ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι προκαλεί η σκόνη και πότε υποχωρεί

Τα συμπτώματα, οι συστάσεις και πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης θα συνεχίσουμε να βλέπουμε επεισόδια σκόνης, τα οποία κρύβουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους, δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» η Ειδικευόμενη στην Παιδιατρική και Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά.

Όπως είπε, οι συστάσεις από την πνευμονολογική και καρδιολογική εταιρεία είναι να παραμένουμε ενημερωμένοι για τα επίπεδα σκόνης και ο καθένας από εμάς να προσαρμόζει την καθημερινότητά του. Συγκεκριμένα, όταν υπάρχουν περίοδοι έξαρσης, συστήνεται όπως οι ευάλωτες ομάδες περιορίσουν την έντονη και μακροχρόνια υπαίθρια δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, οι κατοικίες και εργασιακοί χώροι είναι καλό να αερίζονται λιγότερο το πρωί και στη συνέχεια, όσο είναι δυνατόν, να κρατούνται κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες.

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση που προβούν σε εξωτερική δραστηριότητα συστήνεται να χρησιμοποιούν μάσκα. Την ίδια ώρα είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμένουν ενυδατωμένοι, να λαμβάνουν προφυλάξεις και να απευθύνονται στον κλινικό τους γιατρό για να τροποποιήσει ενδεχομένως την αγωγή ή να αξιολογήσει αν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Εξήγησε ότι κάποια γενικά συμπτώματα αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. «Τα σωματίδια συσσωρεύονται και εναποτίθενται στον πνευμονικό ιστό με αποτέλεσμα να προκαλούν μια φλεγμονή ή έξαρση του βήχα, δύσπνοια, ερεθισμούς στα μάτια και αλλεργικά συμπτώματα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πιο συγκεκριμένα συμπτώματα που επιδεινώνονται με βάση την προυπάρχουσα πάθηση. « Τα σωματίδια μπορούν να διασπείρονται και σε άλλα όργανα με αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων», κατέληξε η Δρ Πανά.

Από την πλευρά του ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Μιχάλης Μούσκος δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» ότι τα επίπεδα σκόνης σήμερα Πέμπτη βρίσκονται στο πορτοκαλί τα επίπεδο. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής θα έχει καθαρίσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της σκόνης. Από το Σάββατο και μετά θα έχουμε σκόνη από τα ανατολικά, αλλά ευελπιστώ ότι δεν θα είναι σοβαρό περιστατικό», είπε ο κ. Μούσκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καιρός  |  Σκόνη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση