ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Γεωργίας: Τα Ανθεστήρια τονίζουν την ανάγκη προστασίας της φύσης

Η κυπριακή φύση είναι προικισμένη με πλούσια χλωρίδα αφού φιλοξενεί 1650 ιθαγενή είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία 146 είναι ενδημικά

ΚΥΠΕ

Τα Ανθεστήρια τονίζουν τη σημασία της φύσης και την ανάγκη για προώθηση της περιβαλλοντικής κουλτούρας για την προστασία της, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, τελώντας το βράδυ του Σαββάτου τα εγκαίνια της γιορτής των «Ανθεστηρίων» του Δήμου Γερμασόγειας, εκπροσωπώντας τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε χαιρετισμό της στην διήμερη εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως, «τα Ανθεστήρια  γιορτή της αναγέννησης της φύσης και του ανθρώπου, που με μεγάλο ενθουσιασμό διοργανώνει ο Δήμος Γερμασόγειας, αποτελούν μια από τις πλέον σημαντικές καθιερωμένες εκδηλώσεις της Λεμεσού».

«Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός μας προσκαλεί να απολαύσουμε τη μοναδική συμφωνία χρωμάτων και αρωμάτων, αλλά και να αγκαλιάσουμε και να σεβαστούμε τις δυνατότητες με τις οποίες μας περιβάλλει η κυπριακή φύση», είπε, προσθέτοντας πως η κυπριακή φύση είναι προικισμένη με πλούσια χλωρίδα αφού φιλοξενεί 1650 ιθαγενή είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία 146 είναι ενδημικά.

Κάθε άνθος που παρουσιάζεται εδώ σήμερα, συνέχισε, αποτελεί μια μικρογραφία του πλανήτη που έχουμε κληρονομήσει και τον οποία οφείλουμε να φροντίσουμε, ενώ τόνισε πως «σε μια εποχή μάλιστα που βιώνουμε την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον καταπονείται, εκδηλώσεις όπως είναι τα Ανθεστήρια τονίζουν τη σημασία της φύσης μας και την ανάγκη για προώθηση της περιβαλλοντικής κουλτούρας για την προστασία της».

Κάλεσε το Δήμο Γερμασόγειας, αλλά και όλους τους πολίτες, «να μετατρέψουν τα Ανθεστήρια σε μια γιορτή για τα άνθη της κυπριακής φύσης, τα άνθη που καλλιεργούνται στον τόπο μας, που είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες του νησιού μας και ομορφαίνουν τον τόπο μας με την μυρωδιά τους και τα πλούσια χρώματά τους».

Είναι γι αυτό, συνέχισε, που ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «εργαζόμαστε τόσο για να διασφαλίσουμε τους ανθοκαλλιεργητές όσο και για να αναπτύξουμε ανάμεσα στις επόμενες αλλά και τις υφιστάμενες γενιές, την αγάπη απέναντι στην πλούσια φυσική μας κληρονομιά».

Η Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, η Κυβέρνηση «έχει ως ύψιστη προτεραιότητα τη στήριξη και Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα» και πως, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και την περιβαλλοντική πτυχή του αγροτικού μας τομέα, στοχεύοντας στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου του αγρότη, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει και την προστασία του περιβάλλοντος».

Συγχαίροντας το δημοτικό συμβούλιο Γερμασόγειας που «με τις αξιέπαινες ενέργειές του, έχει μετατρέψει τη γιορτή αυτή σε θεσμό που έχει αγκαλιαστεί από το κοινό», διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες των Τοπικών Αρχών που εργάζονται για την προβολή, την ανάδειξη, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, ανέφερε πως φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από τότε που ο Δήμος ανέλαβε τη διοργάνωση των Ανθεστηρίων στην επαρχία Λεμεσού και ότι παραμένει πιστός στο καθήκον του για αναβίωση της πολύχρωμης αυτής παράδοσης που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, συνέχισε, τα Ανθεστήρια καλωσορίζουν την άνοιξη, την αναζωογόνηση της φύσης και της ίδιας της ζωής, ενώ τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές πόλεις του πλανήτη, η γιορτή απέκτησε αλληγορικό χαρακτήρα, καθώς τα άνθη με τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα τους, συμβολίζουν τον πλουραλισμό και τον πολιτιστικό συγκερασμό που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες πόλεις.

«Κύριο μήνυμα των σύγχρονων Ανθεστηρίων, πέρα από την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι η ισότητα, η αλληλοαποδοχή και ο σεβασμός προς πάσης φύσεως διαφορετικότητα», είπε ο κ. Ξυδιάς, ο οποίος ευχαρίστησε την Υπουργό, τους συμμετέχοντες και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση της γιορτής.

Των εγκαινίων προηγήθηκε παρέλαση ομάδων από μαζορέττες, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς από ομάδα υπηκόων από τις Φιλιππίνες και τραγούδια από τη μικτή χορωδία Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης και Δήμου Γερμασόγειας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία έντεχνου λαϊκού τραγουδιού από τον Γιάννη Μάργαρη και τη Δέσποινα Ανδρέου.  

Σήμερα, στις 19:00, θα παρελάσουν μαζορέττες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών και μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων της Γερμασόγειας, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Γερμασόγειας, ενώ θα ακολουθήσουν τραγούδια από το μουσικό σχήμα «Μελωδίες και Χρώματα».

Στις 20:00 θα γίνει αναπαράσταση γάμου και παρουσίαση από την ομάδα μαγειρικής της Κλειώς Καλαμπάκα, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτόχωρου, του Πολιτιστικού Ομίλου Γερμασόγειας και της χορωδίας γυναικών Τυρνάβου «Femaninma». Οι εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων του Δήμου Γερμασόγειας ολοκληρώνονται με συναυλία της ροκ μπάντας «Prospectus» που θα ξεκινήσει στις 20:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση