ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:33
 

Υπ. Υγείας: Eνεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα για το περιστατικό του κορωνοϊού

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τα άτομα που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου παραμένουν σε απομόνωση για περίοδο 14 ημερών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα πρωτόκολλα για διερεύνηση ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού ενεργοποιήθηκαν άμεσα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σήμερα κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό που διερευνήθηκε την Παρασκευή 21 Φερβουαρίου, για κορωνοϊό.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τα άτομα που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό, όπως το περιστατικό που εντοπίστηκε την Παρασκευή 21 Φερβουαρίου, στην Κύπρο, και παρόλο που τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων ήταν αρνητικά και δεν εκδηλώθηκε συμπτωματολογία, παραμένουν σε απομόνωση για περίοδο 14 ημερών.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Ιατρικό Κέντρο «Ο Απόστολος Λουκάς», και ρωτηθείς σχετικά με το περιστατικό, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε την Παρασκευή 21 Φερβουαρίου, για ιδιωτικό αεροπλάνο που αφίχθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας από το Ισραήλ, το πλήρωμα του οποίου σε προηγούμενη πτήση είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. «Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου και στάλθηκε ασθενοφόρο. Το ένα άτομο από το πλήρωμα που είχε έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό προσκομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προληπτικά, λάβαμε δείγματα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δούλεψε χθες το βράδυ για να έχουμε τα αποτελέσματα και στις 3:30 π.μ. είχαμε τα αποτελέσματα, τα οποία ευτυχώς ήταν αρνητικά», δήλωσε.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τα άτομα που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, και παρόλο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα, πρέπει να μείνει σε απομόνωση για 14 μέρες. Πρόσθεσε πως «προς το παρόν για τα επόμενα 24ωρα, θα μείνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, απομονωμένη σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης, για να αξιολογηθεί η κατάστασή της».

Όσον αφορά στα άλλα τρία μέλη του πληρώματος, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι αυτά «θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου και, βάσει πρωτοκόλλου, δεν απαιτείται ούτε περιορισμός». Για σκοπούς προφύλαξης και εφησυχασμού, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και τους δόθηκαν οδηγίες για αυτό-παρακολούθηση, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας εάν και εφόσον εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα. Σημείωσε δε πως η ιδιωτική εταιρεία που τους εργοδοτεί προβαίνει σε ενέργειες για να αναχωρήσουν από την Κύπρο τις επόμενες μέρες.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό αεροσκάφος έφτασε στην Κύπρο από την Ιαπωνία μέσω Ισραήλ.

Τέλος, ερωτηθείς εάν η ίδια η ασθενής ανέφερε στις αρμόδιες Αρχές την επαφή της με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «και η εταιρεία θα έπρεπε να αναφέρει προληπτικά ότι ήταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε επιβάτες από την Ιαπωνία και που βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα στην Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα βέβαια του επιβεβαιωμένου κρούσματος βγήκαν αφού αναχώρησε το αεροσκάφος για την Κύπρο. Άρα δεν μπορούμε να επιρρίψουμε φταίξιμο ότι γνώριζαν για το επιβεβαιωμένο περιστατικό και δεν το ανέφεραν. Ως Υπουργός Υγείας, θεωρώ ότι η εταιρεία καθηκόντι όφειλε να ενημερώσει για το γεγονός ότι το αεροσκάφος το συγκεκριμένο και το πλήρωμα είχε μεταφέρει κόσμο που ήταν σε καραντίνα για κορωνοϊό για 14 μέρες, για να λάβουμε τα επιπλέον προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X