thrush Aircraft που μέσω... Αυατρίας, Βουλγαρίας, Σερβίας –όπως αποκαλύπτει η σχετική πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας ΒΙRN- και ΗΑΕ μετατράπηκε σε αεροσκάφος για αποστολές εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών (intelligence gathering/reconnaissance).

Σε έκθεση πάντως του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (Μάρτιος 2021) καταγράφεται αναλυτικά η ύπαρξή του και το πως η μεταφορά τέτοιων αεροσκαφών, όπως και άλλα εξoπλιστικά συστήματα κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Λιβύη ως προς την εισαγωγή κι εξαγωγή οπλισμού από τον ΟΗΕ, προς την πλευρά του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ (Libyan National Army/LNA) συνεχίζεται από το 2019 μέσω Ρωσίας, Τουρκίας και χωρών της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία και ΗΑΕ). Το αεροσκάφος αφίχθη από το Αμμάν της Ιορδανίας μετά τις 22 Ιουλίου του 2019 –κι έκτοτε σταθμεύει στον αερολιμένα της Πάφου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η περαιτέρω εξέταση του αεροσκάφους συνδέεται, τόσο με την πολιτική του ΟΗΕ για παρακολούθηση της μεταφοράς οπλισμού προς την Λιβύη –λόγω της παραβίασης του σχετικού εμπάργκο όσο και με δυναμικές που συνδέονται με την εν λόγω αμερικανική εταιρεία παροχής ιδιωτικών στρατιωτικών υπηρεσιών (Private Military Company) και τις προνομιακές σχέσεις που απολάμβανε ο ιδιοκτήτης της με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση το αεροσκάφος είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχωρήσει από την Κύπρο και λογικά, εκτός απροόπτου, κάποια στιγμή θα κατασχεθεί από τις αρχές της ΚΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση