ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργικό: Αποστέρηση υπηκοοτήτων σε τρία πρόσωπα και τις οικογένειες τους

Δεν εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή για το καλάθι του νοικοκυριού

ΚΥΠΕ

Την αποστέρηση υπηκοοτήτων σε τρία πρόσωπα, τις συζύγους τους και στα τέκνα τους αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι, αποφασίστηκε η αποστέρηση υπηκοοτήτων σε τρία πρόσωπα, τις συζύγους τους και τα τέκνα τους.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχει γίνει η απαραίτητη έρευνα και έχει αποφασιστεί όπως πρέπει να αποστερηθούν οι υπηκοότητες από αυτά τα άτομα, τις συζύγους και τα τέκνα τους.

Ο κ. Λετυμπιώτης, είπε ακόμη ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, με τίτλο «Ο Περί έκδοσης δικαστικών διαταγμάτων και καταχώρησης αντιπροσωπευτικών αγωγών για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών Νόμος του 2023».

Σκοπός του νομοσχεδίου, ανέφερε, είναι η Εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.

«Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, αφενός, εκσυγχρονίζει το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο επιτρέπει στα εθνικά δικαστήρια να διατάσσουν την παύση συμπεριφορών που παραβιάζουν τη νομοθεσία προστασίας καταναλωτή και την απαγόρευση τους στο μέλλον και, αφετέρου, θεσπίζονται νέοι κανόνες για τη λήψη επανορθωτικών μέτρων από τα εθνικά δικαστήρια», ανέφερε. 

Το δεύτερο αυτό σκέλος των προνοιών αποτελεί ως επί το πλείστον νεωτερισμό για το κυπριακό δίκαιο, πρόσθεσε, «αφού επιτρέπουν στα εθνικά δικαστήρια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να διατάξουν συγκεκριμένα μέτρα προς αποκατάσταση δυσμενών καταστάσεων σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας προστασίας καταναλωτή».

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη,  αποφάσισε την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αφορά θέσεις που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό 2023, σε διάφορα Υπουργεία, όπως το Γεωργίας, το Εσωτερικών, το Παιδείας, το Δικαιοσύνης και ημικρατικούς οργανισμούς, όπως η ΑΗΚ, ανέφερε.

Δεν εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή για το καλάθι του νοικοκυριού

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, δεν εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή (application) για το καλάθι του νοικοκυριού, διότι ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την συμμετοχή στο σχέδιο, για να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη της αγοράς και λιγότεροι αποκλεισμοί.

Σημειώθηκε επίσης, ότι, η επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προγραμματίστηκε για την Παρασκευή, 21 Απριλίου, ενώ η ατζέντα δεν καθορίστηκε ακόμη, επειδή δεν κατέστη δυνατό να αποσταλούν τα θέματα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν από τη διαρροή νερού στο δωμάτιο στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται οι διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση