ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:52
 

Σύσκεψη για τα εργασιακά λεωφορειούχων της ΕΜΕΛ

Η Υπ.Μεταφορών δήλωσε πως καταβλήθηκε η μηνιαία κυβερνητική εισφορά στην εταιρεία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με στόχο την οριστική επίλυση των εργασιακών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι λεωφορειούχοι στην εταιρεία ΕΜΕΛ, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει συγκαλέσει σύσκεψη, στις 1530, στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΕΛ, των εκπροσώπων των συντεχνιών των λεωφορειούχων ΠΕΟ και ΣΕΚ και της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλικής Αναστασιάδου.

Οι λεωφορειούχοι μετέβησαν σήμερα με λεωφορεία στη Λευκωσία και εκπρόσωποι των συντεχνιών τους και των ιδίων είχαν συναντήσεις πρώτα με την Υπουργό Μεταφορών και έπειτα με την Υπουργό Εργασίας.

Κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα, όπως «Απαιτούμε σεβασμό στον οδηγό», «Σεβαστείτε τις εργασιακές σχέσεις» και «Η πληρωμή του μισθού είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας».

«Σήμερα έχει μεταφερθεί η κινητοποίησή σας στη Λευκωσία για να ασκήσουμε μια καλώς νοούμενη πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία για να επιλυθεί το συντομότερο το πρόβλημα, το οποίο έχουμε στη Λεμεσό και να μπορέσετε να επιστρέψετε στις εργασίες σας», ανέφερε ο ΓΓ της συντεχνίας μεταφορών της ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους μετά από την συνάντηση που είχαν με την Αιμιλιανίδου.

Πρέπει να ομολογήσουμε, σημείωσε αναφερόμενος στις επαφές που είχαν και με τις δύο Υπουργούς, «ότι υπήρξε θετική πρόθεση και διάθεση για να βοηθήσουν έτσι που να υποχρεωθεί να πιεστεί η εταιρεία σας και να εφαρμόσει και την νομοθεσία για τους μισθούς και να σας καταβάλλει τον μισθό σας στο τέλος κάθε μήνα, αλλά και την συμφωνία που έχουμε για να επιστραφούν οι παραχωρήσεις που κάνατε το 2014».

Ήδη, είπε ο ΓΓ της συντεχνίας μεταφορών ΠΕΟ, «η Υπουργός Εργασίας έχει καλέσει για τις 1530 ολόκληρο το ΔΣ της εταιρείας ΕΜΕΛ, έχει καλέσει επίσης την Υπουργό Μεταφορών και εδώ στο γραφείο της θα ξεκινήσει η διαδικασία για να επιλύσουμε και τα δυο προβλήματα τα οποία έχουμε στο υπόμνημά μας».

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, «η εταιρεία έχει καταβάλει το 75% του μισθού σας στους λογαριασμούς σας».

Ανέφερε ακόμη ότι η Υπουργός Εργασίας, «η οποία μας έχει διαβεβαιώσει ότι η πρόθεση που υπάρχει είναι απόψε να υπάρξει οριστική ρύθμιση και για τα δύο θέματα, απευθύνει έκκληση σε εμάς να λύσουμε την απεργία, αύριο το πρωί να επιστρέψουμε στις εργασίες μας, θεωρώντας ότι σήμερα με την παρουσία εδώ δύο Υπουργών, του ΔΣ και εμάς θα μπορέσουμε να επιλύσουμε οριστικά το θέμα, όχι μόνο το συγκεκριμένο αλλά με τρόπο που να υπάρξει ρύθμιση και για τους επόμενους μήνες και να μην έχουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα».


 
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της συντεχνίας μεταφορών της ΣΕΚ Χαράλαμπος Αυγουστή ανέφερε ότι η Υπουργός Εργασίας «μας έχει καλέσει στις 1530 να συνεχίσουμε το διάλογο για να βρούμε οριστική του προβλήματος».

«Οφείλουμε να έρθουμε στο τραπέζι του διαλόγου μαζί με τα δύο Υπουργεία και την εταιρεία σας και ως απόψε να βρούμε οριστική λύση του προβλήματος, από εδώ και πέρα για όλους τους υπόλοιπους μήνες», είπε.

Άρα, σημείωσε ο κ. Αυγουστή «έχουμε θετική διάθεση, δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε ούτε το επιβατικό κοινό, δεν έχουμε αυτή την διάθεση ως εργαζόμενοι». Πρόσθεσε ότι «θα προσέλθουμε στις 15:30 με καλή διάθεση να επιλύσουμε οριστικά το πρόβλημα και να μην ταλαιπωρούμε το επιβατικό κοινό».
 
Να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί, είπε η Υπουργός Μεταφορών

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση, που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους των λεωφορειούχων η Βασιλική Αναστασιάδου είχε διαβεβαιώσει ότι το Υπουργείο της έχει καταβάλει την μηνιαία κυβερνητική συνεισφορά στην Εταιρεία ΕΜΕΛ, η οποία, όπως σημείωσε, «σαφώς και επαρκεί για να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζομένων και θα έπρεπε να είχαν δοθεί».
 
Ήδη, από χθες είχε επικοινωνία με την εταιρεία για το θέμα των μισθών και ότι θα επικοινωνήσει και σήμερα για την άμεση καταβολή των μισθών, αφού η μη καταβολή τους «αποτελεί και αδίκημα».

Η Υπουργός Μεταφορών έθεσε το Υπουργείο της στη διάθεση των εργαζομένων και του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει αρμοδιότητα όσον αφορά τα εργασιακά.

Σε σχόλιο ότι το χάσμα παραμένει απάντησε ότι «το χάσμα μπορεί να επιλυθεί αν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν, ο εργοδότης πρωτίστως καταβάλει τους μισθούς και ξεκινήσει ένας διάλογος τόσο για τα εργασιακά θέματα όσο και για οποιεσδήποτε άλλες διαφορές ή διεκδικήσεις έχει ο εργοδότης από το Υπουργείο», θέματα, όπως είπε «τα οποία εμείς θα συζητήσουμε πρόθυμα μαζί τους».

Σε ερώτηση αν θεωρεί από την πλευρά του Υπουργείου έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα, απάντησε «βεβαίως, η κυβερνητική συνεισφορά που έχουμε καταβάλει επαρκεί σαφώς για να καλυφθούν οι μισθοί». Κληθείσα να πει πότε έγινε η καταβολή της συνεισφοράς απάντησε «χθες».

Επανέλαβε την προθυμία του Υπουργείου να παραστεί για να δοθεί η άποψή του για τα οικονομικά μεγέθη που θα κληθεί να καταβάλει.

Απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας

Το πρώτο βήμα, είπε η κ. Αναστασιάδου, «είναι να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί. Χωρίς αυτό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν εναλλακτικοί σχεδιασμοί για την Λεμεσό, ανέφερε ότι «η πρώτη προσπάθεια είναι να λήξει θετικά αυτή η διαφορά αυτή την στιγμή και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι». Αν όχι, πρόσθεσε, «θα μελετήσουμε άμεσα και άλλα σενάρια, αλλά το απεύχομαι».

ΕΜΕΛ: Πληρώθηκαν το 75% του μισθού οι εργαζόμενοι

Η εταιρεία ΕΜΕΛ ανακοινώνει την πληρωμή σήμερα από πλευράς της του 75% του μισθού των εργαζομένων, αλλά κάνει λόγο για ελλιπείς και οικονομικά εξοντωτικές πληρωμές και πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην εταιρεία στο παρελθόν.

«Χθες το απόγευμα το Υπουργείο Μεταφορών έμβασε ποσόν για τις υπηρεσίες συγκοινωνιών που εκτέλεσε η ΕΜΕΛ για το μήνα Μάρτιο. Η αμοιβή για τις εργασίες της ΕΜΕΛ τοΝ Μάρτιο έγινε σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργείου της περασμένης εβδομάδας και που όντως είναι πλησίον του ύψους του πραγματικού λειτουργικού κόστους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εταιρεία «η παρούσα αναθεώρηση της μηνιαίας αποζημίωσης που αναγνώρισε το Υπουργείο Μεταφορών, σε σχέση με ελλιπείς και οικονομικά εξοντωτικές πληρωμές και πρόστιμα του 2018 αλλά και προηγουμένως, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που πιστώνεται στο Υπουργείο Μεταφορών».

Αυτή η θετική εξέλιξη, αναφέρεται, «δεν αντισταθμίζει και δεν ακυρώνει τις θνησιγενείς επιπτώσεις που είχαν οι προαναφερόμενες ελλιπείς πληρωμές και πρόστιμα. Κάτι το οποίο ευελπιστούμε ότι αντιλαμβάνεται το Υπουργείο, μετά και τις λεπτομερείς αναλύσεις και αποδεικτικά στοιχεία που συζητήσαμε και θέσαμε ενώπιον του».

Η εταιρεία «θα συνεχίζει να πραγματεύεται αυτή τη δύσκολη και ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση με κρυστάλλινες και τεκμηριωμένες θέσεις με ψυχραιμία, με ύφος πολιτισμένο και συνεργάσιμο, προσπαθώντας να καταδείξει ότι χωρίς μια βιώσιμη διευθέτηση, ακόμα και αν αντιμετωπιστεί η τρέχουσα, η κρίση θα επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε μήνα με επόμενη ημερομηνία τη Μεγάλη Τετάρτη 24/4/2019».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ΕΜΕΛ εξαντλώντας κάθε οικονομικό πόρο που έχει σήμερα για να αντιμετωπίσει το σύνολο των υποχρεώσεών της θα καταβάλει άμεσα το 75% της καθαρής μισθοδοσίας του προσωπικού που αντιστοιχεί με το 85% του συνολικού κόστους εργοδότη της μισθοδοσίας». Εκφράζεται επίσης η ευχή «να είμαστε σε θέση να συμπληρώσουμε το εναπομείναν ποσό το συντομότερο»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

ΥΠΟΙΚ: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη συνεχή ανάπτυξη της Κύπρου

«Επιβεβαιώνει .... ΑΝΑΠΤΥΞΗ ! Ακόμη και στη διαπλοκή και την διαφθορά !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  12:33

Ν. Παπαδόπουλος: Επιτρέψανε στον υπόκοσμο να μπει και να ελέγχει ομάδες

«Τώρα ευαισθητοποιήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ για τα όσα συμβαίνουν, επί χρόνια, με τα στοιχήματα / προβλέψεις, ...»
YIANNOULIS  |  12:26

Λάρνακα: Συμφωνία με επενδυτή για ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας

«Επιτέλους, τα κατάφεραν μετά από .....δεκαετίες !!!!!»
YIANNOULIS  |  12:03

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση την Κυριακή, κυρίως στα δυτικά και τα ορεινά.

Συννεφιά και αέρας σήμερα

Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως ανατολικοί και τοπικά µέχρι νοτιοανατολικοί, στα προσήνεµα µέτριοι µέχρι ισχυροί, ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X