ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα ψάλει τον εξάψαλμο στον Μόρφου ο Αρχιεπίσκοπος

Στην Ιερά Σύνοδο της Πέμπτης οι «θεολογικές» απόψεις του Νεόφυτου για τον κορωνοϊούλη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Διατάσεις αναμένεται να προσλάβουν οι απόψεις που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μόρφου μέσω κηρύγματός του, αμέσως μετά το πέρας της καραντίνας που είχε τεθεί επειδή εντοπίσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Απευθυνόμενος σε πιστούς στην αγρυπνία του Αγίου Μάμαντος, περιέγραψε τις μέρες που νόσησε. «Είναι μια ωραία ασθένεια και απλά ταπεινώνει. Παναγία μου είμαι ένας Δεσπότης και να νομίζουν πως είμαι Superman και μερικοί να νομίζουν πως είμαι και Άγιος. Δεν μου δίνεις μετά από τη γιορτή σου ένα κορωνοϊούλη. Παρά να είμαι ένας φαντασμένος υγιής, καλύτερα ένας ταπεινωμένος και ασθενής. Η Παναγία μας άκουσε. Ο οδηγός μου είναι ο μόνος που κόλλησε από εμένα. Τα συμπτώματα ήταν πολύ-πολύ ήπια». Η δημόσια αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έδωσε συνέχεια στο όλο θέμα με αποτέλεσμα οι περίεργες απόψεις Μόρφου περί κορωνοϊού να πάνε στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, την ερχόμενη Πέμπτη. Μια Σύνοδος που παρά τις προειδοποιήσεις του Μακαριότατου δεν αναμένεται να τεντώσει περισσότερο το σχοινί. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος θα κληθεί και πάλι να δώσει εξηγήσεις στα υπόλοιπα συνοδικά μέλη μιας και οι τελευταίες δημόσιες απόψεις του έχουν εκληφθεί ότι ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό χώρο.

Η στάση του Αρχιεπισκόπου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εφόσον η Ιερά Σύνοδος ακούσει ο Μόρφου Νεόφυτο το λόγο θα λάβουν όσοι Μητροπολίτες το επιθυμούν. Πρώτος αναμένεται να μιλήσει ο Κύπρου Χρυσόστομος ο οποίος έχει προειδοποιήσει τον Ιεράρχη με μέτρα, όπως αργία και μισθολογικές περικοπές. Προειδοποιήσεις που δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ένα μέρος της Ιεράς Συνόδου. Πέρα από μια μερίδα Μητροπολιτών που φαίνεται να συμφωνούν με τις απόψεις Μόρφου στα περί κορωνοϊού, υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν πως το όλο θέμα δεν μπορεί να λυθεί με «απειλές και ποινές». Κάποιοι από αυτούς που μίλησαν στην «Κ» υποστηρίζουν πως «χρειάζεται ψυχραιμία και διαχείριση πνευματική». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέγεται, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται αποφασισμένος να τρίξει τα δόντια στον Μόρφου Νεόφυτο μιας και όπως λέγεται είναι η πολλοστή φορά που ο κύπριος Ιεράρχης φέρνει σε δύσκολη θέση την εκκλησία της Κύπρου με τις απόψεις που εκφράζει. Εάν και εφόσον δεν γίνουν δεύτερες σκέψεις, η Σύνοδος της Πέμπτης αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους με τον Αρχιεπίσκοπο να προειδοποιεί και πάλι τον Μητροπολίτη Μόρφου.

Τα μέτρα

Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου δίνουν ελάχιστες πιθανότητες οι Ιεράρχες να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα κατά του Μόρφου Νεόφυτου. Όπως μας έλεγαν κάτι τέτοιο χρειάζεται κοινή θέση και στάση κάτι που επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει. Ένα μέτρο, περισσότερο πίεσης προς τον Μόρφου που ενδεχομένως να περάσει είναι η Σύνοδος να τοποθετηθεί απέναντι τον κορωνοϊό αλλά και τους εμβολιασμούς. Η Σύνοδος θεωρείται βέβαιο πως θα ζητήσει από το Συνοδικό μέλος να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του για τον κορωνοϊό, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν χωρίς να εισακουστεί από τον Μητροπολίτη Μόρφου. Να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος Ιεράρχης με τις απόψεις που εκφράζει κατά καιρούς σε θεολογικά και κοινωνικά ζητήματα είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μερικές μέρες πριν τα εγκαίνια του νέου καθεδρικού Ναού Λευκωσίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας έχει γνωστοποιήσει την ενόχλησή της για τα κηρύγματα Μόρφου στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Τότε ο Μόρφου Νεόφυτος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε πει στη Ιερά Σύνοδο πως ότι είχε να πει για τον κορωνοϊό το είπε και πως θα τηρούσε εμπράγκο μέχρι τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Κάτι που τελικά δεν έπραξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Μια εικόνα που στην πλειονότητα προκαλεί θυμό και σε κάποια μειονότητα δήθεν σεβασμό.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση