ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τράγκολας: Το sonar έκανε διαφορά στις έρευνες

Ευχή όλων είναι ο εντοπισμός και η ανάσυρση της τρίτης βαλίτσας.

Newsroom K

Για την χθεσινή επιχείρηση και την ανάσυρση του πτώματος από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό αναφέρθηκε στις δηλώσεις του το πρωί ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας.

Όπως ανέφερε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ «αφού έγινε η χαρτογράφηση σε τρισδιάστατη μορφή του βυθού, σε υψηλή ανάλυση και επεξεργασία, ο Ισπανός αναλυτής μας είχε υποδείξει ως προτεραιότητα ακριβώς το σημείο εκείνο από το οποίο ανασύρθηκε η βαλίτσα. Μας είχα καθορίσει κάποιους στόχους αλλά είχε ιεραρχήσει και με τις δικές του εμπειρίες, τα σημεία που έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα. Το αμέσως επόμενο βήμα μετά τις υποδείξεις ήταν να στείλουμε κάτω την ρομποτική κάμερα η οποία προσέγγισε αυτό το αντικείμενο και το ταρακούνησε γιατί ήταν καλυμμένο με λάσπη. Δεν ήμασταν σίγουροι. Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις από την προηγούμενη μας εμπειρία με ανάσυρση βαλίτσας. Όσο περνούσε ο χρόνος για μας αυξανόταν η αγωνία ότι όντως ναι είμαστε πάνω σε βαλίτσα. Σηματοδοτήθηκε το σημείο και αμέσως μετά έγινε αυτή η προεργασία η οποία έπρεπε να γίνει με πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας ούτως ώστε ο δύτης να καταδυθεί, να προσεγγίσει και να ανασύρει το αντικείμενο. Το sonar έκανε την διαφορά αυτή που αναμέναμε έτσι ώστε να χαρτογραφηθούν ορισμένα πράγματα».

Ερωτηθείς εάν η δεύτερη βαλίτσα βρέθηκε σε απόσταση δυο μέτρων από την πρώτη, ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι «δεν είναι δυο τα μέτρα είναι περισσότερα αλλά όχι μακριά. Ήταν καλυμμένη και σε επίπεδη θέση με λάσπη και υπήρξε μια αδυναμία λόγω του επίπεδου και της θέσης που είχε. Όταν περνούσε η ρομποτική κάμερα αναταρασσόταν ο βυθός και έβγαζε την λάσπη με αποτέλεσμα μα περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό η ορατότητα σε σημείο που δεν μπορούσες να δεις πέρα των πέντε πόντων».

Για τις σημερινές έρευνες «εμείς ενεργούμε με βάση πληροφορίες που παίρνουμε από την Αστυνομία. Είμαστε στοχευμένοι αναζητούμε συγκεκριμένα αντικείμενα. Σήμερα θα συνεχίσουμε γύρω στις 8:30, θα περάσουμε στον δεύτερο στόχο τον οποίο μας έχει υποδείξει το sonar. Έχει υποδείξει ακόμη μερικούς στόχους αλλά το θέμα είναι ότι στην Λίμνη όποιος έφτανε πετούσε πράγματα. Βρήκαμε χίλια δυο πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που αναζητούσαμε οπότε πρέπει αφού έχουν καθοριστεί οι στόχοι, όσος χρόνος και να χρειαστεί, να πάμε με την ρομποτική την κάμερα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η βαλίτσα που βρέθηκε χθες «ήταν μικρότερη. Εμείς αναζητούσαμε δυο μεγάλες και μια μικρή. Όταν ο δύτης μας είχε επιβεβαιώσει και την έπιασε στα χέρια του, γιατί δεν έβλεπε καθόλου και επειδή εργάζονται σε τέτοιες καταστάσεις, του ζητήσαμε αμέσως να μας πει το μέγεθος το οποίο όντως συμφωνούσε με το sonar το οποίο μας είχε δώσει βάθος και μέγεθος αυτού του αντικειμένου»

Ερωτηθείς εάν υπήρξε τσιμεντομπλόκ εντός της βαλίτσας, ο κ. Τράγκολας τόνισε ότι «όχι δεν ήταν. Κάτι άλλο ήταν και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ήταν δεμένη με σχοινί και μάλιστα όταν προσέγγισε η ρομποτική κάμερα φάνηκε ένα κομμάτι σκοινί γύρω από το αντικείμενο όποτε αυξήθηκαν οι πιθανότητες ότι ήμαστε σωστοί στον τόπο. Το τσιμεντομπλόκ το βρήκαμε πριν να έρθει το sonar όταν χρησιμοποιήσαμε τον γερανό για να κατεβάσουμε τον δύτη. Έγινε μεγάλος στόχος να ανασύρουμε το τσιμεντομπλόκ γιατί για μας ήταν σημαντικό τεκμήριο αλλά η βαλίτσα αποσυνδέθηκε από το τσιμεντομπλόκ. Επειδή υπάρχει βάθος και μεγάλη άλωση λόγω της ποιότητας του νερού δεν θα μπορούσαν τα οποιαδήποτε αντικείμενα να παραμείνουν στο κέντρο αλλά να κινηθούν στην περιφέρεια».

Επανήρχισαν από το πρωί οι έρευνες

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 6 Μαΐου, τα μέλη της ΕΜΑΚ έπιασαν δουλειά εντός της Κόκκινης Λίμνης μαζί με το σόναρ. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία υπέδειξε το μηχάνημα και τέθηκαν προτεραιότητες ως προς την διερεύνησή τους.

Ανάλογα με το τι θα εντοπίσει το σόναρ, θα τοποθετηθεί η ρομποτική κάμερα και στη συνέχεια αν χρειαστεί, θα γίνει κατάδυση από δύτη. Ευχή όλων είναι ο εντοπισμός και η ανάσυρση της τρίτης βαλίτσας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση