ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι «ξεκλειδώνει» από τις 21/5 - Πότε ανοίγουν οι παραλίες

Από 23 Μαΐου επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και ανοίγουν οι παραλίες, με τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων, ενώ επαναλειτουργούν και τα πρακτορεία στοιχημάτων

Newsroom K

Tην ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων αποφάσισε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, να κάνει λόγο για «μικρές διαφοροποιήσεις». Μεταξύ άλλων, από 23 Μαΐου επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και ανοίγουν οι παραλίες, με τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων, ενώ επαναλειτουργούν και τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Κούσιος είπε ότι «στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τις συμβουλές της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, αποφάσισε και επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων με μικρές διαφοροποιήσεις». Οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις τηρούν πάντοτε υπό την επιφύλαξη της τήρησης των προφυλακτικών μέτρων, των μέτρων υγείας και της τήρησης των πρωτοκόλλων που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Παιδεία, ο κ. Κούσιος είπε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια από 21/05/2020, ενώ παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Από 21 Μαΐου πλήρης κατάργηση SMS και επαναλειτουργία χώρων εστίασης 

Επίσης, από 21/05/2020 ισχύει πλήρης κατάργηση SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10μμ – 6 π.μ, ενώ επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα. Ακόμη, επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα. Επαναλειτουργούν επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας. Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, ενώ διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Από 23 Μαΐου επιτρέπεται ο εκκλησιασμός - Ανοίγουν παραλίες και πρακτορεία στοιχημάτων 

Από 23 Μαΐου 2020, επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς, όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Επίσης, ανοίγουν οι παραλίες, περιλαμβανομένων οργανωμένων παραλιών, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων, με βάση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.

Από την 1η Ιουνίου ανοίγουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, λιμάνια

Από 1η Ιουνίου 2020 επαναλειτουργούν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, λιμάνια (με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια).

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προωθήσει νομοσχέδιο για έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα προνοεί αύξηση των ποινών και του εξώδικου πρόστιμου σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τα οποία πρόστιμα θα αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης.

«Είναι η θερμή παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης προς όλους τους συμπολίτες μας να τηρούνται σχολαστικά τα προστατευτικά μέτρα, τα μέτρα υγιεινής, καθώς και τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την υγεία όλων και να προχωρήσουμε συνεχίζοντας απρόσκοπτα με την εφαρμογή των χαλαρώσεων όπως έχουν σχεδιαστεί.

Η μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση των συμπολιτών μας θα πρέπει να συνεχιστεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει να προφυλάξουμε όσα στη χώρα μας πετύχαμε όλοι μαζί με θυσίες και κόπους» καταλήγει ο κ. Κούσιος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση