ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέλουν άδεια για 16 ορόφους στη Γλάδστωνος

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα» από το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας

Newsroom K

Πληροφορίες θέλουν επενδυτές να εχουν αιτηθεί την ανέγερση 16όροφου πύργου στην περιοχή της οδού Γλάδστωνος στη Λευκωσία. Όπως ανακοίνωσε σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε οικόπεδο που εφάπτεται του Γραμμικού Πάρκου Προδρόμου και των γραφείων του Ιδρύματος Αναστασίου Λεβέντη στην οδό Γλάδστωνος στη Λευκωσία επενδυτές ζητούν άδεια για ανέγερση συγκροτήματος πύργων μέχρι 16 ορόφων. Σημειώνεται ότι η εν λόγω περιοχή είναι Ειδικού Χαρακτήρα και σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων με μέγιστο ύψος 3 ορόφους και συντελεστή δόμησης 1:1,4.

Για το θέμα της ανέγερσης πολυώροφου κτηρίου έχουν τοποθετηθεί και κάτοικοι της περιοχής, δηλώνοντας την αντίθεσή τους. Έχει μάλιστα δημιουργηθεί διενέργεια ψηφίσματος στη διαδικτυακή πλατφόρμα change.org με τον τίτλο «Προστατέψτε την οδό Γλάδστωνος (Λευκωσία) πριν να είναι αργά».

Στην ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι της Μονάδας αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εμείς όλοι ως αρχαιολόγοι που μελετούμε και καταγράφουμε τον υλικό πολιτισμό της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου θεωρούμε ότι ο ειδικός χαρακτήρας της οδού Γλάδστωνος πρέπει να διαφυλαχθεί!»

Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) Archaeological Research Unit, UCY - Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, ΠΚ του Πανεπιστημίου Κύπρου στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο στον αριθμό 12 της οδού Γλάδστωνος. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Λευκωσίας που έχει μετατραπεί σε ένα ερευνητικό κέντρο.

 

Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ)

Ως ΠΕΧ καθορίζονται στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας του 2016 η Περιτειχισμένη Πόλη, η περιοχή που γειτνιάζει με το ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας», η περιοχή των οδών Βύρωνος και Γλάδστωνος, η περιοχή της οδού Μετοχίου και τμήμα της ενορίας Αγίου Ανδρέα, οι ιστορικοί πυρήνες των Αγίων Ομολογητών, Καϊμακλίου, Παλλουριώτισσας, Έγκωμης, Στροβόλου, Αγλαντζιάς και Αγίου Δομετίου, καθώς και οι Ελεγχόμενες Περιοχές με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο.

Στην περιοχή Βύρωνος και Γλάδστωνος βρίσκονται, εκτός από την ΕΜΑ, η ελληνική Πρεσβεία, η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, τα γραφεία του Ιδρύματος Αναστασίου Λεβέντη, το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση