ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση «Ορέστης»: Κλείνει ο κύκλος των ερευνών στις λίμνες

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν, ωστόσο η υπόθεση δεν καταχωρίζεται ακόμα, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης

Newsroom K

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑ, ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Δύο μήνες παρά δύο ημέρες κράτησαν η αγωνία και οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων του καθ' οομολογία κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, με τον κύκλο των ερευνών να κλείνει την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019. Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο μακάβριος κύκλος άνοιξε την Κυριακή 14 Απριλίου, με τον εντοπισμό της σορού της σορού της μητέρας και κλείνει με τον εντοπισμό της 6χρονης κόρης της.

Ήταν περίπου στις 14:30 το απόγευμα, όταν Κύπριος δύτης που συμμετείχε στις έρευνες, εντόπισε σε βάθος έξι μέτρων, ανάμεσα σε καλαμιώνες, την σορό της 6χρονης, τυλιγμένη σε σεντόνι και δεμένη σε τσιμεντομπλόκ, όπως ακριβώς είχε περιγράψει σε κατάθεσή του στο πρόσφατο παρελθόν, ο 35χρονος «Ορέστης». Η μόνη διαφορά που παρατηρήθηκε, αφορούσε στο σημείο του εντοπισμού, το οποίο απείχε ελάχιστα από αυτό που είχε αρχικά υποδείξει στους ανακριτές. Ο ίδιος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη, καθώς είχε μεταβεί ξανά, συνοδεία των ανακριτών, το πρωί της Τετάρτης, για την υπόδειξη του νέου σημείου.

Αρχή στο φρεάτιο, αυλαία στην Μεμί

Την Κυριακή (14/4) βρέθηκε από πολίτες, σε συνεργασία με Γερμανούς τουρίστες, το πτώμα της Marry Rose Tiburcio, σε φρεάτιο στην περιοχή του μεταλλείου της Κοκκινόγειας, στο Μιτσερό. Η σορός ήταν γυμνή και δεμένη χειροπόδαρα.

Ακόμη μία σορός εντοπίζεται στο συγκεκριμένο φρεάτιο. Στις 20 Απριλίου εντοπίζεται το πτώμα γυναίκας. Πρόκειται για την Arian Palanas από τις Φιλιππίνες. Ο 35χρονος χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο: δεμένη και γυμνή ήταν και η σορός της Arian.

Σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ξυντούς στις 25/4, εντοπίζεται άλλο ένα θύμα του «Ορέστη». Εκεί εντοπίζουν μια γυναικεία σορό, η οποία να ανήκει στην Κάτχα Ανού από το Νεπάλ.

Στις 28/4, στην Κόκκινη Λίμνη εντοπίζεται και ανασύρεται βαλίτσα με ανθρώπινη σορό. Πρόκειται για την την Livia Florentina Bunea, 36 ετών, από τη Ρουμανία.

Στις 5 Μαΐου καταγράφεται η πιο συγκλονιστική και φρικιαστική στιγμή στην εγκληματική δράση του «Ορέστη». Από την Κόκκινη Λίμνη ανασύρεται ακόμη μια βαλίτσα με σορό, η οποία ανήκει Elena Natalia Bunea, 8 ετών, από τη Ρουμανία.

Ανασύρεται στις 4/6 στην Κόκκινη Λίμνη, από δύτη βαλίτσα με σορός η οποία όπως όλα δείχνουν ανήκει στην Maricar Valdez Arquiolla.
Στις 12 Ιουνίου 2019, ο κύκλος των ερευνών, οι οποίες άρχισαν με τον εντοπισμό της μάνας, κλείνει με τον εντοπισμό της κόρης. Η 6χρονη Sierra Graze, το παιδί της Marry Rose, εντοπίζεται από δύτη στην λίμνη Μεμί.

Νέα ανανέωση προσωποκράτησης

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν, ωστόσο η υπόθεση δεν καταχωρίζεται ακόμα, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης. Όπως ανέφερε από την σκηνή του εντοπισμού της σορού της 6χρονης, την Παρασκευή 14/06 λήγει το έβδομο διάταγμα κράτησης του Νίκου Μεταξά, αλλά η Αστυνομία προτίθεται να ζητήσει την ανανέωσή του για άλλες οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι γνωστό και το έχουμε δηλώσει ότι είναι από τις σοβαρότερες υποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων – και το τονίζω -τον μεγάλο αριθμό καταθέσεων που είναι πέραν των 700, ίσως να είναι και πολύ περισσότερες, του μεγάλου αριθμού τεκμηρίων και εξετάσεων και ερευνών που γίνονται για τις υποθέσεις».

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποιο νέο στοιχείο που οδήγησε στην υπόδειξη από πλευράς του υπόπτου του σημείου που εντοπίστηκε η σορός απάντησε ότι «η ανάκριση ενός προσώπου, υπόπτου που τελεί υπό κράτηση είναι θέμα το οποίο αφορά σίγουρα τους ανακριτές».

Λαμβάνοντας υπόψη το τι διερευνάται, την έκταση των γεγονότων και το ιστορικό δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σε συγκεκριμένες πτυχές των ανακρίσεων, πρόσθεσε.

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι είναι γνωστό το ιστορικό με την παρουσίαση του υπόπτου προηγουμένως στο Δικαστήριο όσον αφορά τις έρευνες που έγιναν ή που αναμένεται να γίνουν και «θα επικεντρωθούμε σε αυτή την εξέλιξη που σίγουρα είναι σημαντική, πέραν του γεγονότος ότι τεκμηριώνονται περαιτέρω αυτά τα οποία είχαν λεχθεί με την ανεύρεση της σορού και σίγουρα με τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν».

Ο κ. Αγγελίδης είπε επίσης ότι έχουν γίνει και γίνονται αρκετές εξετάσεις και έρευνες, λαμβάνοντας πάντοτε όλους τους παράγοντες υπόψη γιατί υπήρξε μια διαχείριση της όλης κατάστασης με πολύ προσεχτικό τρόπο για να υπάρχει το αποτέλεσμα.

«Το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Και είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι θα εξαντληθούν όλα εκείνα τα περιθώρια για να υπάρξουν αποτελέσματα», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αρχικά, με το που εντοπίστηκε η σορός, ότι ο Μεταξάς υπέδειξε νέο σημείο, «γέννησαν» εύλογα ερωτήματα, σε σχέση με το αν ο ίδιος έπαιζε τόσο καιρό με την Αστυνομία, όσον αφορά στην πρώτη υπόδειξη στην οποία προέβη. Αυτό, ευλόγως και πάλι, οδήγησε στο ερώτημα που ταλανίζει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία εξ αρχής, στο αν ο κύκλος αίματος έχει κλείσει.

Πληροφορίες που εξασφάλισε το 24News αναφέρουν ότι το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε η Sierra δεν απέχει πολύ από αυτό που υπέδειξε αρχικά ο 35χρονος. Χαρακτηριστικά, μας αναφέρθηκε ότι πολύ πιθανόν να είχε μετακινηθεί στον βυθό, λόγω διαφόρων παραγόντων.

Όσον αφορά στην ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης που θα ζητήσει η Αστυνομία την Παρασκευή, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτιμάται πως θα είναι και το τελευταίο, εκτός και αν, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο που θα χρειάζεται περαιτέρω χρόνο διερεύνησης. Εξάλλου, αναμένεται η ταυτοποίηση της σορού, καθώς και άλλες εξετάσεις, προκειμένου να τεκμηριωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η υπόθεση.

Η ίδια πηγή, σε ερώτησή μας αν φαίνεται ότι η υπόθεση οδεύει προς το τέλος της, απάντησε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να προκύπτει οτιδήποτε άλλο, αλλά πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια κατά την διερεύνησή της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X