ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θεατής στο έγκλημα η Αστυνομία

Ανοχύρωτη παραμένει η πρώτη γραμμή κρούσης της δύναμης όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» από τις 05/11/2023

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Η αδυναμία της Αστυνομίας να λειτουργήσει προληπτικά αλλά και κατασταλτικά σε αρκετές περιπτώσεις επανέρχεται στο προσκήνιο μετά και τα σοβαρά περιστατικά των τελευταίων ημέρων. Η «Κ» στις 5/11/2023 είχε καταγράψει τις σημαντικότερες παραμέτρους του προβλήματος, με αυτή της υποστελέχωσης επιχειρησιακών τμημάτων της Αστυνομικής Δύναμης να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Εκτός από την απόπειρα δολοφονίας που έγινε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην πολυσύχναστη λεωφόρο Λάρνακος και τον εμπρησμό του οχήματος της δημόσιας κατήγορου στην Πάφο την Τρίτη 16 Ιανουαρίου και τη ρίψη πυροβολισμών κατά οικίας στο Γέρι, το παγκύπριο έγινε θεατής και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα. Επιτακτικά λοιπόν η έλλειψη του αισθήματος ασφαλείας και η λήψη μέτρων επανήλθε και στις πολιτικές ανακοινώσεις, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη να καλείται να δείξει τα αντανακλαστικά του, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.

«Σπάσαμε την Αστυνομία σε γραφεία»

 

Πηγές της «Κ» που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος μας ανέφεραν ότι λίγες ώρες μετά την απόπειρά δολοφονίας του 49χρονου στη Λευκωσία θα έπρεπε να δοθεί άμεσα εντολή ώστε να υπάρξει έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους της πρωτεύουσας. Εδώ προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα, όπως τονίζεται, το ένα είναι ότι δεν δόθηκε τέτοια εντολή αλλά και να δινόταν δεν θα υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός αστυνομικών που θα μπορούσαν να βγουν στους δρόμους. Την πιο πάνω θέση ενίσχυσε και με δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος τόνισε ότι «σπάσαμε την αστυνομία σε γραφεία», θέλοντας να καταδείξει ότι σημαντικά επιχειρησιακά τμήματα της Αστυνομίας δεν έχουν τον ανάλογο αριθμό ατόμων για να μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Πονοκέφαλος η συχνότητα

Το μοτίβο στον τρόπο δράσης και η συχνότητα χτυπημάτων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα πονοκεφαλιάζουν τις αστυνομικές αρχές, αφού δείχνουν άτομα που δεν θα διστάσουν να εκτελέσουν τα σχέδιά τους ακόμα και αν κινδυνεύουν ανήλικοι ή ανυποψίαστοι πολίτες. Ήδη από το πρώτο ρεπορτάζ της «Κ» τον Νοέμβριο του 2023 αστυνομικές πηγές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν κατάσταση παραμείνει ως έχει μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, με την Αστυνομία στην παρούσα φάση να δείχνει ότι τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Ο κύριος Λοϊζίδης επισήμανε ότι όπως είναι τα δεδομένα με τα τμήματα της πρώτης γραμμής δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πρόληψη αλλά ούτε και επιβολή. «Αυτό που θέλουμε είναι να μας νιώσουν», τονίζοντας ότι «πέραν του οργανωμένου εγκλήματος υπάρχει και το κομμάτι της παραβατικότητας που αφορά άλλου είδους υποθέσεις εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει ανεξιχνίαστο».

Μπορεί να υπάρξει άμεση αντίδραση;

Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι τα εγκληματικά στοιχεία δρουν ανενόχλητα, ενώ το χαμηλό ποσοστό εξιχνίασης λόγω υποστελέχωσης δεν φέρνει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε ερώτησή μας για το τι πρέπει να αλλάξει και αν αυτό μπορεί να γίνει άμεσα μας ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι αλλαγές για καλύτερη λειτουργίας της αστυνομίας μπορούν να γίνουν και αύριο φτάνει να υπάρξει βούληση από την ηγεσία». Όπως τόνισε για να υπάρξουν λύσεις πέρα από την οργάνωση πρέπει να γίνουν και μετακινήσεις ατόμων που να μπορούν ανταποκριθούν σε θέσεις κλειδιά.

Το δομικό πρόβλημα στην Αστυνομία συνεχίζει να υφίσταται με το αίσθημα ασφάλειας του κοινού να βρίσκεται στο ναδίρ του. Οι λύσεις, όπως αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, μπορούν να είναι εσωτερικές και θα μπορούσαν να φέρουν αμέσως αποτελέσματα. Ενδεικτικοί είναι και οι αριθμοί αφού η αστυνομία έχει στις τάξεις 5.500 μέλη, ενώ ο αριθμός που βρίσκεται απέναντι από το οργανωμένο έγκλημα ή γενικότερα στην πρώτη γραμμή δεν ξεπερνά τα πεντακόσια μέλη.

Το ρεπορτάζ στην «Κ» 05/11/2023

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση