ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Θανάση: Διερευνούν φόνο εκ προμελέτης οι ανακριτές

«Η δικαίωση θα έρθει με την σύλληψη των δραστών», είχε δηλώσει η κα. Ανδριάνα

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Άνοιξαν για τα καλά τα χαρτιά τους και σήκωσαν μανίκια οι ανακριτές που ανέλαβαν την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24news, οι Αρχές διερευνούν πλέον, φόνο εκ προμελέτης, πράγμα που σημαίνει πως με κάθε επισημότητα, ο θάνατος του εθνοφρουρού προήλθε από εγκληματική πράξη.

Όπως έγινε πλέον γνωστό από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Αθήνα σε οστό του 26χρονου, διαφάνηκε ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε στραγγαλισμό, γεγονός που έφερε ντόμινο εξελίξεων.

Ο αγώνας της Ανδριάνας Νικολάου, μητέρας του Θανάση, η οποία φώναζε για 17 ολόκληρα χρόνια πως ο γιος της δολοφονήθηκε και δεν έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, κατά κάποιο τρόπο δικαιώνεται, ωστόσο, όπως είχε δηλώσει και η ίδια: «η δικαίωση θα έρθει με την σύλληψη των δραστών».

Εξάλλου ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, γνωστοποίησε την διάρκεια των ανακρίσεων που θα είναι τρεις μήνες και όταν ολοκληρωθούν θα του υποβληθεί η σχετική έκθεση για να διαφανούν τα επόμενα βήματα.

«Παράκληση και έκκληση προς όλο τον κόσμο, αν οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε το οποίο είναι έστω ενδεχόμενο να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο την εξακρίβωση αιτιών και ενόχων τον παρακαλούμε να δώσει την πληροφόρηση», είχε δηλώσει ο Γενικός Εισαγγελέας μετά το πέρας που είχε στην συνάντηση της Τετάρτης (19/10) με την οικογένεια του Θανάση.

Θυμίζουμε πως για την υπόθεση, διορίστηκαν από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου, τέσσερις ανακριτές, οι οποίοι καλούνται να ρίξουν φως στην υπόθεση θανάτου του αδικοχαμένου εθνοφρουρού. Στις έρευνες συμβάλει και ο ποινικός ανακριτής Αντώνης Αλεξόπουλος μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έθεσε εκτός ερευνών τον Σάββα Μάτσα κάνοντας λόγο για «μη τήρηση της εμπιστευτικότητας» γύρω από το περιεχόμενο του πορίσματος.

Σημειώνεται πως οι Αρχές έχουν στα χέρια τους το πόρισμα από την Τρίτη (4/10), αφού παραδόθηκε στον Αναπληρωτή Αρχηγό Αστυνομίας από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Το πόρισμα, οι ευθύνες και η προστασία στον Σταυριανό

Το ογκωδέστατο πόρισμα, το οποίο αποτελείται από 92 σελίδες, ρίχνει ευθύνες σε τρεις αστυνομικούς και τον ιατροδικαστή, Πανίκο Σταυριανό.

Ο εν λόγω ιατροδικαστής, σύμφωνα με τα γεγονότα, κλήθηκε και διεξήγαγε νεκροψία στο σημείο, ωστόσο, ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνέπεια πτώσης από ύψος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, στην έκθεση του σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

*Ιατροδικαστής, Πανίκος Σταυριανός

Σημειώνεται πως τόσο οι αστυνομικοί στους οποίους αποδίδονται ευθύνες όσο και ο ιατροδικαστής δεν είναι εν ενεργεία καθώς έχουν αποσυρθεί από τα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζεται πως ο ιατροδικαστής εξέφρασε φόβους για την ζωή του και έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα με κοινοποίηση τον Αρχηγό Αστυνομίας ζητώντας την προστασία της Αστυνομίας, πράγμα που έγινε αποδεκτό.

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της υπόθεσης

Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.

Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.

Η μοιραία ημέρα

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

* Γεφύρι της Άλασσας

Μετά από 9 μήνες η ιατροδικαστική έκθεση και το αποτέλεσμα… δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

Εκ των προαναφερθέντων προκύπτουν αρκετά ερωτήματα τα οποία ζητούν άμεσα απαντήσεις, αφού η τότε έκθεση με τα τωρινά ευρήματα των εξειδικευμένων εξετάσεων δεν συμπίπτουν.

Να σημειωθεί ότι τότε, Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Δώρος Θεοδώρου, Αρχηγός Αστυνομίας ο Τάσος Παναγιώτου και Αρχηγός ΓΕΕΦ, ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κ. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στη Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου

Η οικογένεια του Θανάση, που ποτέ δεν πείστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

Το ΕΔΑΔ με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφου έκρινε ως ανεπαρκή την έρευνα και μάλιστα την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 32.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Θανάση.

Η μητέρα του Θανάση, η κ. Ανδριάνα Νικολάου, είχε αναφέρει σε Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού ο αβίωτος βίος του παιδιού της από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.

Η εκταφή των οστών και το νέο πόρισμα που ανατρέπει τα δεδομένα

Αργότερα η οικογένεια, αιτήθηκε μέσω Δικαστηρίου την εκταφή των οστών του παιδιού της, ώστε να γίνουν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

Μετά από αίτημα της οικογένειας και κατόπιν διαβουλεύσεων με την Νομική Υπηρεσία, εκδόθηκε στη συνέχεια δικαστικό διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου, από εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Ιουνίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το πόρισμα της νέας Ιατροδικαστικής έκθεσης από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση, οφείλεται σε στραγγαλισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση