ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο «κόκκινο» η επιφυλακή σε Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών λόγω «Κλέων»

Το Τμήμα Δασών αυτές τις μέρες προβαίνει σε πιο συχνές περιπολίες, ενώ τα αεροπλάνα του σταθμεύουν σε στρατηγικά σημεία

Της Ιωάννας Κυριάκου

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών από το κύμα καύσωνα «Κλέων» που πλήττει την Κύπρο με θερμοκρασίες που αγγίζουν μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα μηδενικά επίπεδα υγρασίας ανεβάζουν κατακόρυφα το επίπεδο κινδύνου έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, με τις δύο Υπηρεσίες να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Μάλιστα, οι πιο ζεστές ημέρες λόγω του φαινομένου ήταν η χθεσινή και αναμένεται να είναι και η σημερινή αφού ανανεώθηκε εκ νέου η πορτοκαλί προειδοποίηση με ισχύ μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα. Σημειώνεται ότι ο καύσωνας θα ξεκινήσει να υποχωρεί σταδιακά μέχρι την Τρίτη.

Ετοιμότητα, προσωπικό και εξοπλισμός

Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών διαμήνυσαν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν οποιεσδήποτε οργανωτικές αλλαγές, παρά μόνο από πλευράς Τμήματος Δασών, το οποίο αυτές τις μέρες προβαίνει σε πιο συχνές εναέριες περιπολίες και τα αεροπλάνα του σταθμεύουν σε στρατηγικά σημεία. Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM» 95.0 και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» και ερωτηθείς αν αυτή την περίοδο δίνονται άδειες στο προσωπικό, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, δήλωσε πως όταν υπάρχει η ευχέρεια μπορούν να δοθούν άδειες, διευκρινίζοντας ωστόσο πως στους δασικούς σταθμούς υπάρχει σύστημα επιφυλακής. Όπως εξήγησε, οι δασοπυροσβέστες σε ορισμένους δασικούς σταθμούς δεν σχολάνε κανονικά στην ώρα τους, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι, αλλά μπορεί να παραμείνουν μέχρι και τις 20:00-20:30 τη νύχτα. Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα εναέρια μέσα τα οποία φέτος ανέρχονται στα οκτώ: δύο ιδιόκτητα του Τμήματος Δασών που εδρεύουν στη Λάρνακα, δύο μισθωμένα που εδρεύουν στο Ακρωτήρι, δύο μισθωμένα που εδρεύουν στην Πάφο και είναι κάτω από την ομπρέλα του RESCEU, και δύο μισθωμένα ελικόπτερα που επίσης εδρεύουν στην Πάφο. Σημειώνεται ότι υπάρχει και ο αεροδιάδρομος στο Μάμμαρι ο οποίος δημιουργήθηκε για να καλυφθεί η περιοχή του Τρόοδους και για να μπορούν τα εναέρια μέσα να είναι σε κοντινότερη απόσταση σε περίπτωση επεισοδίου πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα προσωπικού, ο κ. Κωνσταντίνου επισήμανε ότι έχουν καλυφθεί ορισμένες ανάγκες αλλά υπάρχουν και μερικές για τις οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Για παράδειγμα, στον εισαγωγικό βαθμό υπάρχουν 42 κενές θέσεις εκ των οποίων οι 20 βρίσκονται από χθες ενώπιον της ΕΔΥ και τους επόμενους μήνες αναμένεται να καλυφθούν. Για τον εξοπλισμό, είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις, ωστόσο έχουν τροχιοδρομηθεί μέτρα και διαδικασίες. Συγκεκριμένα, κατακυρώθηκε προσφορά για 25 πυροσβεστικά οχήματα ειδικής χρήσης μεσαίου τύπου και αναμένεται κάποια να παραληφθούν το 2024 και κάποια το 2025. Κατακυρωθήκαν επίσης προσφορές για 75 οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία αναμένεται να παραληφθούν τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Επίσης, μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης αναμένεται να υπάρξει προμήθεια προωθητών γης τέλη του 2023, φορτηγών μεταφοράς προωθητών γαιών κ.ο.κ. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Από την πλευρά της, η Λειτουργός Γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κούλλα Μεσαρίτου, δήλωσε στην «Κ» ότι δεν έχουν ανακληθεί άδειες λόγω του καύσωνα «Κλέων», ωστόσο θα γίνει ανάκληση προσωπικού εάν και εφόσον χρειαστεί. «Τα πυροσβεστικά και πτητικά μέσα βρίσκονται σε ετοιμότητα και πάντα είμαστε σε συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη με το Τμήμα Δασών και με υπηρεσίες όπως η Υπηρεσία Θήρας, η Πολιτική Άμυνα, η Επαρχιακές Διοικήσεις καθώς και εθελοντικά οργανωμένα σύνολα», πρόσθεσε.

Τι να προσέξετε – Οι ποινές

Το σύνθημα του Τμήματος Δασών για φέτος είναι «μόνο με συνείδηση ευθύνης». Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τα μέτρα του, πρέπει να έχει υπόψη του ότι η κάθε πράξη που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα μπορεί να προκαλέσει και τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον». Απηύθυνε έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων. Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε θερμά το κοινό για την συμβολή του καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και μέρες που η Υπηρεσία δέχεται εκατοντάδες κλήσεις από πολίτες οι οποίοι ενημερώνουν για πυρκαγιές.

Καταγγελίες από εργαζόμενους λόγω καύσωνα

Η Ευαγγελία Τσουλόφτα, Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM» 95.0 και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ότι αυτές τις μέρες οι επίπονες εργασίες θα πρέπει να προγραμματίζονται έτσι ώστε να μην γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες. Μάλιστα, όπως ανέφερε, χθες και σήμερα, υπήρξε ένας μικρός, μονός, αριθμός καταγγελιών από εργαζόμενους αλλά και από πολίτες. «Όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις εξετάζονται και γίνονται επιθεωρήσεις στους χώρους», ξεκαθάρισε η κ. Τσουλόφτα.

Συγκεκριμένα, τόσο οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην θερμική καταπόνηση. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά), σε συνεργασία με τους τοπικούς Αντιπροσώπους Ασφάλειας των εργαζομένων, για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης όπως:

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.
  • Οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν.
  • Εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.
  • Αποφυγή όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).
  • Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).
  • Χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
  • Χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν όπως είδη από βαμβάκι, και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.
  • Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.
  • Κατάρτιση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής, για συνθήκες θερμοκρασίας 39C έως 44C, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες όταν επικρατούν τα πιο κάτω ή μεγαλύτερα ποσοστά σχετικής υγρασίας, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασίας:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση